Thursday, 4 September 2014

APA YANG BERLAKU PADA MC DONALDS BOLEH JUGA BERLAKU PADA THE STAR

Kesunyian Mc Donalds di Alamanda, Putrajaya yang sebelum ini dipenuhi pelanggan
yang terpaksa menunggu meja yang kosong sebelum membuat pesanan


KOMEN:

IT.Scheiss5 September 2014 07:36

Laman web Innovative Minds kata:-

"The Jewish United Fund that "works to maintain American military, economic and diplomatic support for Israel" lists McDonalds as its major corporate partner in its last published corporate sponser list (2002). McDonald's has 125 restaurants in Israel which have a policy of sacking its Arab employees if they are caught speaking arabic.Last Updated: 29 July 2009"

Bantahan, kritikan dan sindiran bekas Ketua Pengarang dan CEO The Star, Wong Chun Wai dalam tulisannya baru-baru ini terhadap orang Melayu dan Islam yang memulaukan Mc Donalds kerana kedhaliman Yahudi tidak berkesan sebaliknya outletnya di seluruh negara terus kosong dan sunyi.

Keadaan parah dialami oleh  Mc Donalds  di Kota Baharu dan Kuala Terngganu yang dulunya memungut berpuluh ribu RM sehari tetapi jualannya sekarang  jatuh kepada kadar yang sangat kecil. Gambaran dapat dilihat dari luar cawangan-cawangannya ini. Di Kuala Lumpur dan di Alamanda Putrajaya hal ini amat jelas dengan restoran-restorannya kosong dan sepi kecuali hanya beberapa pelanggan bukan melayu.

Kebanyakan pekerja Melayunya sedar bahawa mereka akan kehilangan bonus dan mungkin hilang pekerjaan tetapi rata-rata mereka percaya pekerjaan lain boleh didapati dengan mudah dan "kami hanya kehilangan kerja, tetapi di gaza orang tak berdosa hilang nyawa.,"kata mereka

Peristiwa pemboikotan terhadap Mc Donalds yang pertama kali berlaku di Malaysia  menunjukan kuasa beli orang Melayu telah semakin kuat dan tinggi dan hal ini  boleh berlaku kepada Coca Cola, kepada syarikat-syarikat Cina yang menentang GST dan juga kepada akhbar The Star sendiri jika ia terus menunjukkan sikap anti Melayu dan anti Islam dengan memomokkan orang Melayu dan  Islam sebagai pelampau dan rasis kerana  mempertahankan kedaulatan perlembagaan.

DALAM KEMPEN BRAVE VIEWS,BOLD IDEAS THE STAR TELAH PUN MENYELITKAN NEGARAKU SEBAGAI BADAN YANG MEMPERJUANGKAN PERPADUAN SEDANGKAN ROS TELAH MENGHARAMKANYA KERANA KEMUNGKINAN DENGAN NAMA ITU GERAKAN MEREKA  DI LUAR PERLEMBAGAAN NEGARA AKAN MENGELIRUKAN RAKYAT.

INILAH JUGA WAJAH THE STAR DENGAN BERSELINDONG DI SEBALIK MCA DAN BEBERAPA  MUKA MELAYU. SETIAP ORANG MELAYU DAN ISLAM MESTI MEMBACA DAN MENELITINYA DENGAN KESEDARAN INI. ANTARA MELAYU YG DIGUNAKANNYA IALAH ANAK TUN DR MAHATHIR YANG FIKIRAN DAN PENDIRIANNYA BANYAK TIDAK DISENANGI OLEH MAHATHIR SENDIRI.

48 comments:

  1. Saya melihat kemerosotan mac donald bertambah teruk selepas tulisan di the star mengecam orang melayu yang menjalankan kempen pulaukan restoran makanan pembantu yahudi. Wong Chun Wai ingat orang melayu macam cinakah bertuhankan wang dan metrial tanpa jiwa patriotik yg ikhlas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Melayu Islam tidak mengejar kebendaan. Jika Melayu itu ada penggerak dan pemimpin benar, tidak mustahil seperti TS katakan, The Star juga akan bungkus...

      Masaalah nya tangan ghaib masih aktif memisahkan perpaduan Melayu. Masaalah yang kedua, Kerajaan melalui kuasa badan unifom nya tidak di beri mandat penuh. Takut dengan bayang sendiri kerana gusar kehilangan pengundi bukan melayu. Hakikat nya jika PAS dan PKR berpaksikan Melayu, boleh berjamaah dan berkongsi kuasa di peringkat negeri, sudah tentu Perpaduan Melayu itu JITU walau berbeza politik yang tidak membuang dasar-dasar Islam yang berpegang haq-haq nya. Bukan di cemari pluralisma, sekularisma dan seumpama nya. Karut dan kalut manusia.

