Tuesday, 8 September 2015

PILIHANRAYA TIDAK LIAR DAN GENERASI BARU BERDISPLIN DI SINGAPURA

  1. Keindahan Orchard Road Singapore tanpa kekotoran poster P.Raya dan pelancong tidak tahu negara ini dalam demam P.Raya
  2. Bertembong dg calon2 Workers Party berkempen di Pasar Geylang Serai.Yakin PAP back to power but opposition seat will increase
  3. Isu Melayu P.raya S'pore peruntukan untuk pembiayaan pelajaran anak Melayu ke Universiti tak digunakan walaupun diadakan dan wanita Islam kerja swasta tak boleh berhijab
  4. Calon2 pembangkang P.raya S'pore bercakap seperti suatu generasi yg terkawal oleh demokrasi yg berdispilin.Terasa kita lebih demokratik dan liar
  5. S'pore seperti tiada pilihanraya, poster gantung tak tampal,video LKY di TV, tunjul Melayu pilot,isu tak boleh hijab.
  6. Saya di S'pore.Seorang Melayu Malaysia pengemas buget hotel beritahu gajinya SGD1,300 sebulan artinya kira2RM4,000.Prosperous thy neighbour
  7. Mahathir tentang Istana secara terbuka, jelas ikhlas utk kepentingan rakyat tapi sekarang baling batu sembunyi tangan bila diri tercabar
  8. Kata Awang Selamat Mingguan Malaysia Kamal lantang kritik Sultan Johor. Dia akan ambil peluang Mahkamah bela diri habisan dg dakwaan tertentu pd baginda.Tumpuan rakyat!
  9. Siapa yg beri nasihat untuk takutkan Istana Johor. Baca Awang Selamat harini(Mingguan Malaysia 6 Sept 2015) yg telah diarah beri 'Amaran' bahaya Kamal kp Sultan Johor.WAR?
  10. Bila peguam Kamal Hisham berani pulang dr pelarian I sense political umbrella utk ancaman pd Istana Johor.Mungkin kata Awang Selamat harini
  11. A S'pore minister claims fortunate to be Singaporean and not citizen of China or Malaysia. He is true and true Singaporean. Syabas LKY

14 comments:

  1. Singapore jadi 1st world country bukan secara overnight. Pemimpin dan perkhidmtan awamnya menjadi pemandu, barulah rakyatnya ikut teladan. Sebab itulah pemimpin dan perkhidmatan awamnya dihormati dan disegani. Isu perkauman ditangani secara berhemah, bukan main jerit jerit. Kalau jerit tak tentu hala, rakyat tak respect, tak kira kaum apa pun. Kita disini, makin kuat jerit pasal perkauman, lagi diangkat sebagai hero. Politician kita syiok sendiri. Perkhidmatan awam kita pula terlalu ramai, tak effisien pulak tu. Berapa kerat orang kata civil service kita ni world class?

    ReplyDelete
  2. mungkin zam patut sertai geng merusuh (tak boleh tahan) itu he,he, he tak ada kebebasan bersuara di sana hanya pap berkuasa, kalau hina sikit LKY nanti kena tangkap contoh budak ramaja itu hina LKY itu, di malaysia hanya orang tunjuk bontot ketika bersih di tahan sebab tak ada maruah,tahu kah anda najib biarkan komplat negetif 90 % yg reka2 di lemparkan pada najib semua kerja red bean army. di siangpore di setiap komplat negetif akan bawa ke mahkamah, negara kuku besi tetap kuku besi,

    Berapa kerat orang kata civil service di singapore ada kebebasan bersuara in world class rejim LKY

    kalau cakap pasal demokasi dalam disejarah dunia
    ada perang
    ada perang suadara.
    ada dewa gay dan lesbian.
    ada perang undi tak percaya.
    ada perang penundi hantu di zaman rome menyebab rome timur dan barat berpecah.
    perang serang negara orang
    perang indeologi


    satu kelebihan demokasi ini boleh memilih pemimpin dan ada kebebasan berusara,

    keburukan demokasi kroni dan proksi minta projek dan anda negara besar

    sepatut zam tanya pada pembangkang dan kerajaan dia orang itu.

    ReplyDelete
  3. padan bajet palihan raya murah tak ada postar, hanya ceramah tepi jalan di kena dapat permit polis,

    ReplyDelete
  4. World class education, itulah asas kejayaan singapore.

    ReplyDelete
  5. Sistem demokrasi Singapura dan Malaysia adalah acuan Wetminster.
    Tetapi cita rasanya telah berubah.
    Malaysia mempraktikkan FULL DEMOCRACY.
    Singapura mempraktikkan GUIDED DEMOCRACY.

    HINGGA KINI SINGAPURA MENGEKALKAN UNDANG UNDANG ISA.

    TETAPI DS NAJIB BODOH MENGGHAPUSKAN UNDANG UNDANG ISA.

    SEKARANG PUAK2 PELAMPAU CINA, MELAYU DAN INDIA (HINDRAF) TUNJUK TARING DAN SEMAKIN KURANG AJAR.

