Saturday, 15 November 2014

HARI AKHIR NAJIB JIKA ANWAR TIDAK DIPENJARAKAN.

KOMEN

BAPA-BAPA HAKIM TAK PERLU AMBIL MASA

Salam Pak Din,
Yang Arif bapak bapak Hakim tak perlu ambil masa yg terlalu lama untuk buat keputusan. Semua fakta kes dah ada pun. Lagi pun takde isu baru yg timbul. Point of law pun tak nampak pun. Sedih tengok cerita diulang tayang, seperti Cheap Matinee pada setiap Sabtu dan Ahad jam 10.30 pagi.
Lagi lama di peram, akan timbul lah berbagai andaian yang negatif terhadap Badan Kehakiman, yg memang semakin memualkan ( No Malice Intended ).
Let's get it done and move forward, regardless of the outcome.

WE  MUST ACCEPT THE FEDERAL COURT DECISION

safiai saad16 November 2014 09:14

Dear Zam,I was a little concern regarding the topic written by the Edge and your response to it.The Federal court as the Apex court will ultimately decide on this case based on the evidence furnished by both parties. The aim of the prosecutor there was indeed to establish a prima facie case,and beyond reasonable doubt based on section 173 of Criminal Produre Code, While the defendents need to raise doubt whether substantive or technical so as to refute those charge.
These should be the material arguments on this case. Did Anuar sodomise Saiful on the date as per the charge sheet.The rakyat must be educated about these facts rather than wait and indulging in pridicting the outcome.
These laws are passed by parliment which essentially in accordance to what the rakyat desired.By looking at the case there are three main issue, firstly the sufficiency of evidence,the quality of evidence and lastly the link of these evidence to the accused.Other than that will not be useful for the judge to make the just decision.There could not be dichotomy where there are two set of law, one for the VIP and the other for ordinary Malaysian.
We must accept the Federal Court decision,since this must be finality to this case and only the Majesty DYMM Agong could pardon if Anuar is found guilty.
Malaysia will continue to move with or without Anuar and with or without Barisan nasional. Some time devine intervention will be the lesson to all Malaysian.God has as much right to this country as much as we as the rakyat claimed we have the right to Malaysia. Be prepared to move forward no matter how much the love and pain that you might feel as a result. I rest my case Zam.

JAWAPAN KEPADA THE EDGE REVIEW

Kenapa The Edge  Review  memikirkan bahawa memenjarakan Anwar Ibrahim akan menambah parah Barisan Nasional(BN)  , lebih teruk  dari ketika Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir menjadikannya sebagai musuh?.


Ini adalah suatu analisis  yang bersifat persepsi, bias,prejudis,,tidak berasaskan fakta teguh dan realiti sebaliknya didorongkan oleh sentimen penulis yang pro orang Cina dan  DAP yang mahukan kepimpinan Anwar  diteruskan  atas keyakinan  hanya beliau yang dapat menjatuhkan kerajaan BN pimpinan  Melayu.

Maka itu Anwar mesti terus berada di luar untuk menjadi alat mereka.

 Apakah The Edge Review percaya bahawa dengan tidak memenjarakan  Anwar, orang Cina terutama kalangan profesional akan kembali menyokong MCA atau BN dan dengan itu sakit BN tidak akan bertambah parah?

The Edge menapilkan langsung sentimen orang Melayu yang melihat kebenaran  Mahathir dalam  memenjarakan Anwar dan kesilapan  Pak Lah  melepaskannya yang sejak itu negara berada dalam berbagai prasangka rakyat  hingga kini.  
.

The Edge memejamkan mata terhadap kemusnahan integriti politik Anwar berikutan dengan kesilapan   Kajang Move  yang memecahbelahkan partinya sendiri  dan menghilangkan keyakinan rakyat terhadapnya.

Keadaan ini memudahkan lagi dari segi keselamatan untuk menghantarnya  ke penjara. 