      Kita rindukan Perpaduan Melayu Islam. Jika ini berlaku, karakter dan cara seperti orang kuat The Star ini mati dan tidak beranak pinak, lalu gagal mengimarah kerasisan dan cauvinis pegangan sejati mereka untuk memonopoli yang kini hakikat menjadi duri dalam daging, gunting dalam lipatan.

      Delete
  2. Orang Melayu mesti gunakan kuasa pembeli mereka kearah yang positif demi untuk bangsa, agama dan negara. Ingat kita ada Ramlee burger, ada Maidin dan ada kedai 1 MALAYSIA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata orang Islam/Melayu terus berhenti makan makanan fastfood yang sememangnya memudaratkan dan tidak mempunyai khasiat. Hanya mengakibatkan tekanan darah jadi tinggi, pembuluh darah sumbat dan lain lain.

      Delete
  3. boikot THE STAR!

    paper sampah!

    paper DAPig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahem.. thestar dimiliki oleh MCA = BN....

      Delete
    2. Peduli apa milik MCA ke BN ke.... Kalau sampah kita boikot aje.

      Delete
    3. Nama je milik MCA. Tapi kalau lihat kronologi, berita-beritanya lebih mirip propaganda DAP. Artikel dan interviews pun lebih banyak menjurus kepada bangsa Cina.

      Delete
    4. Ipta di melaka melanggan beribu naskah setiap hari(kecuali sabtu/ahad) untuk pelajar & staf. Mohon pihak pengurusan kaji balik langganan akhbar ini kerana tak selari dgn aktiviti ipta tersebut contohnya rotu,palapes,pembangunan pelajar & dsb yg berteraskn jatidiri & semangat kenegaraan.

      Delete
    5. Dari segi ilmiah mmg berguna untuk pelajar buat rujukan.. Tapi bila tengok lain mcm aje derektor2 Diaorang ni buat rs terbako... Seeloknya boikot aje,cari alternatif lain buat rujukan selain paper ni

      Delete
  4. Ramli Burger is actually very good..and cheaper.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti kesat dan keras. X sdap bila masuk kerongkong. Dging ok. Pling sdap roti berger azza msa jln kucing. Lembut.

      Delete
  5. Ye ke Tan Sri? Semalam saya kat Alamanda makan tengah hari tengok McD penuh je dengan orang Melayu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bezanya saya buktikan dg gambar,tidak omong kosong.saya juga masuk kedai ini untuk minum tetapi saya lihat saya sahaja seorang melayu,saya malu, saya keluar.

      Delete
    2. memang selalu kosong. saya tahu sebab saya warga putrajaya

      Delete
    3. yang nampak ramai tu orang upahan mc donald.

      Delete
    4. TanSri,
      DEB dan dasar-dasar yang dijalankan semasa TDM berjaya mewujudkan Melayu kelas pertengahan yang ramai dan mempunyai kuasa beli yang bukan kepalang.Kalau PM Najib dapat membuat dasar afirmatif yang baru dengan menubuhkan satu entiti yang berbeza dengan Khazanah dan 1MDB yang menggembeleng kekuatan kuasa beli ini dan digabungkan dengan kekuatan PNB, kekuatan kuasa wakaf dan kuasa zakat orang melayu islam maka kuasailah saham saham syarikat bukan bumi seperti syarikat the Star,Malaysiakini,astro, Microsoft pasaraya-pasaraya Tesco,Giant malahan keperingkat global dengan menguasai syarikat mediamassa antrabangsa seperti CNN saya rasa itu akan jadi jihad ekonomi yang paling berkesan untuk orang Melayu Islam.Dan pastikan CEO syarikat syarikat yang dikuasai itu diisi oleh cerdik pandai Melayu yang beriman dan patriotik serta berjiwa kebangsaan.Jika Melayu dah kuasai ekonomi dan mengekalkan kuasa politik maka penghinaan kepada Melayu akan hilang dengan sendirinya.

