Friday, 4 September 2015

"KPN TAN SRI KHALID TIDAK BERANI MACAM BAPA SAYA" NAJIB

HARAPAN KEPADA KPN
Anonymous5 September 2015 at 07:45
Harapan agar KPN mempunyai kesederaan dengan apa yang telah berlaku dengan bekas-bekas KPN yang lain.Semua KPN yang mempunyai tekanan semasa mereka memikul jawatan itu.Harap TSK memegang teguh dengan lepes janji semasa mengangkat sumpah mula menceburi pasukan Polis.Sekiranya TSK terancam lepaskan jawatan dan relex.Hanya nasihat buat yang maseh bertugas/berkhidmat.
Anonymous 5 September 2015 at 10:20
Atau PM hantar dia jadi Duta di mana-mana sebelum bersara kerana diapun tahu apa yang sebenarnya berlaku.

KPN TAN SRI KHALID TIDAK......
Saya cukup tertarik hati dengan tulisan dalam facebook seorang bekas wartawan NST Najib  yang mengaitkan cerita pembunuhan ayahnya Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Rahman Hashim  41 tahun dahulu dengan situasi yang dihadapi oleh KPN sekarang Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Bagi Najib ,Tan Sri Khalid tidak mempunyai keberanian seperti ayahnya yang ditembak mati dengan tujuh butir peluru yang dikatakan dilakukan oleh pengganas komunis.

Jika tidak silap,pernah  dalam suatu perbualan dengannya semasa kami sama-sama berkhidmat di London lama dahulu sebagai wartawan, Najib  meragukan pembunuhan ayahnya sebagai tindakan komunis dan tulisan terbarunya mengingatkan saya kembali  terhadap keraguannya itu yang tidak pernah mahu dijelaskan kepada saya.

Menurutnya berikutan dengan peninggalan Timbalan Perdana Menteri, Tun Dr.Ismail,ayahnya  memberikan amaran keras akan menangkap pemimpin-pemimpin  politik  yang membuat spekulasi mengenai pengganti Tun.Najib sendiri mendengar amaran itu diberikan oleh ayahnya.

Menurut Najib,dia  tidak melihat Ketua Polis Negara sekarang mempunyai keberanian yang sama dengan ayahnya yang ditembak mati  dengan tujuh butir peluru.

Katanya kepada  Tan Sri Khalid. "Kamu mungkin ada keberanian yang sama tetapi kamu tidak tunjukan".

Ayahnya  Tan Sri Abdul Rahman Hashim menjadi ketua polis negara (IGP) daripada 1 Februari 1973 sehinggalah dibunuh pada 7 Jun 1974.

“Bapa saya buat pengorbanan besar kepada pasukan polis dengan terima tujuh butir peluru.“Saya tidak nampak IGP lain akan buat macam ini. Kamu nampak?” soal Najib Abdul Rahman, 68, kepadaMalaysiakini.

“Oleh sebab itu apabila kepimpinan dalam pasukan polis dibimbangi, saya jadikan bapa saya sebagai penanda aras.”

Abdul Rahman satu-satunya ketua polis ditembak mati di Malaysia. Beliau menjadi korban di Jalan Tun Perak, Kuala Lumpur.Pembunuhan itu dikaitkan sesetengah pihak dengan ancaman pasukan bersenjata komunis.Najib menjelaskan tulisannya di Facebook semalam, yang menyaksikan kritikan terhadap IGP baru Tan Sri Khalid Abu Bakar dilontarkan.

Najib juga menyatakan tidak senang kerana Tan Sri Khalid tidak membela pegawai kanannya(SB)  yang ditukarkan ke JPM dan mahu menyiasat Tun Mahathir kerana menyertai himpunan Bersih.

23 comments:

  1. Oh..nak kena mampus kena tembak 7 peluru baru boleh kira berani?

    Ni la dia anak2 orang lama yang nak glamour dengan menghentam ketua2 Negara sebab itu adalah cara nak jadi popular dalam FACEBOOK.