Tidaklah benar seperti ramalan The Edge bahawa ini  tidak akan dapat membantu kecacatan politik  Najib dari tekanan dalam parti dan juga di kalangan rakyat biasa.

Sebaliknya  jika Anwar masuk penjara maka Najib akan dapat keluar dari krisis keyakinan  yang dihadapinya  dengan  sokongan besar dari rakyat yang telah bosan dan termuntah  dengan pembohongan seniman jalanan itu yang menyebabkan mereka berada dalam keadaan tidak pasti lebih enam tahun.

The Edge menolak fakta bahwa kemarahan orang Melayu terhadap Najib adalah kerana kelemahan kepimpinannya, terlalu demokratik terhadap pembangkang , tolak ansur kepada  orang Cina dan juga terhadap gulongan ultra liberal sebaliknya The Edge cuba mengelirukan umum  kunonnya kerana tindakan terhadap Anwar. 

Sewajarnya saya tidak membincangkan pekara ini kerana mungkin akan sub judice kepada penghakiman  tetapi saya tercabar dengan analisis The Edge yang cuba mempengaruhi para hakim dan Najib dengan hanya mengambil kira sentimen  orang Cina dan menolak samasekali sentimen orang Melayu.Seolah-olah orang Melayu sudah tidak ada di negara ini.

Ini sama seperti Economist yang sebelum ini hanya mengambil kira sebagai tekanan berat dihadapi oleh Najib kerana mengambil tindakan terhadap pembangkang yang mencabar Akta Hasutan 48 tetapi ia tidak mengambil kira sokongan  berjuta orang Melayu dan bumiputra terhadap langkah itu dan tekanan orang Melayu terhadap Najib supaya  akta itu dikekalkan.

Apa yang akan berlaku ialah sekiranya Anwar tidak dipenjarakan , Presiden UMNO dan Perdana Datuk Seri Najib akan dicabar sebelum habis tempohnya oleh seorang calun yang sedia menunggu keputusan demikian  kerana beliau pasti  dengan itu seluruh ahli UMNO dan orang Melayu akan memberikan sokongan penuh kepadanya untuk menjatuhkan seorang pemimpin yang lemah. 


Jailing Anwar could hurt Najib more than it did Dr M, says The Edge Review








Opposiition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is waiting for the decision on his appeal against his sodomy conviction. – The Malaysian Insider file pic, November 14, 2014. Opposiition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is waiting for the decision on his appeal against his sodomy conviction. – The Malaysian Insider file pic, November 14, 2014.Jail for Datuk Seri Anwar Ibrahim if the Federal Court upholds his sodomy conviction would only serve to hurt the Barisan Nasional (BN) government, perhaps more so now than when former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad first turned him into an arch nemesis, The Edge Review said in a report today.
Jailing Anwar could cost the BN more votes as Malaysians grow tired of the government's treatment of the opposition leader after 16 years, with his latest sodomy appeal taking place against the backdrop of an on-going blitz against opposition politicians and others critical of the establishment by using the colonial-era Sedition Act.
"In the immediate term, a guilty verdict against Anwar will turn the opposition leader into a political martyr on the international stage and further dent Malaysia's image abroad, which has suffered in recent months over attacks on the government for using draconian laws to cow opposition politicians," The Edge Review said in an article, "Hounding of Anwar Ibrahim takes a toll on Malaysia".
The trial court acquitted him but the Court of Appeal in March this year found him guilty and sentenced him to five years' jail. In his appeal to the apex court, the prosecution had also filed a cross-appeal to enhance the length of his jail sentence.
The weekly digital magazine said it appeared "likely" that Anwar would be jailed, and said that this might boost Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's support from within Umno, the party he leads.
It would also cause new problems for the Pakatan Rakyat which the Edge Review said had been struggling to maintain a united front over religious and racial issues.
However, citing analysts, it said that having Anwar in jail "would do nothing for Najib's tattered political prestige among ordinary Malaysians and could even hurt him more than it did Dr Mahathir".
This was because Najib was also dealing with withering internal support from Umno, which meets for its annual general assembly later this month.
Najib has come under attack from party veterans, most visibly by Dr Mahathir and former finance minister Tun Daim Zainuddin, both of whom have blamed him for Umno's decline. Dr Mahathir has also become increasingly vocal about some of the government's policies under Najib.
The Edge Review said that Umno was now in a fight for its survival, having hit its lowest point in electoral support ever in the 13th general election last year. Though it maintained a parliamentary majority, it lost the popular vote to Pakatan.
Malays first began abandoning Umno from 1998 onwards, when Dr Mahathir sacked Anwar as deputy prime minister and finance minister, and slapped him with the first sodomy charge.
Since then – almost two decades later – analysts have looked back on Anwar's persecution as a "serious and costly misadventure" for Malaysia, the Edge Review said.
"Too much damage has been inflicted on the system because of this campaign," it quoted commentator and political researcher Bridget Welsh as saying.
Even as the Umno-led BN lashes out at its critics using the Sedition Act, its focal point remains Anwar because Umno feared him as "the biggest threat to their hold on power", it added.
The Federal Court verdict will be watched closely by international investors because of the current climate of concern over governance and democracy in the Southeast Asian economies of Thailand, Singapore and Indonesia, besides Malaysia. – November 14, 2014.
* The Edge Review is Southeast Asia’s only weekly digital news magazine covering regional politics and business. To receive a free three-month trial subscription and to read this story and other news in this issue click here.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/jailing-anwar-could-hurt-najib-more-than-it-did-dr-m-says-the-edge-review#sthash.x49RNbXZ.dpuf