      Delete
    5. Setuju dengan cadangan di atas. Guna sebahagian duit GLC Melayu untuk kuasai saham syarikat bukan Melayu secara senyap, seperti dawn raid Dr Mahathir dan Khalid Ibrahim ke atas Guthrie dulu. Mereka tak perlu tau, dan kita tak perlu beritahu. Pegang kuasa diam-diam je dah cukup untuk pastikan bila dia start nak buat onar macam YTL dan Vincet Tan je, kita take over syarikat-syarikat dia dan nyahkan dia.

      Delete
  6. Ini memang bodoh, semua MacD ni dimiliki oleh orang Melayu, biarlah orang Melayu bunuh bisnes orang Melayu. MacD bukan Melayu biasanya di kawasan bukan Melayu dan masih menikmati bisnes yang terlampau baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. DEMIKIANLAH CARANYA YAHUDI DAN AS MENGUASAI PERNIAGAAN GELOBAL DAN MEMBERI PELUANG KEPADA ORANG ISLAM TANPA SEDAR UNTUK MEMPERTAHANKAN KEPETINGAN MEREKA DAN PENJAJAHAN MEREKA. MEMANG SUKAR UNTUK MEMERANGI MEREKA TETAPI ADA ORANG ISLAM YG SANGGUP MATI DAN AWAK TIDAK BOLEH ANGGAP MEREKA BODOH JIKA AWAK TIDAK ADA NILAI MARUAH DIRI KECUALI MEMIKIRKAN WANG.

      Delete
    2. DEMIKIANLAH CARANYA YAHUDI DAN AS MENGUASAI PERNIAGAAN GELOBAL DAN MEMBERI PELUANG KEPADA ORANG ISLAM TANPA SEDAR UNTUK MEMPERTAHANKAN KEPETINGAN MEREKA DAN PENJAJAHAN MEREKA. MEMANG SUKAR UNTUK MEMERANGI MEREKA TETAPI ADA ORANG ISLAM YG SANGGUP MATI DAN AWAK TIDAK BOLEH ANGGAP MEREKA BODOH JIKA AWAK TIDAK ADA NILAI MARUAH DIRI KECUALI MEMIKIRKAN WANG.

      Delete
    3. Laman web Innovative Minds kata:-

      "The Jewish United Fund that "works to maintain American military, economic and diplomatic support for Israel" lists McDonalds as its major corporate partner in its last published corporate sponser list (2002). McDonald's has 125 restaurants in Israel which have a policy of sacking its Arab employees if they are caught speaking arabic.

      Last Updated: 29 July 2009"

      http://www.inminds.com/boycott-mcdonalds.php

      Delete
  7. betul.

    saya tidak ingat kenapa, tp saya mula boikot the star lama dahulu kerana isu agama yg mereka mainkan yg tidak sensitive pada org islam.

    tp saya ingat yg saya berjanji xkan beli the star lagi selepas itu.

    ReplyDelete
  8. Saya dah lama boikot the star...read NST bahasanya more academic..krg iklan..tak mcm the star mcm pasar borong

    ReplyDelete
  9. jangan tiup angin perkauman. Daftar jadi ahli perkasa la

    ReplyDelete
  10. Racist sendiri panggil bangsa lain racist. amik cermin cermin diri sendiri sebelom mengata orang.

    ReplyDelete
  11. Bagaimana pula dengan Utusan Malaysia yang kerap mengeluarkan artikel yang kontroversial dan memisahkan rakyat Malaysia? Penulis Awang Selamat yang sebenarnya berselindung di bawah salah satu parti BN. Rasanya dia yang makan cili akan rasa pedas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahai rakanku orang cina warna negara malaysia..sila kemukakan bukti apa dia artikel di dalam Utusan Malaysia itu yang cuba memisahkan rakyat Malaysia? Utusan Malaysia hanya mempertahankan hak dan suara orang Melayu kerana ada pihak telah terlalu kurang ajar dan perlu diajar sebaik-baiknya. Saya berhenti beli The Star seawal tahun 2012 dahulu kerana ia secara halus banyak memperlekehkan bangsa Melayu dan Islam dan kebanyakan artikelnya datang dari sudut pandang kaum Cina yang bermastautin di Malaysia dan bukannya dari sudut pandang rakyat Malaysia sejati yang ada sifat hormat dan kasih sayang pada semua kaum (contoh ada satu headline berbunyi: Malaysian Muslims celebrate Aidil fitri on...)..kenapa harus sebut Malaysian Muslims..kenapa tidak sebut Muslims sahaja..saya tidak dapat merasakan bahawa the Star ini mewakili suara anak Malaysia pelbagai kaum tetapi lebih kepada suara orang Cina cuma bezanya ialah bahasa pengantarnya adalah dalam bahasa Inggeris jadi semua orang dapat membacanya,oleh itu bahasa yang digunakan adalah agak lunak (sahabatku orang cina jika tak faham maksud lunak boleh rujuk pada kamus Dewan), tetapi dengan bahasa yang lunak itulah banyak kutukan2 dan ejekan ditujukan kepada orang Melayu,adat resamnya dan agamanya.