    Anak bekas KPN sounds PATHETIC and STUPID.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik...kenapa kenyataan anda tak bijak langsung?
      Oopp....Sori ikut bos ye? Hahahahahaha

      Delete
    2. Very unprotunate PM Najib has this kind of supporter who doesnot understand simple message trying to convey by son of late KPN. Najib Rahman Hashim.
      Comparison made by Najib is that in the past KPN are not scared of gov politician. They excuted responsiblity without fear and favour, but now they dare not touch goverment minister who they knew should already have been arrested dan dan prosecuted.

      Delete
    3. Wahai anon 18.49pm.

      kenapakah anda membaghalkan diri anda sedemikian rupa.

      Saya ingatkan dadah sahaja ada keldai dadah. Politik pun ada keldai politik.

      sungguh tak tahu malu Tuan anda berbinkan Tun Abdul Razak.

      Tuan anda PEROMPAK NEGARA.

      Delete
    4. Pls compare who is stupid , patheticand no ethic

      Delete
    5. Hahah...cuma yang bangsat saja mcm ahjib gor the pahlawan boogus bangsatan komen macam anon 18.49...just my 20 cents

      Delete
    6. Kamu memang tak faham mesej yg Najib lontarkan atau memang 'baghal'?

      Delete
    7. Nilah contoh mentality org2 najib. It's beyond stupid!

      Delete
  2. itu buakn ukuran berani
    itu kena serang endap klau dia tau dia pun tak lalu
    ikut jalan itu pagi hari kejadian (kominis atau ada komplot lain)
    dulu sapa lawan penjajah britis dikatakan kominis maka melayu
    yang bodo pun pecaya
    1m nak dibodokan lagi
    soli pecacai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...nampaknya ramai juga yg sanggup diperbodoh oleh Ajib...macai owhh macai

      Delete
  3. Sebagai anak Malaysia, kita bangga dengan perjuangan orang-orang terdahulu yang berkorban apa sahaja demi membentuk sebuah negara bangsa Malaysia.

    Tidak payahlah kitah hendak tulis di sini satu persatu nama pejuang-pejuang yang telah tiada maupun yang masih hidup.

    Bila kita hendak memperkatakan pejuang negara apakah setakat satu sudut atau satu bidang contohnya dalam bidang ketenteraan, sukan maupun penulisan.

    Tibalah masanya kita anggap semua rakyat Malaysia, tidak kira tukang sapu tepi jalan, tukang buang sampah sarap, tukang cuci pinggan dll...semuanya di anggap perwira negara.

    Apa yang saya maksudkan semua "unsung hero" ini sebenarnya menggerakkan arus ekonomi negara secara terus dan telus dalam kehidupan masyarakat seharian.

    Inilah yang sepatutnya pimpinan tinggi negara harus insaf dan sedar hakikat kehidupan.

    Sekiranya pimpinan negara tidak sedar, maka berlakulah bermacam bentuk korupsi, tipu muslihat, tidak ada tadbir urus yang telus dan tidak cekap.

    Ini sudah tentu menyusahkah semua masyarakat yang sudah mengamanahkah kepada individu-individu untuk mentadbir negara melalui pilihanraya umum.

    Tibalah masanya untuk kita tukar isitlah YB (Yang Berhormat) kepada Yang Berkhidmat. Dengan itu, YB itu nanti tidak akan jadi orang yang hanya mau di cium tangan, di puji melangit, tidak mau di kritik, duduk dengan YB-YB lain masa makan-makan, ketawa orang elit, sudu garpu sementara pakcik makcik duduk nun jauh di sana hujung khemah menjamah makanan dengan tangan.

    YB bukan maknanya orang itu menajdi orang elit, kaya mewah, gaya macam raja/sultan dll.

    YB sepatutnya rendah diri, hormat kepada rakyat, ikhlas dalam membantu rakyat, tidak mau di sanjung dengan karpet merah, tidak mudah di rasuah dengan wang dan harta kekayaan, tidak salah guna kuasa dll.

