Monday, 28 September 2015

TUN DIANUGERAH THE STAR OF SOEKARNO

Empat tokoh dunia dianugerahi The Star of Soekarno

 | 3.975 Views
Empat tokoh dunia dianugerahi The Star of Soekarno
Pendiri Yayasan Pendidikan Soekarno (YPS) Rachmawati Soekarnoputri (ketiga kiri) berjabat tangan dengan Mantan Perdana Menteri Malaysia Mahatir Mohamad (kedua kiri), Duta Besar Republik Kuba Nirsia Castro Guevara (kanan), Duta Besar Republik Bolivarian Venezuela Darwin Tovar (kedua kanan) dan Kuasa Usaha Sementara (Charg'd'Affaires) Republik Rakyat Demokratik Korea Ri Hyong Ju (kiri) usai penyerahan Anugerah Tanda Kehormatan Star of Soekarno kepada di Jakarta, Minggu (27/9). YPS memberikan tanda kehormatan kepada Mahathir Muhammad, Hugo Chavez, Kim Jong Un, Fidel Castro, Raja Muhammad VI dan Hassan Rouhani sebagai bentuk atas kerjakeras dan sumbangsih dalam proses meraih kemerdekaan, perdamaian dan Hak Asasi Manusia. (ANTARA FOTO/Muhammad Adimaja/pd/15)

Jakarta (ANTARA News) - Empat tokoh dunia menerima penghargaan The Star Of Soekarno karena dinilai berjasa dalam bidang keadilan, kemerdekaan dan kemanusiaan.

Mereka adalah mantan perdana menteri Malaysia Tun Mahathir Bin Mohammad, mantan presiden Kuba Fidel Alejandro Castro Ruz, mantan presiden Venezuela Hugo Rafael Chavez dan Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un.

"Terima kasih atas kesediaan Anda menerima The Star Of Soekarno. Penganugerahan ini diharapkan memperkuat persahabatan dan persatuan dunia," kata Pendiri Yayasan Pendidikan Soekarno, Rachmawati Soekarnoputri, di Jakarta, Minggu.

Ia mengatakan, penghargaan yang pertama kali dianugerahkan pada 2001 itu diberikan tidak hanya untuk menghargai kontribusi Soekarno pada Indonesia tetapi juga pada dunia.

Tun Mahathir Bin Mohammad yang mewakili para penerima anugerah menyampaikan apresiasinya dan bercerita sejak kecil telah mengikuti kiprah Soekarno.

"Jasa Soekarno tak boleh dilupakan. Ia memiliki kharisma dan mampu berpidato di depan ribuan orang serta menularkan semangatnya," kata dia.

Penghargaan diberikan langsung kepada Mahathir, sementara penghargaan Fidel Castro diwakilkan pada Duta Besar Kuba Nirsia Castro Guevara, untuk Hugo Chaves diwakilkan pada perwakilan Kedutaan Besar Venezuela Darwin Tovar dan untuk Kim Jong Un diwakilkan oleh Ri Hyong Ju.

CATATAN: Mohon maaf saya terpaksa delete komen yang telah tersiar oleh kerana menggunakan berita dari Antaranews.com- ZAM

11 comments:

 1. Zam malu angak nya sebab semua penerima anugerah dari ideologi nepostism utara, he.he he mula2 kim jong un berjaya menyebarkan ideologi nepostism utara ke malaysia , indonesia, cuba,Venezuela sekarang anak didik tun m iaitu anwar ibaraham terpengangruh dengan nya, di harap rakyat malaysia behati2 ideologi itu berkembang pesat seluruh dunia ini ,, malah negara demokasi dan negara komunis terpangruh ideologi nepotism utara

  Berhati ideologi nepotism utara ia bakal merosakan malaysia ini

  ReplyDelete
 2. Betapapun kesilapannya tetapi Soekarno adalah suatu nama besar bagi bangsa Indonesia malah dunia kerana pernah cuba mengimbangi antara pengaruh Barat dan Timur tetapi dia kalah dalam perjuangannya bersama-sama pemimpin Afro Asia lainnya seperti Nasir, Nehru,Chou En Lai danTito.

