Friday, 6 November 2015

FORMULA-E MEMPORAKPERANDAKAN PUTRAJAYA

Pemberitahuan mengenai kerja-kerja pembangunan Struktur Sementara Formula -E 2015 di Putrajaya dari 17 Oktober hingga 25 November 2015
Pagar-pagar besi yang terpaksa didirikan untuk Formula E yang mengotorkan pemandangan Putrajaya.
Kesesakan lalu lintas selepas Jambatan Wawasan dan  dihadapan jabatan-jabatan kerajaan.

IDEA gila siapakah  menjadikan  Putrajaya sebagai litar  perlumbaan Formula -E yang memporakperandakan Putrajaya sebagai sebuah pusat pentadbiran negara yang kemas,licin,selesa, aman damai untuk  orang ramai, pegawai-pegawai dan kakitangan kerajaan dan institusi-institusi awam,bank-bank dan lain- lainnya.

Lama sebelum,semasa dan sesudah perlumbaan ini diadakan,kehancuran semua kualiti ini dapat dirasakan dan dipandang dengan mata kasar kerana  kerja pembinaan dan perongkaiannya  mengambil masa walaupun perlumbaan  memakan masa yang pendek.

Kualiti pusat pentadbiran negara  yang indah ini tidak boleh dibeli  dengan wang kerana ia terbentuk oleh penjiwaan terhadap n seni budaya,agama dan alam tetapi boleh diganggu dan  dihancurkan oleh matlamat mencari wang yang memijak semua kesucian nilai yang baik..

Semua orang marah;penduduk tempatan,pegawai-pegawai kerajaan dan institusi- institusi awam,penduduk tempatan   dan mereka yang datang dari luar untuk berurusan dengan pejabat-pejabat kerajaan  terpaksa menghadapi kesesakan lalu lintas yang terpaksa berpusing-berpusing berjam -jam atau untuk  mencari jalan atau tersekat dalam kesesakan  untuk sampai ke destinasi masing masing kerana kerja-kerja  pembinaan Struktur yang Sementara Formula-E 2015 yang perlumbaannya bermula hari ini.

Setiap tahun orang ramai akan terpaksa menghadapi bencana ini selagi ianya diadakan  di Putrajaya dan adalah sewajarnya semua parti politik dan NGO mengambil ingatan untuk menjadikan ini sebagai isu kerana ia telah menyentuh perasaan penduduk tempatan.

Kita faham jika Singapura terpaksa  mengadakan Formula 1 ditengah-tengah bandar rayanya  kerana kawasannnya yang terbatas dan mahu meletakan negaranya setaraf dengan negara- negara  maju lainnya  di dunia disamping kepentingan kewangan.

Tetapi apakah kewajaran bagi Putrajaya  mengadakan Formula -E setelah kita mempunyai litar Formula 1 yang bertaraf antarabangsa di Sepang Selangor.
Apakah penganjuran ini mendatangkan keuntungan yang besar dalam usaha untuk mempopularkan Formula E? Siapa sebenarnya yang untung?

Penduduk Putrajaya sendiri tidak menunjukan minat walaupun diberikan tawaran percuma untuk menontonnya.

Inilah akibatnya apabila nilai kebendaan lebih dipentingkan dari nilai kerohanian.Sepatutnya nilai Putrajaya sebagai pusat untuk  penghayatan dan pembangunan nilai-nilai rohani ditingkatkan tetapi telah dihancrukan oleh tangan-tangan yang lebih mengutamakan  metrialisme dan tamak haluba.

Media cetak dan juga media sosial  sewajarnya mendedahkan kemarahan orang ramai,pegawai-pegawai  tinggi kerajaan dan lain terhadap penganjuran Formula- E.

Idea gila ini tidak mendatangkan faedah kepada rakyat sebaliknya menambah kegilaan rakyat yang sukar untuk mencari suasana ketenangan dalam kegilaan manusia mementingkan metrialisme..


