Thursday, 19 June 2014

MUHYUDDIN YASSIN LETAK JAWATAN TIMBALAN PERDANA MENTERI ?



TERKINI: NAJIB NAPI MUHYIDDIN AKAN BERUNDUR

PUTRAJAYA 20 Jun - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, laporan media sosial bahawa Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan berundur daripada Kabinet hanyalah rekaan politik pihak tertentu.

"Ini memandangkan saya sebenarnya mempunyai hubungan dan persefahaman yang amat baik dengan beliau," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

Kabar angin sedang bertiup kencang di seluruh tanah air mengatakan Tan Sri Muhyiddin Yassin akan hilang dari rombakan kabinet yang akan diumumkan tidak lama lagi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib. Beliau akan meletakan jawatan Timbalan Perdana dan akan digantikan oleh Datuk Hishammuddin Hussein Menteri Pertahanan dan Pemangku  Menteri Pengangkutan.

Muhyiddin memang telah diketahui umum memberitahu hasratnya untuk bersara kepada rakan rakan rapatnya.Walaupun alasannya adalah umur tetapi beliau dikatakan menyimpan perasaan kecewa yang mendalam dalam beberapa hal.

Saya mengasaskan kabar angin ini tersebar dengan luasnya kerana banyak menerima pertanyaan  mengenainya dari utara , selatan  dan timur tanahair.

Dua orang menteri baru yang pasti akan diantik ialah dari MCA dan  Gerakan dan kabarnya Datuk Ahmad  Zahid Hamidi  Menteri Dalam Negeri akan berpindah kementerian untuk digantikan dengan Menteri Pelancongan Datuk Nazri Aziz.

Sementara itu bekas Ketua Pengarang Kumpulan NST Kadir Jasin dalam  blognya   telah menampakan perasaan prejudisnya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib dengan mengatakan bahawa menteri yang akan digugurkan dalam rombakan kabinet ialah Najib.

53 comments:

  1. Matilah Melayu, Islam di Malaysia ini. Semua yang dijangka naik adalah terkenal kaki liberal dan penjilat punggung mata sepet. Bertambah berkuasalah DAP dan Cinabengs di Malaysia nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kelebihan si mata sepet. Bukan saja menteri dengar cakap dia, sultan-sultan pun sama. Melayu suka gaduh sesama sendiri je.

      Delete
    2. Anak Bentan dan Setulangdaing. Melayu mudah kalah dengan kuasa, duit dan betina. Simata sepet sangat kenal akan perangai Melayu diatas untuk memusnahkan Melayu. Bila Melayu musnah maka secara otomatik Islam itu akan hancur. Pernah dengarkah perkataan yakjuk dan makjuk ( Inggeris: Gog and Magog ). Yakjuk dan Makjuk inilah keturunan Rusia dan Cina. Mereka kini sedang bergerak menguasai ekonomi dan ketenteraan dunia. Berhatihatilah wahai kaum Islam di Malaysia. Sultan sultan tu biarkanlah, mereka memang syok kat mata sepet....

      Delete
  2. Buletin Utama tadi ada papar berita pasal ni. TS Muhyiddin kata tidak benar sekali. Beliau tidak akan sekali-kali meletak jawatan melainkan ianya atas kehendak PM.

    ReplyDelete
  3. Salam TS,
    Rombakan cabinet? Pusing punya pusing, recycle punya recycle, pasti tang tu jugak...Najib is putting the same faces yang banyak rakyat, termasuk penyokong setia UMNO, dah loya tenguk...betul lah AKadir Jasin buat joke tu...yang wajib tukar adalah Najib sendiri...it takes a miracle lah for that to happen...

    DS

    ReplyDelete
  4. Elok lah berhenti. Dah tua. Bagi lah org muda pula tadbir negara. Lagi pun setakat ini prestasi muhyiddin tak ke mana. Pergi luarnegeri utk jalan jalan saja. Pendidikan negara hancur. Hanya minat projek saja utk anak beranak dan menantu. Semua org tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong sangat pendapat ini. Sampai bila pendidikan dijadikan bahan eksperimen oleh menteri yang tidak punya latar pendidikan yang kukuh. Dia bukannya profesor pendidikan pun.