  Mereka gagal dalam perjuagan tetapi kebenaran juga dapat dilihat sekarang pembunuh perjuangan mereka yang yang dianggap juara demokrasi dan kebebasan akhirnya menjadi lebih ganas sebagai pelindong demokrasi, mereka membunuh orang Islam yang tak berdosa di Iraq,Iran,Libya dan Syria.

  Mereka adalah pengganas yang berwajah demokrasi.

  Selain dari bapa kemerdakean Indonesia,tidaklah dapat dinapikan Soekarno sebagai pemimpin besar Indonesia yang pernah menyuarakan supaya Bangsa-Bangsa Bersatu dipindahkan ke Asia demi untuk keadilan bagi seluruh manusia.

  Maka itu nama besar ini tidak pernah diperkecilkan oleh bangsanya dan tidak sahaja oleh anak-anak dan keluarganya.Bangsa yang besar adalah bangsa yang tahu menghargai pemimpin yang berjasa. Maka itu anugerah Star of Soekarno adalah amat sesuai bagi Tun Mahathir malah rakyat Indonesia pernah menyatakan " Itu Mahathir lebih besar Soerkano". Pengikhtirafan generasi baru In donesia adalah menunjukan bahawa nilainya tetap sezaman

  Tetapi saya tidak dapat mengingat apakah jasa anak Tun Abdul Rajak yang bernama Najib.Pastinya beliau akan dikeang dengan wang sebesar RM2.6 billion yang terus masuk ke akaunnya. Jadi tak usahlah nak diperkecilkan seorang yang tekah membangunkan Putrajaya ,mengalahkan Soros, menyamai pemodenan Singapore. Bagaimana jika sekarang Malaysia tanpa LRT,tanpa bangunan tertinggi di dunia. Apa Najib buat?Apa jasanya. IMDB? Tak ada apa-apa kecuali Duta Cina pun tidak menghormati Malaysia dan Tsunami Cina..

  ReplyDelete
 3. Tahniah tun... tetap mengancam!!

  ReplyDelete
 4. Karim Ali.Sbg Prai.28 September 2015 at 20:22

  Adalah sangat tepat pada masanya Yayasan Pendidikan Soekarno menganugerahkan The Star of Soekarno kepada Tun Dr.Mahathir legenda yang merupakan kesenimbungan kepada perjuangan keadilan untuk dunia ketiga yang dipelupori oleh Seokerno.

  Mahathir lebih berjaya dalam perjuangan ini sehingga dia menjadi pemimpin Asia yang ditakuti Barat oleh kerana beliau menggunakan stratiji joint them and fight them dan dapat mengemukakan negara yang berjaya kepada Barat berbanding dengan Soerkano yang berkawan dengan komunis dan bersikap anti Barat sepenuhnya.
  Mahathir tetap percaya kepada menuntut keadilan dari sistem kapitalisme tetapi terutama kepada negara-negara yang sedang membangun.

  Dalam masa pemerintahan Mahathir,Malaysia menjadi negara yang bermaruah kerana suaranya tidak semata-mata bersifat rhetoric sebaliknya mengalahkan stratiji Barat untuk memperhambakan Asia dengan serangan ekonomi dan sebagainya.
  Malaysia tidak menjadi hamba kepada kapitalisme sebaliknya t mengalahkan giants mereka yang mahu meruntuhkan ekonomi Asia.

  Sekurang-kurangnya dengan pengurniaan itu dalam keadaan moral Malaysia sedang runtuh moral politik dan ekonominya dengan teruk sekali maka rakyat akan dapat mengenang kembali bahawa kita pernah menjadi suatu bangsa yang bermaruah di dunia walaupun masa itu telah berlaku dan jika semangat ini dapat dibangunkan semula maka pembersihan terhadap kerajaan yang ada sekarang
  dapat dijalankan untuk mengembalikan maruah kita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kena ingat buku malay delima di tulis selepas belaku 13mei, tun m mudah lupa 13mei hasil kemarahan orang melayu bandar bukan melayu kampung, kenapa gagal bangunkan melayu bandar ini, kenapa kedai2 masih lagi bukan milik bumiputera, kenapa tak ada pemborong dan pengedah barang orang melayu.