    GARA2 MEMPUNYAI PERDANA MENTERI BERLAGAK PANDAI TETAPI BODOH.

    Singapura yang mempunyai rakyat cuma kurang 4 juta memiliki Foreign Reserve melebihi 200billion US Dolar.

    Malaysia yang mempunyai rakyat 30 juta hanya memiliki Foreign Reserve kurang 96 Billion US Dolar.

    KENAPA?
    TAK BOLEHKAH 700 juta wang derma didermakan kedalam khazanah negara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatut kita contoh tun mahathir dan anwar rizeb kita 40billon 1997 dulu sebab bil out terlalu banyak , lupa di siagapore bukan percuma hospital semua kena ambil insuran, tol dua jalan, naik lrt lebih dari setengah jam kena banyar lebih masa, segala2 nya wang, dap dah contoh pap pentakbiran naik kan parking, tak lama lagi penang jadi singapore kerana pepecahan orang melayu sendiri anda fikir sendiri, gaji pendana menteri singapore lebih dari presiden sikap bermewah2 sampai kan krisis subperma amerika menbuatkan mereka sedar diri itu singapore
      Terpaksa pm singapore terpaksa potong gaji sedangkan negara asian lain tak hadapi krisis subperma itu anda fikir sendiri

      Delete
  6. Pap gagmen allow huge influx of foreigners to take Singaporeans by several hundred thousands, making them Jobless. Many have become taxi drivers , labourers and security guard to survive

    ReplyDelete
  7. It is not easy to survive in a first world country. You are on your own. Your survival is in your own hands. You chart your own destiny. The government doesn't help individuals. The government only does what it is supposed to do . The taxpayers' money is to be spent for society, not individuals. In singapore success story, there are people who failed to fit in. That's ok, because they will learn their lesson, and their second generation will be more prepared to acquire knowledge and skills required to make it. Singapore is not perfect, no country is perfect, but singaporeans are happy that they have first class education, world class facilities, good governance and delivery system. Their workforce is marketable worlwide. We should not be envious of them, we should learn from them. Tak salah belajar dan copy formula kejayaan dari mereka yang berjaya, dan buat perlaksanaan yang sama di sini, berasaskan penyesuaian di persekitaran negara kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mrt dalam masa seminggu tiga kali rosak tiga hari lrt di hentikan sehingga menundang kritikan hebat di kalangan rakyat mereka itu world class facilities baru Lee Hsien Loong baru sedar diri mereka ini dah meyebab pap kehilang kerusi penting sinapore itu

      segala bukan percuma. bagi aku itu patut orang malaysia balajar tak ada subsidi, orang malaysia terima hakikat tak ada benda semua harus di bagi subsidikan seperti anwar buat bagi air percuma, akhirnya terpaksa membatalkan air percuma..
      orang malaysia suka benda percuma.
      pembangkan di malaysia bukan world class hanya tahu serang bini untuk memgempak cerita ...
      anda fikirkan lah

      Delete
  8. DI Singapura ada LIVE dalam TV, perdebatan antara pihak parti pemerintah sekarang dan 8 parti pembangkang. (Di USA, UK, Jerman, Japan perkara biasa)

    Di Malaysia ...... tidak ada LIVE perdebatan antara BN dan PR. TV Malaysia hanya "recorded" speech...bla. bla..bla.

    Sekarang lihat beza antara SIngapura dan Malaysia ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada live tv debat antara pembangkang dan parti pemerintah,di malaysia debat itu tak benarkan semua salah era tun mahahir itu kawal 100% media, lagi satu sikap orang kita suka main isu agama dan kaum aku marah pada najib isu isa bukan isu 1mbd itu cuma tun m marah perkara itu sebab kroni tak boleh lagi lagi, najib cuba lakukan perubahan tapi orang veteran macam tun m and the geng mesyuarat tingkap dan lim kid siang nepostima utara tak menerimanya. anda fikirkan sendiri, jika kita lihat malaysia debat hanya ada secara tertutup hanya akbar sinar benarkan atas alasan tertentu
      sepatut nya kaum dan agama tak boleh bawa masuk isu berdebat

      Delete
  9. If you ask me, except for education, Singapore can be no better than Malaysia. We have more resources than them. But when it comes to education and educating our people, we lose out big time to our neighbours. So Singapore has used education and brains as means to progress their nation. Here, we have wackos who tell us not to use our brains and logic on certain matters.

    Malaysia is any time better but no better when it comes to our leaders, especially leaders of today who no longer have the education and brains to be leaders. They do not even behave like leaders and have lost their moral authority. They can be criticised by foreigners in their own land and government, and yet unable to defend themselves because their words are no longer accepted and they are not trusted by the majority.

    So what do you get in the end ? Well, Ministers ?

    ReplyDelete
  10. Singaporeans are dying because domestic policies are seriously flawed. Pm: If WP becomes goverment, Singapore is finished.

    ReplyDelete