      Delete
    2. Aku setuju. Tindakan ekstrem dan drastik seperti membuang 'standardized exam at national level' yang telah diguna pakai oleh negara sejak sekian lama adalah amat memeranjatkan. Tindakan sewenang-wenang ini dibuat tanpa mengambil kesan jangka masa panjang kepada pelajar sekolah.
      Ini merupakan perubahan yang besar kepada sistem pendidikan negara dan belum pernah berlaku sebelum ini perubahan yang sebegitu besar dalam jangkat masa yang amat singkat. Perubahan ini adalah yang pertama kali berlaku sejak dasar pendidikan bersifat nasional diperkenalkan. Pendapat dan buah fikiran pakar akademik dibakul sampahkan malah perubahan mendadak ini disegerakan pula perlaksanaannya.
      Bila tiada ujian peperiksaan, para pelajar tidak lagi tekun dan rajin berusaha seperti dulu. Tiada lagi 'demam' menjelang musim peperiksaan. Lepas ni, student tidak lagi 'push themselves to the limit' dan pergi ke sekolah adalah sama seperti pergi bersiar-siar.
      Kemudian ianya diganti pula dengan 'school based sistem' yang belum pernah diuji dan umum mengetahui bersifat subjektif dan mudah dimanipulasi. Penilaiannya pula diberi nama seperti nama 'indie band' yang baru bertapak di persada muzik. Inilah akibatnya jika urusan dipegang oleh mereka yang bukan ahli. Akhirnya sistem pendidikan negara menjadi tidak keruan.

      Delete
    3. Bukan ahli ?? Habis kemana perginya yg AHLI ? Nape x jadi Menteri Pelajarannya ??

      Delete
    4. Cakap banyak je derang ini... Kalau bagus kenapa mereka tak jadi menteri...

      Delete
  5. najib yang sepatutnya berundur. daripada razak/husin onn kepada najib/hishamuddin. kalau betul aku tak kesah tapi kalau untuk menjual agama dan bangsa, manalah boleh tahan. nampaknya sebelum 2020 Melayu dah bertambah miskin. hak keistimewaan Melayu asyik disimpan dalam peti berkunci. ntah bila agaknya nak dibuka dan dilaksanakan, atau akan diserahkan kepada bangsa cina.

    ReplyDelete
  6. Prejudis Dato. .pm memang lembab..dasar appeasement terhadap pembangkang tidak membawa undi tapi padah.punasihat dia banyak mentah2 dan dia terlalu lembab untuk melihat sendiri

    ReplyDelete
  7. Ahli UMNO dan Melayu dapat kuah dan tulang jugalah.
    Mata sepet senang lagi dgn rombakan kabinet ini.

    ReplyDelete
  8. bukan prejudis.

    ini sentiment kami semua terutamanya melayu dan islam yg melihat pm lebih suka mendukung liberalism drpd memperkasakan bangsa dan agama.

    dato x mahu komen tentang 3 rang undang2 yg nk diperkenalkan? org2 pilihan najib jga yg polopori. habis jahanam hak bangsa dan agama. meritokrasi jga yg menjadi pilihan najib.

    ya. why not? dlm byk2 org, najib la yg sepatutnya turun. kalau begini saya prejudis baik saya mmg prejudis. barangkali najib jga jgn prejudis pada bangsa sendiri dan biased pada kaum cauvinis.

    melayu hampa.

    ReplyDelete
  9. Confirm dia akan 'berhenti' tunggu timing jer...
    Najib hendak penuhkan puak liberal dalam kabinet dan pentadbirannya.
    Bukan rahsia lagi dia bapak segala bapak liberal.
    Depan melayu otai yang tua bangka (otak dah tak tajam nak pikior) , dia pakai songkok, berwajah melayu, bergurindam merayu dengan bahasa mendayu2, bagi lah skert angpau tak berapa mana, boleh lah dia pukau orang tua kunun dia pejuang melayu, ingat bangsa melayu.
    Tapi bila dia pakai kot bertali leher, dia sama jer ngan bapak2 liberal yang lain di seluruh dunia... (MALAYSIA DAH TAK TERKECUALI).
    Sebab tu, mahyudin (UMNO TOTOK) bley ker tahan pekung, tutup hidung nak bercampor lagi dengan hanyir lendir UMNO sekarang?
    UMNO bukan lagi parti keramat. DAH TAKDE KERAMAT PUN. SEBAB PEJUANG UMNO SEKARANG BERANUTAN LIBERAL, DEMI PANGKAT KUASA DAN WANG RINGGIT. UMNO DULU MASA ZAMAN MAK AYAH KITA, NENEK MOYANG KITA, BERANUTAN SUNNAH WAL JAMAAH, DEMI AGAMA, BANGSA, ANAK CUCUNYA.
    Kepada mahyudin.... Mati dengan beradat, jangan mati dengan keparat.
    Pandai-pandailah bawak diri. Muhasabah banyak2. . JIka ikhlas dan kembali kelandasan Sunnah Wal Jamaah semuila, saya percaya, ada pengikut melayu TOTOK samada dalam atau luar UMNO akan mengikut anda...
    Politik Malaysia akan ada keluarbiasaan nanti sehingga PRU14 dan selepas PRU14.
    Mana tau anda 'pencetusnya' kepada 'kebangkitan lain'.
    Salam hormat. TK.