    Pangkat Dato' tidak semestinya orang itu gah muka kelangit, tapi mesti tunduk berisi demi masyarakat. Di USA, jutawan hebat seperti Bill Gates, Steve Job mana ada pangkat Dato. Di UK, tidak semudah itu orang dapat pangkat Sir. Di Malaysia berapa punya Dato', Datuk, Datin dsb.

    Untuk Malaysia menjadi maju dan disegani dunia, maka buanglah sifat-sifat jelik, sifat busuk bila diamanah menjadi pimpinan negara.

    ReplyDelete
  4. Salam Tan Sri.

    Lontaran menarik....untuk ketua2 Melayu Islam sedari.

    Bila sebut Melayu....kira majoriti berugama Islam. Tetapi kebelakangan ini...kelihatan cara atau amalan hidup Ketua2 Umno terutama Penjilat Tegar Haram J Presiden termasuk Presiden sendiri....tidak pula menampakan ciri2 Islam....malah lebih teruk dari kafir.

    Ketua mungkar pun disokong malah ditatang....semata2 kerana imbuhan dan survival diri.

    Prinsip dan ajaran Islam hanya pd nama dan mulut sahaja...kelakuan terang2 bertentangan dgn ajaran Ugama.

    Ayah Najib sbg IGP berani kerana menegak kebenaran..kerana itu adalah ajaran Ugama dan menemui ajal....itu yg sewajarnya diamal oleh org Melayu yg berugama Islam.

    Hata....sy bertanya berapa ramai Ketua2 Melayu Islam yg berani mcm dia....demi bangsa dan ugama.

    Dari apa yg kita lihat dgn ketua2 Umno terutama Penjilat Tegar Haram J Presiden....memang tiadalah.

    Alahai bangsa ku....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari zaman kesultanan melaka lagi cam ni....tak citer kat buku teks sejarah jerrr. Kalu citer, gerenti 100% sedar diri.

      Delete
    2. Betul....tetapi Ketua Melayu sewajarnya tentu lebih bijak dan berperinsip dgn adanya institusi ugama yg tersusun dan teratur...tetapi nmpak sama sahaja mcm zanan kesultanan dulu....dimana Islam baru mula bertapak....seperti kata sdra.

      Sy sedih...sebab ramai Ketua Melayu walau pun Islam tetapi amalannya...Kafir pun kalah.

      Syabas untuk org seperti IGP Rahman....berani pd kebenaran kerana itu adalah ajaran Islam kita.

      Kerana imbuhan dan survival diri....hibgga nenjadi mungkar .....bukanlah cara Islam.

      Delete
  5. Kenapa zam kenapa takut keluarkan atikal saya ini, saya lihat ahli mesyuarat tingkap dah tak bermaya lagi walaupun di lindungi dengan nama besar veteran berjaya menjatuhkan pak lah tetepi gagal jatuh najib, satu ketika dulu ahli mesyuarat tingkap berjaya beri menberi tekanan pada majis tertinggi tapi, sudah tak bermaya lagi hanya ketua nya hanya pandai gunakan pelapis geng tingkat 4, ahli geng tingkat 4 semua telah meningkan geng itu kecuai ketua nya tak sedar diri di gunakan oleh ketua ahli mesyuarat tingkap itu, saya melihat ketua mesyuarat tingkap kecewa peristasi geng tingkat 4 satu ketika dulu di hina ketua mesyuarat tingkap sebab menyokong pak lah. ,ahli geng tingkat 4 kurang menyelah di dalam menjatuh najib, ketua ahli geng msyuarat tingkap telah kecewa sehingakan beliau menyetai bersih itu,

    Saya mengalak ketua mesyuarat tingkap di buang sebab kegagal nya menjatuh najib, alasan saya menjatukan ketua harus meletak jawatan kerana kegagalan nya
    1)Saya kurang yakin peratasi ketua mesyuarat tingkap
    2)ketua gagal memaksa geng tingkat 4 melakukan kerja menjatuh najib
    3)Ketua hanya tahu merusuh je
    4)Tidak keupayaan ketua melakukan fitnah dan presapsi