   Saya mengiktiraf tun m bapa pembangunan model tapi bapa gagal dalam 30%ekonomi bumiputera dalam buku malay delima dia

   Sila fikir apa saya cakap ini, mungkin fanatik tak akan terimanya, saya bercakap ada perkara benar bukan perkara memuji seorang di lambung tinggi, jika seorang itu gagal perjuang asal saya cakap gagal, tun m berjaya bangunkan fasiliti moden dunia ini tapi gagal perjuangan asal dia ,sebab itu saya berani cakap dia gagal

   Seorang gagal dalam perjuangan asal dia dia angap gagal, tak guna cipta pejuangan baru untuk tutup kelemahan dia sendiri..

   Delete
  2. Tun M kira beruntung sebab atas nasihat Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yg selamat krisis 1998 itu dengan cara tambatan ringgit guna cara china tambatan yuan, jika tidak tun m akan ikut cara anwar ambil imf , tun m beruntung jika tak ada buku 50dalil kenapa anwar tak boleh jadi pm juga selamat tun m itu.

   Jawapan mudah je tun m beruntung Di kelingi oleh orang baik, jika tidak tun m itu jadi macam suharto itu dan anwar jadi pm dalam tempoh singkat dia jadi habib jadi presiden dalam masa singkat habib tak kutuk walau pun habib jatuhkan suharto itu, anwar pun jadi macam itu tak kutuk tapi jadi pm dalam masa singkat je.
   Bagi aku tun m patut berterima kasih ahli umno sebab bagi sokong pada dia 1998 itu ,jika tidak anwar jadi pm tak tahu apa jadi pada malaysia walaupun dia jadi pm dalam masa singkat pasti berlaku pemisahan wilayah di malaysia ini seperti indonesia itu kehilangan timur timur dan hampir kehilangan aceh itu.

   saya ingat lagi tun m perjuangan anti LGBT tapi anak sendiri gagal dia basmi nya sampai marina tun m jadi perjuangan LGBT, saya ingat lagi penah satu ketika kerajaan hampir2 nak luluskan kondom percuma untuk pelacur dan jarum suntikan percuma pecuma untuk penagih dadah untuk elakkan kes aids Dan hiv ia mendapat tentangan palimen ketika itu puas hati anak tun m marina mahathir yg berkerja sebagai ngo aids dan hiv itu, jika palimen luluskan perkara itu apa jadi dengan malaysia ini.

   Delete
  3. Pak jib beruntung sebab ada kak ros bijak tak spt kak mah ikut bontot je

   Delete
 5. Chai 22.58 & 23.23 cuba perjelaskan apa yang ingin dinyatakan? Direct translate from english? Dan ingin promosi anwar sebagai PM baru malaysia?

  Jangan sembunyi2 nyatakan dengan terang dan jelas bahawa masih ada pengikut anwar dan inginkan beliau sebagai PM yang baru?

  Come on...dont hide behind the bush!

  ReplyDelete
 6. Anon 22:58 dan Anon 23:23 saya kira org yg sama.
  Tun tidak gagal dlm mengetengahkan pencapaian 30% Bumiputera dlm ekonomi.
  Di zaman Tun M, banyak peluang2 dibuka utk merealisasikan pencapaian ekonomi bumiputera antaranya penubuhan PNB dan pembukaan saham2 sprt Bank Rakyat, MAS,Telekom dan TNB.