29 comments:

  1. Jawapan aku mudah Anak tun m juga rugi sebab suka litar naik sewa sepang ITU he.he he aku main je lah
    Macam ini Zam formula e dah Ada di puterjaya Dari 2014 lagi ,kalau tukar litar orang akan pelik sebab tak anjurkan di situ
    Kalau pemilihan di k.Lumpur ia lagi akan memporakperandakan jalan raya. Kalau nak bantal, kenapa tak pada 2014 lagi ketika mula diadakan dulu itu jawapan mudah je.

    Kalau dah benci seseorang 1000ribu kebaikan orang akan ITU dipandang hina

    Aku ingat kata ahli pujanga
    Jika seorang lakukan 1000kebaikan, orang akan lihat satu keburukan orang ITU je., di tak akan lihat 1000kabaikan dia telah buat.

    Jika Ada di puterajaya ITU ramai tengok pelumbaan itu terutama orang luar Dari puterajaya Dan akan meninkat ekonomi dekat situ walaupun hanya dua hari je Adakan. Kalau zam Ada kedai dekat situ maka ramai akan makan minum dekat kedai zam itu walau pun dia diadakan dua hari je kawan2 saya jual air tin bawa teroli dekat situ untuk tambah sumbar pendapatan ,ITU tak fikir oleh zam itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helo kawan apa yg penulis persoalkan ialah knp perlu diputrajaya, pusat pentadbiran utama negara. Bukan sbb ekonomi sumber pendapatan bagai. Kalau takat nak heret troli jual air tin baik buat dkt dgn rumah kamu takde mengganggu sgt.

      Delete
    2. Ini orang yang tidak berada di lapangan.tak ada faedah apapun kepada peniaga-peniaga di di Putrajaya,tak ada peningkatan ekonomi pun. Ini pendapat yang tak berjijak d ibumi nyata,tak tahu realiti sebenar di Putrajaya.Lebih banyak yang menyusahkan dari i untung jual air tin

      Delete
    3. Cuba chek siapa yang buat duit ni dari Kementerian Wilayah Persekutuan. Mesti kuncu kuncu keling Loga dan Tekiu Nan keling juga.
      Dua keling jaga WP, keling keling juga yang kaut untung.

      Delete
  2. Bila masa pula dia ni jadi polis trapik.

    ReplyDelete
  3. Anon 00:12..
    Setuju, pendapat dan strategi anda macam Mat Maselan atau lebih baik sikit dari mat sabu...

    Dulu mat sabu, bila ditanya tentang demonstrasi jalanan...katanya, ia bagus untuk.meningkatkan ekonomi kerana ramai.boleh menjalankan perniagaan sampingan di situ...hakikatnya?

    Pada zam, saya nasihatkan jika mahu elak kesesakan di putrajaya, elok bangun pukul 3,4 pagi dannkalau jalan raya sesak juga, gunakan laluan air atau keretapi di putrajaya.

    Sebelum hemtam. Idea gila siapa ini? Jangan sampai kena siasat section 500, defamation...siasat dulu idea siapa, siapa lulus dan siapa restu... takut terkena batang tubuh manusia yang paling sensitif...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa lorr ,munyi selupa macam Mat Maslan lor rr .

      Delete
  4. Datuk Zam, apabila cash sudah jadi king Encik Jib Gor dan orangnya di pejabat atasan tidak hairan pentadbiran pusat negara akan putar gila nilai materialistik .... dan lebih teruk lagi nanti. Orang Melayu kata diorang dah syirik dari hakikat syariat.

    ReplyDelete
  5. Litar E tu tak penting sangat,banyak lagi yg perlu diselesaikan.orang berniaga,Tan Sri memang banyak idea nak buat duit(namanya gila berniaga)Tapi yg agak gila orang yang luluskan Litar e di putrajaya.Dialah yg gila gila.

    ReplyDelete
  6. Idea bangang dari penasihat bangang kpd pemimpin bangang yg tak berapa cerdik.
    Untung sekilo rugi segantang.
    Hmm..rakyat didulukan
    Melayu miskin dulu

    ReplyDelete
  7. Kadang kala tersenyum sendirian mengenangkan pemikiran menteri2 yang dilantik najib....rasanya tiada beza antara menteri dengan plug motor!!!