    ReplyDelete
  10. Shamsuri Ismail20 June 2014 at 09:29

    Najib sedang perkemaskan barisannya.
    Dia pun takut pada bayang-bayang TS Mahyudin,Zahid Hamidi.
    Khairi budak mentah lagi.
    Mat Maslan macam layak budaj pejabat PM saja.
    Semua mungkin,dalam pertimbangan.
    Satu pun tak muktamad.
    Modal dia GST saja.Dia tak tahu GST inilah yang menghentak kepalanya nanti.
    Walaupan rakyat miskin.Tetapi bukanlah jahil piang.

    ReplyDelete
  11. Setiap malam saya berdoa agar tun dr mahathir kembali jadi pm walaupun very remote n almost nil chance. Tapi ketentuan ALLAH tiada siapa yg tahu. Walaupun saya org sarawak, saya tetap akan berdoa tun akan kembali untuk menyelamat malaysia drpd kehancuran bangsa melayu, agama islam dan negara islam yang produktif dan di hormati di peringkat antarabangsa. Amin ya ALLAH.

    ReplyDelete
  12. Melayu perlu bernaung di bawah satu payung yang kembali kepada Al-Quran dan Sunnah. Semua parti mnelayu besar, tak kira kerajaan atau pembangkang membawa orang Islam ke neraka jahanam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul... itulah maksud kumen sy di atas.... Akan ada satu keluarbiasaan politik malaysia nanti. Siapa pencetusnya? Siapa akan memakmurkannya? Kita lihat step demi step peristiwa2 penting dalam negara nanti...
      ALLAH sebaik baik perancang, kita hambaNya perbanyakkan doa dan selawat.

      Delete
  13. Berita ni telah bertiup sejak bulan sudah. Kalau benar maka punahlah. Hisham jadi TPM. Makin hancur. Bukan kah dia yang kata pengganas Lahad Datu cuma sekelompok petani dan nelayan. Bukan kah dia yang banyak meluluskan permohonan warganegara yang entah dari sapa2. Bukankah kelayakannya cuma sekeping sijil 'sepupu'. TS setuju ke dengan dia?

    ReplyDelete
  14. najib dpt jaminan dn backup yg kuat dr big brother dunia selepas kes MH370, siapa tau? lihat di persada dunia anwar seolah terpinggir dn semakin dipinggirkan, hishamudin tumpang tuah dr negara "sebelah mata", akhirnya yg tergadai nanti agama dan bangsa melayu Islam nanti, itu sbg syarat give and take antara najib dgn big brother.

    pencatur dunia melihat dr ruang yg lebih luas lg, yg tak pernah lari utk men'agama'kan free society@dajjal, setelah umat islam dilain negara menderita akibat caturan dajjal ni kini giliran kita pula dimsia menerimanya dlm bentuk yg agak luarbiasa spt penyakit cancer.

    titik tolak adalah MH370( sila lihat dr ruang lingkup lebih global)

