Sunday, 11 December 2016

SURAT TERBANG YANG SENGAJA DIADAKA-ADAKAN

Bila membaca sahaja surat terbang Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Zahid Hamidi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib berlogo kerajaan yang disebarkan menerusi internet,saya terus tidak percaya kerana kandungannya amat cetek,tidak munasabah dan tidak  serius untuk betul-betul meyakinkan orang ramai apatahlagi orang yang berakal.

Surat ini menampakkan  Zahid  membuat pemilihan kabinetnya menggantikan kabinet Najib secara rambang sahaja untuk sebaran dengan pantas.

Bagaimanapun tidaklah dapat dinafikan ramai juga orang yang simple minded akan terus mempercayainya terutama di kampung-kampung.

Selepas  sahaja membaca surat terbang  itu yang  ditunjukkan kepada saya oleh seorang kawan di phonenya saya segera mempunyai prasangka bahawa surat itu diada-adakan oleh pihak jabatan perang saraf UMNO atau BN sendiri   untuk membolehkan tuduhan dilemparkan kepada pihak pembangkang dalam keadaan momentum pemulihan Imej Najib dirasakan tinggi  setelah Persidangan Agung UMNO baru-baru ini.

Pembangkang tidak mungkin  membuat surat terbang yang sebodoh dan semudah  ini untuk melagakan Najib dan Zahid..

Memang benar anggapan saya, belum pun surat layang itu tersebar dengan luas Presiden UMNO dan juga Perdana Menteri Datuk Seri Najib telah membuat penafian dan menuduh pembangkang yang menyebarkan kabar angin itu untuk melagakannya dengan Timbalannya Zahid Hamidi kerana cemburu dengan solidariti UMNO selepas Perhimpunan Agung UMNO(Ia menjadi berita utama muka satu Mingguan Malaysia hari ini).

Ini merendahkan kemampuan berfikir rakyat.

Dan ini adalah satu lagi backfire kepada UMNO dan kerajaan selepas penarikan balik undangan kepada Tun Mahathir ke upacara pengangkatan sumpah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung. Semua ini adalah kerja Allah.

No comments:

Post a Comment