    ReplyDelete
  8. Saya dah cakap tapi zam tak ambik pot.
    Jangan siar komen bangang dari golongan bangang yg setia tapi tak berapa cerdik.

    ReplyDelete
  9. Memang idea gila. Bukankah sudah ada Litar di Sepang? Idea ini sama gila dengan anjur Formula One dalam Kuala Lumpur. Kesesakan di Kuala Lumpur beberapa bulan lalu disebabkan idea gila memang tidak boleh dimaafkan. Kini diulangi di Putrajaya yang sebenarnya menguntngkan penganjur bukan warga Putrajaya.

    Tetapi apa nak dihairankan, dulu ada rancangan mewujudkan Hard Rock Cafe di Putrajaya. Tetapi tidak diteruskan kerana ada tentangan. Nak buat macamana kita hidup dalam kelompok gila yang membuat keputusan.

    Kalau tak silap saya perlumbaan di Monte Carlo dibuat di tengah-tengah bandar kerana mereka tidak ada litar. Begitu juga di Singapura. Tetapi di Sepang sudah ada litar yang khusus untuk berlumba. Adakah selepas ini litar di Sepang untuk lumba kerbau?

    ReplyDelete
  10. Bukan setakat gila, TS Zam.
    Ia sudah oleh dikatakan kerja bangang.

    Kalau kita tahu siapa penganjur Fomula-E dan siapa yang dapat kontrak untuk bina, kemudian punggah struktur pengadang litar dan pagar-pagar besi ini, mungkin kita akan mengerti niat sebenar kenapa mereka memperbangangkan Kerajaan pimpinan Najib.

    Hari ini saya dengar berita di TV (lupa TV mana), mengatakan "kerajaan akan lebih pro-aktif dengan memberi bantuan banjir sebelum kejadian banjir berlaku".

    Banjir belum terjadi, mereka sudah tahu siapa yang akan diberi bantuan.

    Mungkin untuk menunjukan bahawa kerajaan Najib sangat perihatin terhadap kesusahan Rakyat. Mungkin juga idea ini datang dari pembekal barangan bantuan itu?

    Untuk mencari popularity, Najib sanggup mengenepikan peranan Menteri kabinet beliau sendiri dan mengambil-alih kerja yang sepatutnya dilakukan oleh Menteri Pelajaran dan Kesihatan. 'Keprihatinan' Pemimpin tercinta ini kemudiannya ditayangkan sebagai 'iklan' di TV, berulang kali, hampir setiap hari. Seolah-olah PM begitu sibok bekerja untuk Rakyat. Ini mebuat kita berfikir, bila masa pula dia beri tumpuan kepada tugas sebagai Perdana Menteri dan pada masa yang sama, Menteri Kewangan.

    Bagi meyakinkan Rakyat bahawa beliau sebagai 'Nakhoda' tidak bersalah dalam kemelut 1MDB, mahu tindakan diambil jika terdapat bukti, pegawai dibawah beliau melakukan penyelewengan. Nampak jelas, Ketua sebegini langsung tidak bertanggung-jawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. panglimo potaseh9 November 2015 at 18:58

      Mangsa banjir tsunami tahun lepas, sebahagian besarnya masih lagi terperesuk dalam khemah .. bantuan RM500 juta yang Najib luluskan sejurus dia balik bergolf tu ada ke tidak ..

      Delete
  11. aku dapat agak dah sapa punya idea sapa luluskan dan sapa yg dpt untung
    hahaha

    ReplyDelete
  12. Saya cadangkan tahun depan selepas Formula E, anjur pula Formula K - lumba kerbau di antara kementerian.

