Sunday, 15 December 2013

TUN MAHATHIR DI UPACARA PENGHORMATAN TERAKHIR KEPADA MANDELA.

Bekas Perdana Malaysia Tun Dr.Mahathir Mohamed telah menjadi wakil Peribadi Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib di upacara memberikan penghormatan  terakhir  kepada mendiang bekas Presiden Africa Selatan Mandela dengan diringi oleh isterinya Tun Dr Asmah ,Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Africa Selatan Kennedy Jawan dan pegawai pegawai Jabatan  Perdana Menteri.

Datuk Seri Najib tidak dapat hadir keupacara itu kerana beliau telah pun dijadualkan untuk ke Tokyo tetapi suatu kenyataan sebelumnya  menyatakan beliau tidak pergi ke upacara itu  kerana hendak menjimatkan wang negara.




5 comments:

  1. Zainuddin Mydin may be you should really check your facts before blurting rubbish about what Najib said or not say....(Dalam Bahasa Melayu: Zainuddin Mydin tolong periksa dahulu fakta fakta yang sabenar sabelum membuat kenyataan bertulis mengenai statement yang dibuat atau tidak langsung di buat oleh Najib.)

    Rusdi Mustapha

    Rusdi Mustapha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada terbaca yg keluar dr statement penasihat dr PMO. Tak pegi kerana nak jimat kos...sesuatu mcm tu. Official record la ma... Tp dulu ada Tok Arab mati dia ada duit pegi beri pengormatan terakhir pulak. This gome is really goes haywire mcm sanggul First Lady kita.

      Delete
  2. Bagus saudara Zam gentleman dan mahu mengaku silap lapor berita. Sesetengah orang politik biar kpala ke bawah tapi untuk mengaku salah tidak sama sekali

    Dr Mahathir conveys PM’s personal message to Mandela’s family
    Posted on December 15, 2013, Sunday
    KUALA LUMPUR: Former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad, who joined other world dignitaries Thursday in paying their last respects to former South African President Nelson Mandela, was in Pretoria as a personal representative of Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.
    In a statement, the Foreign Ministry said Dr Mahathir also led his delegation to convey their condolences as well as Najib’s personal message to the family of the late anti-apartheid icon.
    Mandela, 95, died at his home in Johannesburg on Dec 5 after battling a prolonged lung infection.
    “The late Nelson Mandela and Dr Mahathir enjoyed a very close relationship, dating back to the challenging times when South Africa was under the apartheid regime,” the statement said.
    It noted that Malaysia played a supporting role in South Africa’s preparations for its democratic election in 1994 which saw the country voting Mandela as its first black president.
    Dr Mahathir was accompanied on the trip to South Africa by his wife Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Malaysian High Commissioner Kennedy Jawan, business figure Tan Sri Lim Kok Wing as well as senior officials from the Prime Minister’s Office and Foreign Ministry. — Bernama


    Read more: http://www.theborneopost.com/2013/12/15/dr-mahathir-conveys-pms-personal-message-to-mandelas-family/#ixzz2nYU47lfd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih Zaihairi. Saya tidak tahu bagaimana saya missed berita ini pada hal saya membaca dua tiga akhbar setiap hari.Maka itu saya perlu memberitahu hal sebenarnya.
      Bagaimanapun saya telah membaca berita di sebuah blog terkemuka mengatakan Najib tidak akan hadir oleh kerana hendak menjimatkan wang negara.

      Delete
  3. Bersyukurlah kerana Najib tak pergi. Kalau Najib pergi satu kapai mengiring dia dan sudah tentu belanja menghantar Dr. Mahathir jauh lebih kecil berbanding Najib. Rakyat kini ditekan kiri dan kanan dengan cukai dan kenaikan harga barang. Tak lama lagi bil letrik pun akan bertambah, tapi kalau tanya Hassan Malik, nak bil rendah jangan pasang lampu, macam dia kata kalau ayam mahal jangan makan ayam. Saya sokong harga barang dan harga minya dinaikkan kerana bising macam manapun akhirnya rakyat bayar juga. Dalam pada itu pula kita mempunyai banyak "pakar" yang akan tampil dengan pelbagai formula, teori dan hujah bahawa harga barang naik untuk kepentingan rakyat juga. Mereka ini orang bijak pandai dan ada tauliah untuk mengampu.

    ReplyDelete