  Masalah kegagalan individu mendaki ke puncak ekonomi bukan masalah Tun tetapi masalah mereka sendiri kerana kurang ketahanan diri, bankrap idea dan malas membuat tambahnilai pengetahuan ttg ekonomi global.
  13Mei berpunca drpd api perkauman yg ditiup oleh DAP selepas mereka meraih kemenangan dlm PRU.
  Oleh sebab, event ini berlaku di KL adalah amat tidak tepat utk mengatakan ia cerminan keresahan Melayu bandar utk bersaing dlm ekonomi.
  Tambatan ringgit adalah idea Tun sendiri setelah beliau berhempas pulas selama beberapa hari mencari jalan utk menyelamatkan Malaysia drpd IMF.
  Ini diakui sendiri oleh seorang veteran Umno ( maaf saya lupa nama) yg mendedahkan perkara tersebut baru2 ini.
  Ttg anak Tun, Marina, saya berpendapat elok kita berlapang dada mengingati semula sirah para nabi dan rasul.
  Baginda Muhammad saw juga ada sejarah tersendiri dgn bapa saudara dan ahli keluarganya. Nabi Noh dgn kisah anak dan isterinya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. adzzam 30% ekonomi sebenar gagal buka mata anda luas celcom dan mas bankrap di sebab nya terpaksa di selamatkan oleh kerajaan sehingga sekarang mas boleh cukup2 makan , bank bumiputera di rugi disebab nya, perwaja sehingga sekarang bankrap disebab nya, pkfz ada pula lepaskan apek itu, itu pun kau tak nak buka mata2 kau luas, sebab aku berani katakan dia gagal perjuangan asal dia 30% bumiputera berapa ramai usahawan bumiputera bersikap tolong menolong seperti sikap usahawan bangsa jepun, beramai usahawan bumiputera ada sikip menbantu kerajaan kalau ada sikit ada dua tiga orang, berapa ramai jutawan bumiputera ada peluang projek pada usahawan bumiputera hampir tak ada , anda tahu sebab apa buku malay delema ia di keluarkan selepas 13 mei saya tahu dap buat hura-hara13 mei ,tun buat buku konon melayu gagal ekonomi, pelajaran itu ,jadi dia bagi peluang jadi pm kenapa dia gagal .angpan baca dia hanya berjaya lahir ramai golongan bijak pandai tapi gagal melahirkan uasahawan bumiputera berjaya. Veteran Akui nya umno he tak payah menipu, penah tedengar tun m hadapi jalan buntu ketika krisis1998 tun m terpaksa minta bantuan tun daim kemudian daim perkenankan Tan Sri Nor Mohamed Yakcop ketika itu mana ada menteri nama Tan Sri Nor Mohamed Yakcop pada tahun 1997 dia peniaga mata wang dia tahu segala tentang mata wang, sebab itu tun m mudah lupa, sepatut dia menjayakan ekonomi 30% bumiputera bukan bergaduh dengan kepimpinan baru walau dia bukan lagi pm dah tahu dia dah gagal dia masih ada peluang untuk mencuba lagi tapi gunakan peluag mecerita kanapa dia gagal mungkin dia jadi pengajaran pada pentakbiran baru, sebab itu salah berani cakap tun m tak kesungguhan betulkan kesilapan 30%ekonomi bumiputera itu, lihat je khairuddin itu bankrap orang suruhnya dia dulu punya kaya tun m lahirkan usahawan sekarang jenis kaki fitnah kaki fitnah selepas bankrap adakah ini jenis usahawan yg tun m lahirkan tak langsung daya ketahan untuk peniagan, lepas najib tak bagi bil out salahkan orang lain dan fitnah orang lain itu sikap usahawan tun m lahirkan tak tahu menilai kelemahan diri sendiri usahawan hanya untuk kroni je , saya masih ingat lagi tun m cakap di medan mara saya takut 2020 nanti gagal melihat 30% ekonomi bumiputera ramai akan menyalahkan umno kesalahan itu ,tun m dia sendiri kena betul balik , tun m tak mahu terima terguran dia telah gagal macam dia betul keadaan dasar 30% DEB. Anda kena berfikir najib 6tahun dan tun m 22 tahun memerintah yg mana kesah lebih nampak saya tun m kesan pada projek modenkan malaysia dan gagal nya 30%ekonomi bumiputera, sebab saya ingat najib 30% usahawan bumiputera mesti dijaya balik jangan terlalu leka dengan 1malaysia, seperti tun m leka selogan yg di cipta nya sehingga dia gagal dalam perjuang asal dia

   tun addul raham dan Tun razak bejaya dalam perjuangan asal dia

   kawan berpegang pada kata2 ini
   Seorang negarawan jika gagal dalam perjuang asal dia, dia anggap gagal

   Delete
 7. Penerima semuanya kuku besi - setaraf

  ReplyDelete