    ReplyDelete
  13. soal aku tanya ini kenapa tak menbantah 2014 dulu semasa mula nak di adakan?

    formula e untuk perkenalkan teknologi kereta eleterik di Malaysia ada faham tak? jawapan aku mudah perkara APA proton perkenal kereta eleterik di Malaysia INI. malah kereta teknologi hijau pun tak dibuat atau pun kereta jimat minyak tak nampak, yg aku nampak proton hanya tahu bilout duit kerajaan

    aku tengok sekarang. tak kira kroni Dan pengikut tak kira tun mahahtir tak kira ke? tak kira kira kroni najib semuanya pergunakan umno . bila bankrap salahkan umno, bila tak dapat tendar salah akan umno.
    yg paling teruk bila kaya suka umno bila jatuh miskin bankrap salah umno.
    terutama sedaramara peminpim umno, adik beradik,kawan2 an, kroni, semua jenis salahkan umno .

    bila umno tetap wawasan buatlah bersungguh2 jangan hanya pandai minta tendar Dan kayakan kaum keluarga je. ini tengok aku dasar 30% ekonomi bumiputera tak tercapai dah masing2 rebut harta. tun m suruh tiru jepun 'dia tahu ke cara jepun meniaga dia orang tak penting diri sendiri seperti kroni tun m Dan kroni najib,

    biar aku bagi tahu pada korang semua APAbila sebuah pasaraya di bina jepun dibini diMalaysia ini cara jepun meniaga mereka akan panggil mana2 orang jepun bekalkan barangan Dan kontartor jepun mereka menjalakan kerja2 pembinaan banguana mereka, dipasaraya jepun 'mereka mereka akan memangil pembekal Dari jepun memasarkan barangan produk mereka ini , ada tak sikap ini pada kroni tun m Dan najib ITU pada usahawan bumiputera dibina oleh tun m selama 22tahun dia memerintah, a.k.a tak ada, yg ada meminta projek bila kaya sukakan umno bila jatuh bankrap salah kan umno. macam inilah tak payah sebut produk keluaran bumiputra bila sesuat barang edarkan bumiputera berilah sokong barang tersebut apabila dia dijual pasaran milik bumiputera

    aku tengok ada ke? sikap kerja sama tolong antara satu sama lain yg ada pada usahawan bumiputra ini, bila kaya lupa diri, bila bankrap salah orang.
    ada pulak ''ITU usahawan bumiputera dibina tun m hasil suruh jatuhkan orang perkara INI tak patut ada pada umno, sebab ITU usahawan bumiputera jenis macam ini tak kekal lama, bila bankrap minta lagi ,bila kerajaan dah tak sangup buat bailout salah2 akan kerajaan ini ke? usahawan bumiputera yg nak dibina oleh tun m itu setelah 22tahun memerintah.

    bila najib memerintah perkara pertama aku bantai perkara jenis macam perangai usahawan bumiputera kaya macam kroni tun m itu. tak ada sikap tolong menolong sesama usahawan bumiputera. Cuba perhatikan masyarakat jepun bila dia meniaga dia akan panggal rakan2 jepun dia menbantu edarkan produknya tak kira mana industari mereka cuburi ada sikap tolong sesama bangsa yg meniaga

    ReplyDelete
  14. Cari lah bahagian lain Putrajaya...tentu ade kawasan menarik...

    ReplyDelete
  15. orang tahu tak apa dibuat mantan pm dulu kesan dah menimpa Rakyat sekarang
    kenaikan tol, perbagai subsidi diselewingkan, kenaikan barang, aku yakin jika mana pm ambil alih pemtakbiran terpaksa tanggung kesalahan bekas pm di lakukan tak kira pr mahupun bn.