      Nota:Dahulu saya tidak baca Utusan Malaysia tetapi kini saya pelanggan setianya kerana saya sedar walau isi kandungannya' kadang2 'partisan' inilah dia lidah pejuang anak Melayu semasa susah dan semasa senang

      Delete
  12. Saya telah lama menokong bisnes orang melayu. Contohnya saya sanggup memandu lebih jauh untuk mengisi minyak kereta di setesen PETRONAS milik melayu walaupun terdapat setesen minyak lain yang lebih berdekatan atau setesen PETRONAS milik bangsa lain. Membaiki kereta di bengkel orang melayu, dll. Bagaimanapun orang melayu memang kurang bijak berniaga, tidak pandai mengambil hati pelanggan dan perkhidmatan yang kurang berkualiti. Pernah saya menegur pakaian kerja yang saya hantar untuk diseterika di kedai laundry orang melayu berkedut, respon yg saya dapati - 'itu saja yang saya dapat buat, kalau tak puas hati, hantar ke kedai lain'. Beberapa bulan kemudian kedai itupun tutup. Banyak lagi contoh pengalaman lain yang saya lalui, walaupun sakit hati saya masih menyokong bisnes orang melayu. Cuma pada peniaga2 melayu - ubahlah perangai, beri servis yang berkualiti, hormati pelanggan majukan perniagaan anda ke tahap yang tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju dg apa yg saudara katakan tetapi ramai juga kedai dobi melayu yg sudah maju,beradab dan ramah melayan pelanggan. kedai melayu yg kurang ajar kita ajar supaya mereka beradab. kedai workshop cina pun banyak yg kurang ajar.

      Delete
    2. Saya agak setuju tapi kualiti perkhidmatan Melayu di sebahagian tempat di mana penduduknya lebih sofistikated pun nampaknya dah ada peningkatan. Kalau mereka buat slack dan kita tak tegur, macamana mereka nak naikkan kualiti? Kalau kualiti rendah tapi customer buat tak tahu, kenapa mereka perlu naikkan taraf perkhidmatan? Kita pun ada fungsi dalam meniakkan kualiti perkhidmatan perniagaan Melayu, jangan main lepas tangan saja.

      Delete
    3. Saya sokong semua pendapat diatas, terutamanya Anon 18:10.
      Jika mereka buat kerja yang tidak memuaskan hati, kita mesti tegur mereka dengan sopan. Jangan marah-marah. Demi kebaikan mereka juga. Jika mereka maju dan berjaya dalam perniagaan apa pun, kita tumpang bangga.

      Mengenai The Star, saya sudah boikot lebih sepuloh tahun. Dulu tak pernah miss bila saya beli Utusan/Mingguan. Sekarang saya beralih kepada NST & Utusan/Mingguan.

      Delete
  13. Tidak semudah itu boleh membodohkan org. McD USA memang syarikat USA yg menyumbang kpd Israel. McD Malaysia adalah anak McD USA dan turut menyumbang keuntungan kpd induknya. Inilah perniagaan franchise.Memang Melayu mengendalikan McD Malaysia dan kita kesian kpd mereka. Tapi kita pilihlah yg mana lebih utama. Tanpa boikot sampai bila pun kita tiada taring. Sekarang kira tahu kita ada taring. The Star pula sudah sekian lama menikam dari belakang dgn agenda anti melayu/islam dan menyokong gerakan kristian. Wahai melayu baca thestar dan fikir sendiri kalau tak percaya. Saya hari2 baca sbb ada ditempat kerja tapi hati sakit melihat kelicikannya dan kealpaan melayu, termasuk najib

    ReplyDelete
  14. Utusan Melayu banyak memperjuangkan Perlembagaan negara! Berjayanya kempen anti melayu/islam sehinggakan inipun dipanggil perkauman termasuk oleh melayu sendiri. Ramai juga melayu yg tak baca utusan sbb takda kelasla konon. Kalau usung thestar baru ada kelas sikit. The star cucuk pungkok bangsa dan ugama dia tak sedar.

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Saya sangat setuju dengan apa yang Grandmarquis tulis pada URL diatas. Ia amat tepat dan bermanafaat sekali untuk dibaca.