27 comments:

  1. Tan Sri...
    Najib bnyk buat salah dah..
    Kes Anwar.. hanya salah satu

    UMNO dan umat Melayu Malaysia menghitung hari2 akhir...
    Selagi NAJIB menjdi PM !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju dgn comments di atas. Memanag Najib anggap orang Melayu dah tak ada di negeri ini.

      Delete
  2. Anwar dah tak ada penyokong dah ....jangan takut penjarakan aja si melaoon tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape dgn penjaranya Anwar, rakyat akan menyokong BN/Umno sepenuhnya? sama2 kita lihat episod ini bila tiba PRU14 nnti........

      Delete
  3. Kaum sodom jadi pemimpin, mengundang bala', na'uzubillah !
    Ya Allah ! Selamatkan negaraku !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jail the F**K face and we'll take it from there . . . he's produced enough rotten apples for Malaysia!

      Delete
  4. Salam saudara Zam...saya tak setuju bahawa jika di dapati Anwar kalah dan lengkup dalam proses rayuan beliau, ianya harus dipenjarakan ke Sungai Buloh. Anwar sekarang menggunakan media sosial, The Edge untuk melepaskan diri nya daripada dipenjarakan! Jika Anwar dibebaskan setelah diputuskan oleh Kehakiman, kedudukan Najib lagi parah dengan tertimbul nya masalah dan kreditabiliti sebagai Pam dan a Ketua Kerajaan. Now that after APEC and ASEAN Summit, Najib's image is rising up again and therefore it is hope that the final Appeal Court Judgment for Anwar will be in the government's favour. Orang sudah lupa..kes ini adalah peribadi di antara Anwar dengan Saiful..tiada berkenaan dengan UMNO, Najib atau Kerajaan!

    ReplyDelete
  5. Anwar lepas atau tidak sama saja denagan Najib still PM atau kena kick out. Dua dua kali Lima

    ReplyDelete
  6. What utter nonsense. You're incredily racist and skewed with your take on things. Hard to believe this from a former minister.

    ReplyDelete
  7. Hard to believe because you look from the Chinese chauvanistic perspective. It is utter nonsense because it hit your egoistic racist feeling, Pleas go to hell with DAP and Anwar. The time is nearer.