    drp'
    aku semoga dijauhkan dr sihir dan santau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu isamudin tiba2 dipuji omputeh satu dunia kunun berjaya selia kes MH370 dengan cemerlang. Padahal US dah timbang2x, kalau lawatan ke Malaysia tidak berjaya 'jinakkan' Najib, isamudin paling layak ganti ANUAR sbb ANUAR dah gagal di mata US, lagipun US kena cari imej 'orang bersih' (takde skandal untuk kaburkan pandangan rakyat, tak perasan isamudin dijadikan boneka) sesuai dengan iklim perangai melayu dan Malaysia.. Tapi disebabkan Najib pun dah jadik liberal, boleh kawtim (sapa tak syg jawatan PM beb), so peluang isamudin di lambatkan dahulu (tapi dia tetap akan jadik PM nanti).
      Mayudin sy cakap sekali lagi, dia ada pertimbangan, dia x sanggup nak jadik liberal (sbb umur pun dah dekat nak jumpa kubur, sejahat2x dia masa muda, mungkin dah tua bangka ni dia dah x 'berselera' nak sekongkol kot, hehehe), jadik mayudin dan gengnya yang masih berpikiran totok tak sejiawa dengan bos dan rakan2 sekutu bos dalam pentadbiran negara yang telah banyak puak liberalnya,samada suka atau tak suka, secara hormat tak terhormat, akan tinggalkan UMNO dan kerajaan jugak. Majib begitu cepat membuat statement pada pandangan saya cuma hendak mengaburkan pandangan rakyat, kunun dia takde masalah pun, tapi saya percaya, pusing kot maner pun, mayudin akan pasti disingkir jugak!. Najib mana bley tahan lama2 gasakan orang liberal sekitar dia... Sebab tu mayudin kena ingat, nak 'mati' dengan bermaruah ker atau mati dengan 'keparat' dalam UMNO dan kerajaan.
      Tapi natijahnya, keluarnya mayudin dan geng totok, ada KESAN yang sangat besar dan luarbiasa dalam politik Malaysia nanti. Ada step2 peristiwa dalam negara yang akan terjadi meyebabkan orang melayu hilang kepercayaan pada UMNO maka mahyudin (Atau seorang yang lain??) yang (JIKA) berjuang di atas landasan sunnah wal jamaah (KERANA AGAMANYA DAHULU) akan pasti dapat memujuk hati orang melayu totok (dalam & luar UMNO) untuk sama2 menyokong dan memakmurkan perjuangan beliau (somebdoy else??).
      Saya belum dapat ilham siapa orang itu, mungkin kes mayudin hanya sebagai pembuka jalan untuk orang melayu totok berpikir semula siapa musuh siapa pejuang nanti. Saya jugak berpendapat, saudara zahid hamidi tidak mempunyai peluang langsung jadik PM.
      Perjuangan mayudin, zahid dan sekerat pemimpin UMNO akan dinoktahkan nanti. Namun gabungan mayudin, zahid dan mukhriz serta NGO2x Melayu nanti ada cerita lain. Dalam dukacita, ALLAH masih memberi jalan untuk kita selamatkan AGAMA, BANGSA dan RAJA kita, tetapi perlu ada orang yang berusaha untuk 'mencipta' jalan ke arah itu (Siapa??), kita kena tengok perlahan2 peristiwa2 penting di malaysia nanti.
      Sekian, pandangan saya.

      Delete
  15. Yang sebenarnya jasa besar TS Muhyiddin Yassin kepada Najib ialah apabila secara terbuka Muhyiddin meruntun Pak Lah supaya melepaskan jawatan kerana Pak Lah dikatakan lembik seperti bubur lambuk.
    Pak Lah pun lepas jawatan dan Najib dinaikkan jadi PM. Tetapi kini Najib pula takut dan curiga kalau-kalau Muhyiddin pakat dengan Che Det runtun Najib pula turun. Semenjak dua menjak ni kiasan, bidalan dan sindiran Che Det makin tajam membisa kepada Najib.
    Menurut sesetengah pemerhati sangat elok Muhyiddin turun dulu yakni tarik gear gostan dan ambil lajak pasang gear laju dan lambung jauh-jauh biar Najib dan Rosmah tergolek dalam gelanggang.
    Amacam? ada berani?

    ReplyDelete
  16. Salam Tan Seri,
    saya percaya cakap cakap ini dicetuskan oleh ' musuh '. Lihatlah kesannya. Gelanggang terbuka untuk kita sesama kita membongkar, mencipta kelemahan pemimpin kita kerana kita tidak bersetuju dengannya. Sewajarnya DS Najib tidak membiarkan ini berlaku lama. Serta merta menjawab ' YA atau TIDAK ' supaya ianya segera dihentikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya percaya anda terguling2 x percaya nanti jika ada 'keputusan' lain (tunggu timing sesuai). Anda sedar atau pun tidak, ada pertembungan hebat dalam UMNO iaitu satu puak LIberal (sangat bercambah sekarang dalam UMNO) dan satu puak konservatif (totok - sedang ditekan keluar).
      Sekian pandangan saya.

      Delete
  17. Saya setuju dengan saudara, Najib .suka menangguhkan masalah dan bukan menyelesaikan masalah. Ini salah satu dari contoh dari sekian banyak contoh yang telah berlaku.