      Thank you very much.

      Delete
  16. The increasingly independent tone of The Star editorials had made people become unease. It is in stark contrast from the papers of the old where it treated certain issues cautiously without taking stand. Can't really blame them though. If you don't like just stop turning the pages. Sit around and playing with your balls.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Independent tones of the star editorials? Bullshit!!!!!!

      Delete
    2. Independent in your dreams. You think the Malays are still uneducated and ignorant like the ones you used to bully in the 50's and 60's. These days you are the ignorant ones.

      Delete
  17. Kita mulakan kempen memboikot akhbar star dan we must be very serious about it.

    ReplyDelete
  18. Mcd tak bersalah tapi orang melayu cepat betul menghukum.
    Apa bukti yang McD sponsor peperangan ke atas Gaza n Palestin?
    Takde bukan...dan tak pasal2 menyebar fitnah dgn mengata macam2 walaupun pihak McD Malaysia dah buat kenyataan mereke tak terlibat.

    ReplyDelete
  19. INI TAK TAK BACA PUNYA ORANG. DIA HANYA BACA KENYATAAN MC D SAHAJA.

    ReplyDelete
  20. Janganlah korang nak meroyan boikot sana boikot sini..
    org2 arab bergaduh dngan jews dan sesama sendiri hanyalah utk kuasa dan wang..
    jgn kita terheret sama dengan perangai2 org2 arab dan yahudi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita sudah lama "terheret sama dengan perangai2 org2 arab dan yahudi.." Nama Melayu pun sudah jadi macam orang Arab.

      Habis, ahli politik UMNO, PAS, DAP, PKR dan lain, memfitnah, bergaduh dan berpecah, bukan kerana KUASA dan WANG?

      Delete
  21. Boikot McD baik sungguh dan respons positif kepada keganasan Zionist terhadap orang awam Palestine! Orang Melayu pada dasarnya adalah manusia yang prihatin kepada adab dan kesantunan, hingga minda kita di culik oleh fikiran taksub dan emosi marah si arab wahhabi luncai, ataupun ia di pesongkan oleh tarikan kebendaan ekonomi global tu.

    ReplyDelete
  22. Malas nak defend McDonald, dahlah restaurant fast food yang tak sihat, franchise asing lagi.

    Kalau bukan Melayu yang support dan naikkan bisnes Melayu, siapa lagi. Cina pun dalam amalan perniagaan mereka memberatkan kaum mereka jugak.

    Tapi takkan sebagai orang persendirian je, syarikat Melayu, pemerintah Melayu pun kena join sekali.

    ReplyDelete
  23. TS Zam.
    Sebut nak boikot McDonald dan lain-lain.
    Saya harap peniaga-peniaga Melayu berdisiplin lah sikit.
    Ada kedai makan Melayu amat pengotor,pakaian comot,Buka gerai tepi longkang busuk.Lalat banyak.
    Kemudian dari segi layanan biar mesra pelanggan,cepat dan harga berpatutatan.
    Pada peniaga-peniaga burger anak Melayu saya sarankan jauhkan dari budak budak main gitar dan kacau anak gadis sebagai pelanggan.
    Elakkan peniaga sebagai pengotor.
    Makanan digerai Melayu ada yang tak berfkualiti dan berselera.

    Dari segi media pula.Saya juga berharap agar Media perdana seperti Utusan atau BH tingkatkan kualiti pemberitaan .Terutama berita tempatan daerah.
    Jangan bodek banyak sangat UMNO/BN.Sebab hari ini orang ramai pun sudah amat meluat dan bosan dengan UMNO/BN.
    UM dan BH perlu ada berita yang ada nilai.Satu lagi cerita pasal artis pun satu hal.Tak ada nilai untuk pendidikan sosial.

    Media Melayu UM/BH pun boleh buat kritikan pada semua pihak.Sebab parti pembangkang PAS/DAP/PKR pun bukan betul semua.
    Harap-harap janganlah media perdana pun turut jadi askar upahan .

    Sebenarnya Melayu ada kuasa pengguna yang berkesan jika dididik atau dipupuk setiap masa.

    ReplyDelete
  24. Saya berjalan2 di Alamanda. Orang2 Cina masih lagi masuk McDonald. Bodoh sangatkah mereka untuk memahami. Kita boikot McDonald bukan kerana agama. Kita boikot kerana sokongan mereka kepada pengganas antarabangsa.

    ReplyDelete