    ReplyDelete
  8. Wan Asmah.Seremban15 November 2014 at 13:01

    Menurut laporan Malaysian Insider Ambiga pegaum terkemuka diraikan di luar negara tetapi tidak dibenarkan masuk ke Sabah. Artinya beliau lebih berguna kepada negara luar dari kepada nearanya sendiri. Anugerah amugerah kepada mereka yang anti kerajaan Malasyia kebanyakannya datang dari pertubuhan"Barua " Obama dan Amerika Syarikat atau Big Brothers. Apa ada harganya.Sama sahaja seperti anugerah -anugerah kepada Rosmah isteri perdana menteri kita yang merupakan cosmetic yang tidak boleh menutop nilai sebenar di mata rakyat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hampir terjatuh kerusi aku gelak besar bila baca tajuk berita yang DAP beri warning perihal Ambiga disekat memasuki Sabah hanya membangkitkan kemarahan rakyat Sabah. The truth is Sabahan tak peduli pun dia disekat masuk atau tidak..

      Delete
  9. Sdr Tan Sri Zam.Para hakim tak akan mengambil kira segala fakta yang angkat muat olih the Edge atau sesiapa juga yang memberi jalan untuk hakim berhukum mengikut kehendak negara atau kehendak rakyat. Perkiraan hakim adalah berdasarkan fakta kes dari situlah hukuman di jatuhkan .Hakim juga takut kepada hukum Allah,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro , hakim tu kan manusia . Ada kawan ada kenalan . Mereka tak duduk dalam gua .
      AlJobori pulak ada ramai sedara dan connection dikehakiman ini . Kan ada kes sorang hakim terpaksa tarik diri sebab berwaris pada AlJobori ni .
      Dengan duit yang diberi olih Soros foundation AlJobori bolih buat perbagai dengan semua orang ....

      Delete
  10. Saya berdoa dan berharap demikianlah hendaknya tetapi hakim seperti juga manusia lainnya ada kelemahannya.keimanan mereka akan mendapat hidayat dari Allah.Saya menulis sekadarkan kebimbangan saya kepada campurtangan politik yang secucuk dengan pandangan The Edge.

    ReplyDelete
  11. This issue has nothing to do with the government but is more towards the rights of an individual named Saiful. So why are we implicating that the government is responsible for it. If tomorrow Saiful decides to withdraw the charges , there is nothing the government can do except slap Saiful with false accusation.

    ReplyDelete
  12. Thomas Cook. Parit.15 November 2014 at 20:22

    Saya merasa agak heran kenaapa Mahkamah Rayuan Persekutuan mengambiil masa yang bagitu lama untuk membuat keputusan terhadap rayuan Anwar Ibrahim ini. Ini menunjukan bahawa hakim hakim langsung tidak mempedulikan sensitiviti rakyat terhadap sikap mereka .

    Sikap inilah yang menyebabkan negara berada dalam keadaan tidak pasti. Kesalahan tidak hanya boleh diletakan kepada kerajaan tetapi juga kepada ketidakcekapan atau sikap sambil lewa para hakim.

    Mereka tidak kisah sikap mereka ini boleh mencetuskan kemarahan rakyat dan boleh menimbulkan berbagai prasagka tidak baik kepada kerajaan atau kepada Anwar Ibrahim sendiri.

    Kerana sikap tidak ambil berat inilah maka media mulai mendatangkan tekanan kepada kerajaan dan cuba mempengaruhi orang ramai.

    Saya yakin pekara seumpama ini tidak akan berlaku di negara negara bertamadon dan hanya boleh berkalu di Malaysia yang hakim- hakimnya hidup mewah lebih daripada negara maju tetapi memandang rendah pada rakyat seolah olah rakyat tidak memerhati sikap mereka

    Itulah juga sebab The Edge Review tidak menghormati mahakamah dan mahu mempoltikan hukuman...

    ReplyDelete
  13. Ihsan kastawi Seremban.15 November 2014 at 20:32

    Suatu masa dahulu Perdana Menteri Datuk Seri Dr.Mahathir pernah menegur hakim yang lebih banyak membuang masa di Selangior Club untuk minum dan mabuk dan tidak menyiapkan kertas pengadilan mereka.