    berfikir sejenak APA cakap INI jangan terlalu fanatik

    1)sehingga sekarang perwaja bankrap sehinggakan syarikah China belinya
    2)Rakyat terlalu manja dengan subsidi sehinggakan kerajaan terpaksa bagi brim untuk menghapuskan subsidi
    3)syarikat mas Dari zaman tun m dah rugi di sebab kroni dia sendiri bermewah2 sehingga zaman sekarang terpaksa kerajaan menanggungnya kini.
    4)di bandar orang melayu terpaksa minta2 Rumah kos rendah dipenang Dan k.Lumpar disebab kegagalan dasar 30% ekonomi bumiputera yg dirancang .
    5)melebihkan kroni sehinggakan merosakkan dasar Deb ITU
    6)melahirkan usahawan bumiputrra penyagak hanya tahu meminta projek tak tahu berdikari
    7)melahirkan usahawan bumiputera tak sikap tolong melong sesama bumiputera APA bila kaya sendiri makan bila bankrap salahkan kerajaaan
    8)melahirkan usahawan bil out ,bila bankrap minta bil out.
    9)mementingkan kroni sehinggakan menekan kerajaan
    10)apabila kroni tentu ditamatkan projek atau kerajaan tak mahu sambung tendar itu sebab merugikan kerajaan kemudian marahkan kerajaan selama INI mereka kaut kekayaan pada kerajan lupa jasa bagi pada kerajaan semasa diberikan projek
    11)syarikat tempatan tak tahu berdikari terlalu harapkan subsidi bila kerajaan tak bagi subsidi marah pada kerajaan pergi pada ahli politik mengangdu
    12)terlalu bela pembayar cukai yg menipu kerajaan ingat tak mula2 nak laksankan gst ialah daim dan kemudian anwar buat gst tapi dia sendiri gagal buat dasar tersebut,gst melebih bela kerajaan Dan rakyat tapi tapi tak pada peniaga menipu sehingga sekarang INI para peniaga menaikan harga barang konon gst punya pasal padah menipu ingat tak para pekedai sepatut menbayar cukai 5k tapi hanya 1k cukai akibat penipuan para pekedai. kami tahu gst bagus pada negara cuma peniaga menipu je kata tak bagus

    gst selamat negara kita ini , kita tak boleh bergantung pada subsidi minyak selama2 nya.

    oleh ITU jika buat sesuatu dasar kena berfikir pada masa depan jangan berfikir pada masa singkat sehinggakan pm baru terpaksa ambil Dan tanggung kesalahan pentakbiran yg lepas

    ReplyDelete
  16. Ni cerita tahun lepas..2014. TS patut komen kerja giler ni tahun lepas lagi.

    Tahun lepas teruk Putrajaya. Dengan segala bagai besi penghadang dibawa. Jalan ditutup, disempitkan. Berjuta2 duit rakyat dihabiskan begitu saja. Lepas event yang dua tiga hari tu, segala bagai besi ni dilonggokkan kat Presint 20. Projek ni juga hampir jadi sebab hak penganjuran F1 kena tarik tp ada yang kata projek ni menguntungkan. Betul ke? Yang ni PAC x mahu masuk campur ke?

    Sekarang ni Presiden Perbadanan Putrajaya pun dah orang baru tp nampaknya idea masih lama.

    Saya setuju dengan TSZ. Ini betul2 kerja giler.

    ReplyDelete
  17. Tak payah komplen Tan Sri. Boss paling besar dan maksum di Putrajaya adalah Najib. Yang lain tu macai-macai saja. kalau Najib tak bagi green light masakan syarikat penganjur boleh kendalikan perlumbaan gila ni. Memang betullah kita dah ada Sepang, tapi Sepang tu bikinan Mahathir. Najibpun nak buat litar juga, cuma otak dia berputar-putar. Mestilah ada kos yang mahal untuk menyediakan infrastruktur litar sementara ni. Tak ingat ke bukankah Najib yang merasmikan perlumbaan ini. Siapa yang tanggung semua kos ni dan yang penting mestilah ada pendapatan. Siapa yang bayar semaunya... entah-entah 1MDB lagi atau melalui `projek khas' PM seperti yang disebut dalam bajet baru-baru ini. Mungkin inilah projek khas yang disebut Najib. Banyk duit habis ni... Siapa syarikat kroni ni.... ?