    Sila letak jawatan ketua mesyuarat tingkap Kami tak perlu ketua bangang macam tum m itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudahlah kau, mengata dulang paku serpih,mengata Tun kau yang lebih.Kau pejuang bangsa ke, atau kau pejuang BANGSAT macam Najib yang bangang dan suka panggil orang bangang.Orang yang kau panggil bangang itu memajukan Islam,bangsa Melayu dan negara.Sedangkan orang macam Najib dan penjilat dia macam kau hanya merugikan Islam,bangsa Melayu dan negara tercinta.Untuk Islam menjadi khalifah di muka bumi seperti yang diamanahkan oleh Allah S.W.T,spesis seperti kamu ini wajib dibasmi buat selama-lamanya.

      Delete
  6. macam PM, KPN pun makan roti kosong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju!Malaysia dalam gerhana bila semua makan roti kosong.Dari Raja-Raja Melayu,pihak keselamatan negara seperti ATM,PDRM,Majlis Ulama,Majlis Profesor Negara,Pertubuhan Seni Silat,Pejabat Peguam Negara dan semua rakyat Malaysia.Keadaan sekarang amat lah bahaya kepada negara.Keamanan boleh hilang dalam sekelip mata selagi Najib tidak turun.Bintang 3 sangat suka akan keadaan ini.Dalam ilmu pemerintahan sedikit kelalaian boleh membawa malapetaka kepada negara.Tahniah kepada PAS dan PKR yang sangat berkesan dalam membantu mewujudkan situasi ini.Najib menari mengikut gendang cina.Keburukkan Najib and Co. menutup kejahatan Bersih.

      Delete
  7. Harapan agar KPN mempunyai kesederaan dengan apa yang telah berlaku dengan bekas-bekas KPN yang lain.Semua KPN yang mempunyai tekanan semasa mereka memikul jawatan itu.Harap TSK memegang teguh dengan lepes janji semasa mengangkat sumpah mula menceburi pasukan Polis.Sekiranya TSK terancam lepaskan jawatan dan relex.Hanya nasihat buat yang maseh bertugas/berkhidmat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa itu "Keperwiraan"?

      Delete
  8. Semenjak dari kes Lowyatt dah nampak memang nak ada usaha rusuhan terjadi lebih besar sehingga Baju Merah buat pre-demo sebelum Baju Kuning....

    Langkah terakhir Bugis declare Martial Law dan boleh tunda pilihanraya dan memerintah beberapa tahun sambil buat 'SPRING CLEANING' sehingga 1MDB ke Derma Billion semua boleh jadi lebih BERSIH 2.6 Billion kali!

    Betul betul macam nak menjahanamkan negara dan seisi negara ke?

    ReplyDelete
  9. Ha ha ha haa. Aje gile kita dibuatnya.

    ReplyDelete
  10. Pemikiran Melayu dahulu ringkas, berserah kepada Allah untuk mencapai kemerdekaan dan kebebasan beragama serta hidup bebas tanpa memikirkan imbuhan untuk diri sendiri mahupun keluarga. Terima kasih buat ayahanda Allahyarham MOhd Yusoff Haji Abdullah 13085 bersama rakan2 seperjuangan tak kira pangkat hingga kepada KPN Allahyarham TAn Sri Abdul Rahman Hashim yang berkorban segalanya dalam memerdekakan dan menjadikan Negara Malaysia sebuah Negara bebas dan maju jaya sehingga hari ini. Malangnya hari ini ramai yang memegang amanah sebagai pemerintah dan penjaga keselamatan Negara yang tamak kepada kekayaan duniawi semata2. Sanggup mempergadaikan keamanan dan sejahteraan rakyat dalam melindungi salah guna kuasa dan amalan pecah amanah yang memudaratkan Negara..

    Anak Polis. SAlak South
    Kuala Lumpur

    ReplyDelete