    ReplyDelete
  18. Harap2 khabar angin ni x jadi kenyataan. Biarlah Muhyiddin teruskan tugasnya.

    ReplyDelete
  19. Putera Gunung Jerai.21 June 2014 at 00:13

    DS Najib pun telah himpun bala penyokongnya di Sr Perdana.
    Dari Kedah banyak penyandang jawatan Timbalan Ketua bahagian.
    Ada satu bahagian yg tak ada jawatan.
    Dari seluruh Malaysia pakat berhimpunan di Sri Perdana.
    Dah pelik nampak.
    Politik UMNO sudah mula berkocak.Angkara gila jawatan.
    Zahid juga dikatakan telah perkemas dirinya.Takut jatuh.Tapi dia dikatakan cukup kuat sekarang.
    TS Mahyudin masih cool dan tentu ada penyokongnya sendiri,
    Zaman bergantung pada Ketua bahagian ,Timbvalan ke sudah berlalu.
    Seram sejuk rasanya bila UMNO terus bergolak.

    DS Najib baru teringat pada sahabat lama.Itu pun ada juga yang tertinggal.
    Katanya ada sahabat lamanya pegawai khasnya tak peduli.
    Pegawai Khas pun main politik juga .

    Kesian pada ahli setia UMNO.

    ReplyDelete
  20. Penasihat, pengintip atau penyelidik Najib dan puak-puaknya yang mengintai-intai disini eloklah pesankan dia mesej ini (dia pun sudah tentu tahu)

    Dari Ma`qil bin Yasaar (معقل بن يسار) radhiAllahu `anhu bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda:

    ما من والٍ يلي رعيةً من المسلمين ، فيموتُ وهو غاشٌّ لهم ، إلا حرَّمَ اللهُ عليه الجنةَ

    “Tidaklah seorang pemimpin yang memimpin rakyat dari kaum muslimin, lalu dia mati dalam keadaan dia mengkhianati/menipu mereka, kecuali ALLAH akan mengharamkan baginya Syurga." (HR al-Bukhari)

    Masih belum terlewat untuk membetulkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu, mana diaorang ingat pesan lapuk ni.... Sebab tu sy takut pegang jawatan takut tak terpikul amanahnya... Namun kita teruslah berdoa dan perbanyakkan selawat supaya 'yang menang patut memang', 'yang batil akan mati'. Tapi bukan mudah beb, banyak perjuangan kena lalui.

      Delete
    2. Memang lapuk pesanan tu, 1400 tahun dah. Di zaman serba moden ini, orang melayu malu mengaku melayu, kolot, lebih baik jadi liberal. Anyway, tugas kita pesan memesan, masuk syurga neraka sorang sorang.

      Delete
  21. I would like to recall the firmness of TS Muhyiddin during he as the Agriculture Minister way back June 2007. The US Assistant Trade Representative Barbara Weisel want Malaysia to open the rice market in the FTA talk.

    But, according to TS Muhyiddin freer access would threaten padi farmers’ livelihoods because more than two million people, including 500,000 growers, depend on the industry and rice. He said in an interview rice is on "the exclusion list" in the FTA talks.

    This neo-colonial agenda will never ending as mentioned by John Perkins in his book Hoodwinked . He as a former Chief Economist of the US Government turned himself as Economic Hit Man (EHM).

    He describes the role of an EHM as follows:
    “Economic hit men (EHMs) are highly paid professionals who cheat countries around the globe out of trillions of dollars. They funnel money from the World Bank, the U.S. Agency for International Development (USAID), and other foreign "aid" organizations into the coffers of huge corporations and the pockets of a few wealthy families who control the planet's natural resources. Their tools included fraudulent financial reports, rigged elections, payoffs, extortion, sex, and murder. They play a game as old as empire, but one that has taken on new and terrifying dimensions during this time of globalization.”

    Let us pray our leaders is on the right track. Let us pray no hidden agenda in Obama visit. Let us pray our leader’s wife and children did not easily drift away with popular culture. Let us pray people surrounding the Prime Minister is not the king, queen, rooks, bishops, knights and pawns of the neo-colonial chessboard.

    Merboktimes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya msih dengan pendapat saya, ada satu pemimpin ternama akan mati katak' dan menimbulkan peristiwa lain di Malaysia.
      Perebuatan kuasa x habis2 dan permainan tangan ghaib punca angkara.
      Kebenaran cerita MH370 juga akan tertonjol akhirnya.
      Doa keluarga yang teraniaya akan dimakbulkan ALLAH, cuma dalam perhitungan ALLAH, bila...
      Sekian pandangan saya...