    ReplyDelete
  18. panglimo potaseh9 November 2015 at 18:51

    Bandar bukan lagi masa depan orang melayu. Orang melayu dah disuruh balik kampung, tanam jagung .. inilah kata-kata Menteri Perumahan & Kesejahteraan Bandar, Rahman Dahlan .. mungkin ini sebagai fasa permulaan untuk memberi ruang 1.5 juta umat Bangla yang akan diambil bekerja di Tanah Melayu ini .. angka 1.5 juta ini mungkin lebih lagi sebab sebahagian daripada Bangla ini akan membawa anak-bini masing masing. Wah canggih .. umat Melayu pun ada "exodus" mereka sendiri .. ini baru betul "hijrah" .. lebih hebat daripada hijrah bila bertudung ..

    ReplyDelete
  19. panglimo potaseh9 November 2015 at 18:52

    Bandar bukan lagi masa depan orang melayu. Orang melayu dah disuruh balik kampung, tanam jagung .. inilah kata-kata Menteri Perumahan & Kesejahteraan Bandar, Rahman Dahlan .. mungkin ini sebagai fasa permulaan untuk memberi ruang 1.5 juta umat Bangla yang akan diambil bekerja di Tanah Melayu ini .. angka 1.5 juta ini mungkin lebih lagi sebab sebahagian daripada Bangla ini akan membawa anak-bini masing masing. Wah canggih .. umat Melayu pun ada "exodus" mereka sendiri .. ini baru betul "hijrah" .. lebih hebat daripada hijrah bila bertudung ..

    ReplyDelete
  20. KL sudah ada GT race dan Putrajaya ada Formula E. tak boleh lah kedua-duanya diadakan di KL. Kedua-dua perlumbaan mendapat publisiti antarabangsa. Maka orang lebih kenal KL dan Putrajaya. Kita mesti lihat sumbangan ekonomi sampingan kepada negara. Satu minggu susah sikit pun tak boleh maka aku lihat orang Malaysia ni terlalu manja. Kalau mereka ni duduk di Mumbai atau Bangkok agaknya macam mana. Kalau tak nak diganggu duduklah di kaki Gunung Tahan.

    Zam ni aku tahu motifnya. Dia mahu semua perlumbaan ni dibuat di Sepang Circuit kerana nak tolong anak Tun kesayangan dia. Kalau ia pun biarlah kesenangan ekonomi dibagi sama rata bukan pada seorang aja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 17 Oktober - 25 November bukan satu minggu tuan, tetapi 5 minggu 5 hari = 40 hari! Sesiapa pun akan panas hati kalau lalu-lintas terganggu berminggu-minggu bagi memberi laluan kepada persiapan perlumbaan yang berlangsung hanya 2 hari!

      Delete
    2. Ko ni mmg sah bangang al baghal. Cara ko cakap mmg pon tak layak duduk kat kaki G Tahan sebab takut IQ rendah ko menyebabkan ko mampus bila hujan lebat. Kalau dah ada litar buat apa nak menyemak kat tgh jalan ? Kalu nak publisiti senang. Tingkatkan promosi perlumbaan sedia ada seperti Le Tour, F1 dsb. Apa fakta yg ada mengatakan race yg ko buat tgh jln Putrajaya dan KL dpt menarik publisiti antarabangsa drpd orang asing ? Kalu setakat publisiti mmg dah byk pon. Main golf, derma ..... tak payal lerr nak race pulok !!

      Delete
  21. Bukan ke hajat oppotoons...yang tak pernah padam padam adalah untuk menghuru harakan putra jaya...yang mana sebelum di kutuk kutuk...lepas tu berhajat pula...macam orang gila talak...maaf...cerita takde kena mengena dgn e-prix...just got carried away with the behaviour of the oppotoons!!!

    ReplyDelete
  22. Ok je kat Putrajaya. Cuma mungkin ubah sikit ke kawasan PICC tu. Tak ramai sangat orang dan tak ganggu urusan orang ramai dengan kerajaan, terutama pada hari Jumaat. Sunyi sangat Putrajaya ni. Setahun sekali buat aktiviti, menarik juga.

    ReplyDelete