    Tetapi saya percaya hakim hakim sekarang tidak lagi mabuk tetapi mungkin sembahyang panjang untuk mendapat pertunjuk dari Allah.

    Bagaimanapun saya ragu juga kalau tak mabuk bagaimana ada hakim membuat ,keptusan yang bertentangan dengan pesasan dan arahan Ketua Hakim Negara seperti di Seremban baru baru ini dalam soal mahkamah civil tak boleh atasi keputusan mahkamah syariah . Adakah hakim ini berada dalam keadaan mabuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada Hakim.. dah masuk 6 bulan x siap kertas pengadilan
      Masa bicara.. bkn main cpt nak jatuh hulum.. KPI katanya
      Rupa2nya skdr nak cpt hukum
      Hamba pemuas nafsu pihak tertentu rupanya
      Mgkn skrg dah dpt "set golf" baru..
      Tahniah !!
      Mgkn dia x mati kot

      Delete
  14. Dah dicucuk hidung...Sikap orang palaysafe memang ikut buta tuli apa saja kata boss asalkan dia selamat.. namun dalam umno .najib masih belum boleh rasa selamat..terpaksa suruh pihak lain jadi tukang wayang untuk selamatkan diri dari terjahan ahli umno dan penyokong kerana membiarkan anwar bebas ..ahli umno dan melayu dah kena main dengan wayang tongkol najib .. Siapa sebenarnya PM malaysia sekarang!! Najib? Anwar? atau barat Zionis?.. orang melayu dah pasti ada jawapannya...

    ReplyDelete
  15. Dear Zam,I was a little concern regarding the topic written by the Edge and your response to it.The Federal court as rhe Apex court will ultimately decide on this case based on the evidence furnished by both parties. The aim of the prosecutor there was indeed to establish a prima facie case,and beyond reasonable doubt based on section 173 of Criminal Produre Code, While the dendents need to raise doubt whether substantive or technical so as to refute those charge.
    These should be the material arguments on this case. Did Anuar sodomise Saiful on the date as per the charge sheet.The rakyat must be educated about these facts rather than wait and indulging in pridicting the outcome.
    These laws are passed by parliment which essentially in accordance to what the rakyat desiret.By looking at the case there are three main issue, firstly the sufficiency of evidence,the quality of evidence and lastly the link of these evidence to the accused.Other than that will not be useful for the judge to make the just decision.There could not be dichotomy where there are two set of law, one for the VIP and the other for ordinary Malaysian.
    We must accept the Federal Court decision,since this must be finality to this case and only the Majesty DYMM Agong could pardon if Anuar is found guilty.
    Malaysia will continue to move with or without Anuar and with or without Barisan nasional. Some time devine intervention will be the lesson to all Malaysian.God has as much right to this country as much as we as the rakyat claimed we have the right to Malaysia. Be prepared to move forward no matter how much the love and pain that you might feel as a result. I rest my case Zam.

    ReplyDelete
  16. Salam Tan Sri.

    Ketua2 Melayu terutama yg No 1 dan 'Team Yes Men'....buta mata dan hati...dgn gerakan memburukan dan menfitnah yg dikakukan secara licik dan halus oleh org bukan Melayu terutama Dap kafir laknat terhadap mereka (pemerintah Melayu).

    Kerja2 jahat yg mereka lakukan atas Dasar...'kebebasan bersuara'...bukan lagi kerja2 membangkang tetapi merupakan aktiviti untuk menjatuhkan kerajaan Melayu.

    Kerja menghasut seca halus ini kian berleluasa dan makin bebas kerana ketua Melayu kita talah buta mata dan hati....disamping lemah dan bodoh.

    Peribahasa pun berkata.."org bodoh makanan org cerdik".

    Org bukan Melayu bijak....Cina Dap kafir lakhnat mengunakan org Melayu sendiri seperti Anwar (yg rasa diri dia pandai tetapi alat semata2)...untuk menghentam dan mengutuk kerajaan Melayu..