      Delete
  22. Baru sedar agaknya UMNO jaga Cina sampai boleh dominasi asset negara.

    ReplyDelete
  23. Terima kasih kerana merujuk kepada rencana dalam blog saya mengenai eloknya Perdana Menteri tidak terus menjadi Menteri Kewangan. Saya bukan prejudis tapi konsisten. Itu jugalah mesej saya kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi semasa mereka menyandang jawatan Menteri Kewangan.

    Kalau pada pandangan Saudara TS Zam saya prejudis terhadap Mohd Najib, saya mohon TS Zam menyanggah hujah saya mengenai prestasi Mohd Najib sebagai Menteri Kewangan. Mungkin TS mempunyai hujah dan maklumat yang lebih tepat dan terperinci mengenai kedudukan ekonomi, kewangan dan dasar-dasar fiskal serta monetori negra di bawah Mohd Najib.

    Wassalam. Terima kasih.

    ReplyDelete
  24. Datuk Kadir, saya tidak sentuh mengenai Menteri Kewangan tetapi maksud saya "menteri" ialah Perdana Menteri .

    ReplyDelete
  25. Nampaknya TS kena baca semula apa yg ditulis D Kadir supaya tiadak semudah itu menuduh beliau sebagai prejudis iaitu meminta DS Najib berhenti sebagai PM atau Menteri Kewangan.

    ReplyDelete
  26. Pemimpin umno sudah tiru macam ketam.Jalan tak betul.Orang ramai sudah mula simpati pada Mahyudin pun ada.Kumpulan yang pergi Sri Perdana pun tahu kenapa mereka dijemput.Ada juga yang tak dijemput pun tahu apa sebabnya.Mereka lega kerana tak terlibat dengan kedaan yang tak matang.
    Najib dan Pegawai Khas dia sudah main double standard.Pilih pilih bulu dan pilih kasih.
    Najib akan terus rosak kalau silap langkah penasihat kelilingnya.

    ReplyDelete
  27. Saya sudah membacanya tetapi saya tidak dapat menghilangkan pransangka kepada perkiraan tentang kedudukan kewangan atau ekonomi negara dari pihak rasmi.kalangan profesional dan juga jurukira berbayar kerana mereka bijak memenipulasi angka untuk menunjukan yang rugi jadi untung,yang gelap jadi terang,yang hitam jadi merah.Ini banyak dilakukan oleh syarikat besar dan tidak di luar kemungkinan juga oleh negara.

    ReplyDelete
  28. TS cuba memutarbelitkan isu. Dalam respons pertama, TS merujuk kpd jawatan DS Najib sebagai PM. Tetapi apabila TS membangkitkan "kedudukan kewangan atau ekonomi negara" dalam respons kedua, tentunya ia merujuk kepada jawatan Menteri Kewangan DS Najib. Come on TS - being a very experienced journalist and after having been a cabinet minister surely you can do better than this. Since you are now touching on the country's economic health pl come up with your facts and figures as requested by D Kadir. Making a generalised statement will not convince the readers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini jugalah saya hendak kata kepada TS..Bila kita berada di luar kotak,barulah kita tahu dan nampak.Sya setuju pendapat tuan.

      Delete
    2. Saya yakin apa juga yang saya tulis mengenai ekonomi tidak akan convince the readers kerana saya tidak mempunyai credibility dan auhority di bidang ini. Saya ,tidak pernah menjadi wartawan ekonomi berbanding dengan dibidang social dan politik. Demikian juga jika saya menulis di bidang sukan. Fahaman saya di bidang ekonomi secara umum sahaja, Maka itu sentuhan saya tentang ekonomi juga secara umum.Namun demikian saya juga tidak yakin sepenuhnya dengan facts and figures yang diberikan oleh Datuk Kadir. Bagaimana kalau saudara sendiri mempertikaikannya kecuali jika saudara juga percaya sepenohnya. .

      Delete
  29. Sdr TS Zam,

    1. Dalam blog saya, saya tidak sedikit pun meyentuh mengenai jawatan PM. Saya tahu mustahil untuk memujuk atau memaksa DS Mohd Najib meletakkan jawatan PM. Saya hanya kata elok beliau "give up" Kementerian Kewangan.

    2. Mohd Najib hanya boleh dipaksa berhenti jika berlaku "ground swell" akar umbi Umno atau sekumpulan besar kepemimpinan Umno memberontak, atau berlaku satu skandal besar yang tidak dapat ditutup.

