Wednesday, 9 March 2016

MENGAPA WARGA SINGAPURA TAK MAHU BERKERJA DI KEDAI MAKAN

REAKSI PADA TULISAN ZAM
Datuk Zam, dengan segala hormatan, saya warga Singapura hendak maklumkan bahwa bukan orang tempatan - Cina ke Melayu ke - yang enggan bekerja di tempat2 jual makanan. Tapi hakikatnya pelayan2 itu keseluruhan bekerja shift 12 jam, dan dapat rehat 2 hari dlm sebulan saja. Saya ada kawan Malaysia kerja begitu untuk gaji S$1,300/bulan - tempat tidur dan makan ditanggung majikan.
Masalahnya untuk warga tempatan walaupun dibagikan $2,000 dia akan rasa berat bekerja waktu berpanjangan seumpama itu. Dia ada ahli keluarga yang perlu di layani,dia ada hubungan sosial yang dia akan menceburi. Kenapa orang Malaysia sanggup terima keadaan ini? Sebab gaji dia digandakan 3 kali ke nilai ringgit. Tapi berat untuk majikan menanggung: tiap2 pekerja asing di cukaikan kerajaan $700 setiap bulan!!
DI SEBALIK KEKAYAAN SINGAPURA
 1. Walau gaji $2000 pun, potongan wajib CPFnya 20%, jadi gaji bawa balik rumah hanya $1600. CPF seorang tak dapat withdraw hingga umur 65 tahun, dan pada itu pun beransur berapa ratusan dollar setiap bulan saja. Datuk Zam tak melawat pusat makan Geylang Serai market? Warga tua2 berumur 70an buat kerja kemas meja dan buang sampah lagi ... kesian orang Singapore. Kaya raya miskin papa.

8 comments:

 1. Berita Harian Singapura 9.3.2016

  Pembantu Datin Rosmah Mansor Datuk Rizal Mansor nafi anak Najib (Norashman Najib) paksa mau beraksi di kelab malam Zouk S'pura

  ReplyDelete
 2. Kota segala2 Wang ITU Singapore Ada cakap pada saya INI. 'Tak boleh tahan, ITU selogon dibina Rakyat Singapore kasih warga tua dekan Sana terpaksa berkerja masa tua untuk sesuap nasi

  ReplyDelete
  Replies
  1. ITU awak boleh minta kerja sebagai penulis di Ujang atau Gila Gila. Molek sangat, merapu di setiap posting

   Delete
 3. There is no free lunch in singapore. Everything must be earned....including respect.

  ReplyDelete
 4. Geram dan panas hati dengar cerita anak anak pembesar umno parti sana sini, siap dengan sport car dan awek awek cun, kita kerja tiap tiap hari kena jimat belanja, dah lah bayar itu ini kena GST.

  ReplyDelete
 5. Singapore yang taja TPPA. Rakyat negara lain ramai membantah campur tangan megakorporat TPPA dalam hal ehwal perundangan negara sendiri.

  ReplyDelete
 6. Awas semua! Akan muncul seorang lagi PAHLAWAN BUGIS iaitu KM Melaka, Idris Haron. Rupa-rupanya dia juga Bugis. Padanlah membela Najibo membabi-buta.

  ReplyDelete
 7. Melaka kebelakang dibawah idris haron...Yg ada hanya Ratu cantik...Yg ada hanya peninggalan dari km terdahulu..

  ReplyDelete