    Selain itu mereka juga secara yg strategik mengunakan org Umno yg rendah jati diri bangsa seperti Ketua Pemuda dan menteri2 yg tolol untuk menguatkan lagi agenda anti Melayu mereka.

    Anwar adalah 'hero' dihati nereka.

    Buat waktu ini...Anwar adalah idol dan alat yg paling baik untuk nenghentam pemerintah Melayu dan juga Melayu am nya.

    The Edge...the Star...serupa saja dgn akhbar Cina yg lain2...senada dan 1 hati dgn Dap Kafir lakhnat melakukan aktiviti jahat ini dgn membusuk...memfitnah dan mengutuk apa saja yg dilakukan oleh pemerintah Melayu.

    Walau pun sekian lama mereka(org bujan Melayu) bebas bersuara....berugama....mencari kekayaan di bumi ini hingga menjadi kaya raya mereka masih lagi menuduh pemerintah Melayu kita...menindas....menekan...tidak adil dan rasis terhadap mereka.

    Ini seperti "memberi susu dibalas tuba".

    Sedihnya....ketua2 Melayu kelihatan tidak peka dan sensitif tentang gerakan jahat ini dan masih tersenggeh seperti kerang busuk.

    'Business as usual'...seperti tiada ada apa2 masalah.

    Kini..Najib ditekan oleh mereka untuk memansuhkan pula 'Sedition Act'.

    Berani sekali mereka dgn ketua No 1 Melayu....kadang2 sy juga bertanya...apa gunanya DPM?....
    ..bisu sahaja.

    Kalau sudah tak mampu...untuk nenyanggah PM yg lemah ini baik berundur saja.....ini kerja survival diri dan tak menolong.

    Nak harap Ketua Pemuda?.....seperti menyuruh tikus memperbaiki labu sahaja.

    Sy menyokong kerja Tan Sri yg dpt melihat lebih jauh dgn aktiviti jahat dan The Edge dan banyak lagi kerja2 jahat Dap dan dilontar dlm Blog ini untuk memberi kesedaran pd org2 Melayu.

    Juga sokongan sy pd NGO2 Melayu seperti Petkasa...ISMA dan yg lain2 yg berani menentang gerakan jahat org bukan Melayu terutama Dap kafir lakhnat.

    Nak harap siber warrior Umno....buang masa sahaja.

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa2 pun orang Melayu kena sokong UMNO demi survival Bangsa dan Agama Islam. Ketua UMNO boleh berubah sokongan kepada parti perlu berterusan.

      Delete
  17. Salam Tan Sri.

    Ikan kalau busuk...ianya bermula dari kepala...(when a fish stinks...it stinks from the head).

    Apa yg kita semua berbicara....tidak memberi apa2 makna jika Ketua No 1 masih lagi memegang tambuk pemerintahan.

    Dia tidak akan berubah kerana sudah lebih 7 tahun memegang jawatan pun tiada apa yg dilakukan untuk memperkasakan bangsa sendiri MALAH MAKIN TERUK....jadi jangan kita harap apa2 lagi....jika tidak kita cuma menhadi leb8h kecewa lagi.

    Perkara yg terbaik ialah DIA PERLU DIUBAH DGN APA CARA SEKALI PUN.

    Cara dia memerintah MEMBAHAYAKAN BANGSA DAN UGAMA.


    Terima kasih

    ReplyDelete
  18. Salam Pak Din,
    Yang Arif bapak bapak Hakim tak perlu ambil masa yg terlalu lama untuk buat keputusan. Semua fakta kes dah ada pun. Lagi pun takde isu baru yg timbul. Point of law pun tak nampak pun. Sedih tengok cerita diulang tayang, seperti Cheap Matinee pada setiap Sabtu dan Ahad jam 10.30 pagi.
    Lagi lama di peram, akan timbul lah berbagai andaian yang negatif terhadap Badan Kehakiman, yg memang semakin memualkan ( No Malice Intended ).
    Let's get it done and move forward, regardless of the outcome.

    ReplyDelete