    3. Ada pihak yang berpendapat isu 1MDB boleh meledak menjadi tsunami politik yang bukan sahaja berpotensi menghanyutkan PM malah turut menenggelamkan Umno/BN.

    4. Pada pandangan saya, Mohd Najib akan kekal PM sehingga PRU akan datang. Tidak ada siapa dalam Umno berani mencabar beliau kerana masing-masing ada kepentingan dan ada rangka dalam almari yang Mohd Najib boleh dedahkan "to keep them in line."

    5. Kesimpulannya, kesudahan Mohd Najib sebagai PM hanya boleh ditentukan oleh pengundi dalam PRU. Buruk atau baik itulah realitinya.

    PS: Terima kasih TS Zam kerana menalifon saya sebentar tadi. Harap rawatan perubatan TS cepat berhasil.

    Wassalam. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp isunya bukan semata2 ekonomi...malah jauh lebih besar dr itu..datuk kadir takkan seloroh minta nJib berundur sebagai MOF kerana isunya lebih besar....ts zam dh boleh hidu sebenarnya maksud Datuk kadir...isunya di sini...."sesuatu"yang sedang berlaku dan akan menggegarkan politik negara.

      Delete
  30. Sdr Datuk Kadir.

    Membaca sepintas lalu tulisan saudara PM is dropping Najib maka yang pantas terlintas difikiran saya: Najib ialah PM. Inilah yang saya baca sebagai yang tersirat dan bukan yang tersurat.

    Inilah juga fahaman ramai orang yang sekian lama mengikuti blog saudara terutama yang mengenai Najib. Inilah juga kelucuannya yang menyebabkan saya senyum sendiri .

    Permintaan supaya beliau meletakan jawatan Menteri Kewangan. merupakan anjuran biasa dan tidak akan memerangkap orang untuk membacanya jika intronya bukan PM is dropping Najib.

    Terima kasih atas penjelasan saudara yang mengesahkan bahawa saudara mahu Najib terus menjadi PM sehingga dihukum oleh rakyat dan menyebabkan kelucuan yang saya rasakan telah terhenti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TS,

      Para ke 2 di atas adalah pendapat TS seorang.Saya teliti juga dalam setiap pembacaan.Merujuk kepada tulisan Datuk Kadir,saya faham seperti yang tersurat.kenyataan yang merujuk kepada pendapat‘ ramai orang‘ tidak bersesuaian.

      Terima kasih TS.

      Delete
  31. Kepincangan di Johor adalah akibat daripada perbuatan Najib. Kalau tidak bagaimana Energy Commision boleh membuat keputusan yang melanggar dasar. Macam mana pasir dan batu granite boleh diexport ke Singapura tanpa bayaran levy kepada Perbendaharaan Negri. Pasir dan batu diklasifasi sebagai "silica sand". Macam mana pelabur dari Negeri Cina, Hongkong dan Singapura mendapat tanah dengan hakmilik kekal (freehold). Najib membiarkan kepincangan berlaku di Johor. Billionaire-billionaire Cina Malaysia dapat tanah tanah yang strategik di Kuala Lumpur. Kenapa tak ditawarkan kepada Tabung Haji dan PNB. Matilah orang Melayu

    ReplyDelete
  32. Melati Wilayah21 June 2014 at 23:55

    TS Zam dan Datuk Kadir. Saya tidak fikir Najib akan meletak jawatan PM atau MOF/Kewangan. Kedua dua jawatan itu adalah sumber rezeki Ah Jib Gor dan para kroninya untuk berniaga dengan kumpulan mata sepet di Malaysia.

    Biarlah kami rakyat mengugurkan nya di PRU14 nanti... Itupun kalau Malaysia belum bangkrap lagi. Kalau dah bangkrap macam Greece nanti sama samalah kita semua gugur!

    ReplyDelete
  33. Apapun najib langsung x boleh pakai..gst la yg akan humban dia jatuh trsungkur..muhyiddin bakal letak jawatan,tindakan yg berani dn bijak..cool dn trselamat dr pentadbiran najib..

    ReplyDelete
  34. MASA DEPAN NAJIB

    Hampir keseluruhan komen di sini adalah negatif terhadap Najib dan tidak ada langsung suara membela atau mempertahankannya. Tidakkah ini menampakan bahawa Najib tidak mempunyai penyokong yang komited terhadapnya?

    Ini adalah sangat membimbangkan disamping adanya dakwaan kunonnya facebooknya atau tweeter telah mencapai berjuta. Mereka ini tidak komited dengannya dan Najib tidak lagi mempunyai pengikut yang sanggup berkorban untuknya seperti loyalist kepada bapanya dan kepada Mahathir..Yang ada sekadarkan mereka yang hanya berbangga dapat berhubung dengannya.

    Dari sini kita dapat membaca masa depan Najib.

    ReplyDelete
  35. TS...kita ahli umno hanya penting tatkala dtg PRU.. untung skit klu ada org mati maka ada PRK.. masyuk lebih skit. Jln tar makin berkilat.. baja seguni naik 2 guni...

    Ada yg terpilih ke PAU, lg ok.. dpt minum kopi mocca secawan rm 13.90.. masuk dewan pwtc ada hiburan maharaja lawak, deklemasi sajak, ceramah agama x pun dpt masyuk lg RM masa undi !! Dulu kena jadi penyanyi dan masuk AJL baru merasa masuk PWTC.. nak jadi qari jauh sekali TS !

    Selain di atas... kami ahli umno ada nilai ker..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawapannya : KITA SENDIRI TAHU.... "We are nothing to the MALAY LIBERAL GOV". Hopefully, MALAY SUNNAH WAL JAMAAH TAKE OVER & COMING A.S.A.P. (Dunno WHEN?).
      Sebelum 2017/PRU14 saya jangkakan:
      1. UMNO MATI KATAK/nyawa2x ikan/orang melayu tak dapat tahan muntah, sebab dah terlalu hanyir lendir
      2. Melayu totok (DALAM ATAU LUAR UMNO - atas pagar) lari ke platform lain (MUNGKIN ADA KES BESAR) - perlukan seoarang pemimpin hebat.
      3. Diharapkan juga "MELAYU ISLAM" (PAS/PKR) bersama di platform yang sama (JIKA TIDAK, UNDI MELAYU PECAH, MELAYU AKAN KALAH TOTAL- timbulkan suasana malapetaka bagi umat Melayu, agamanya dan rajanya- berkemungkinan jadik mcam Thailand, campurtangan tentera tapi huruhara sebab CHINA AMBIL KESEMPATAN di Laut China Selatan, USA akan campurtangan).
      4. JIKA melayu (UMNO/PAS/PKR/atas pagar) bersatu, kita akan dapat pemerintah/pentadbir negara total MELAYU ISLAM 100%/bumi (x pandang cindia lagi).
      5. Kisah sampingan: DIJANGKA SABAH & SARAWAK BERGOLAK semasa PRU14 makin dekat (cubaan pisahkan dari Malaysia semakin hebat)
      6. Jika tidak terkawal sangat2x, mungkin SULTAN JOHOR ikut kepala sendiri (kalau 'perniagaan' adalah ASBAB untuk menguatkan empayar Johor dan rakyatnya, Alhamdulillah, kalau SEBALIKNYA, orang melayu Johor tanggung bala nantinya - kena tgk permainan kerajaan negeri Johor, jujur atau tak dalam kes enakmen LPHJ)
      7. Tapi mengikut pendapat saya, kita jatuh tahap nombor 3. Pertembungan melayu dengan melayu dan pelbagai penjuru lain sudah tidak dapat dielakkan - menuju 2020 - NWO - pusat pemrintahan dunia berpindah ke Israel)
      Ini cuma pendapat dari gerak naluri saya sahaja. Jangan percaya sangat. Semoga ALLAH masih menyayangi UMAT MELAYU.
      Sekian, TK.

      Delete
  36. Asyik nak salahkan cina. 57 tahun negara bantu melayu, apa hasilnya? 20 tahun perlaksanaan DEB mana manfaatnya pada melayu? Melayu cuma tahu disuap. Bila ditarik baru bangkit berjuang kononnya hak melayu dirampas, ketuanan melayu dicabar. Ingatlah, generasi baru tak kenal kontrak sosial, 16 mei semua tu. Generasi tak ada semangat etnisiti tu. Yg cuma berpegang kpd etnisiti ni cuma warga yang lahir pada 60' 70' 80'. Soon, you guys will gone and will be replace by new generation. Janganlah pemikiran etnisiti ni nak ditanam dalam diri anak2. Melayu sewajarnya dah boleh berdikari. Bukan mengharapkan bantuan dan menyalahkan orang lain. Malulah sikit.

    ReplyDelete