Monday, 2 September 2013

THE STAR TONJOLKAN "TANDA PUTERA" TIDAK DAPAT SAMBUTAN

USAHA PENGASINGAN DIRI KERA DAN BERUK

Few takers for ‘Tanda Putera’ in KL 

KOMEN: Sponsor this movie to the younger Malays. Make them understand. Wake them up! Watching a movie is better than reading a book!! - Anonymous

Apakah tujuan akhbar The Star menonjolkan berita tayangan filem sejarah Tanda Putera tidak mendapat sambutan di beberapa buah panggung wayang terutamanya di Pulau Pinang.

Adalah perkara biasa filem yang serius berasaskan fakta sejarah yang sebenar, tidak bersifat fantasi, sukar untuk mendapat sambutan. Ini sama sahaja dengan apa yang berlaku kepada majlis-majlis ilmu, kecuali yang bersadurkan hiburan dengan peranan utama dimainkan oleh artis-artis popular.

Bagaimanapun harus diingatkan bahawa mereka yang menonton filem ini adalah orang-orang terpileh dalam masyarakat, penonton yang berkualiti sekalipun kecil, orang-orang yang mengambil berat untuk memahami dan menilai sejarah negara. Diantara mereka inilah yang akan muncul sebagai pemimpin-pemimpin kecil dan besar di masa depan.

Maka itu kita tidak harus risau dengan kos besar bagi penerbitannya dan menjadikannya sebagai suatu isu besar. Nilai Tanda Putera untuk pembenihan fahaman sebenarnya tentang sejarah negara, tentang pengkianatan dan pembangunan bangsa dan juga untuk penyuburan patriotisme adalah lebih besar dari nilai wang.

Fahaman metrialisme The Star dalam hal ini tidak seharusnya dijadikan ukuran dengan matlamat Tanda Putera. The Star tidak akan membuat cerita tentang kurang sambutan terhadap filem ini atau cuba memperkecilkan filem ini jika ia tidak menjiwai semangat dan fahaman DAP.

Munkin The Star mahu merendahkan filem ini untuk membuktikan bahawa pengharaman yang dianjurkan oleh Ketua Menteri DAP Pulau Pinang Guan Eng terhadap Tanda Putera telah berjaya.

Masyarakat Malaysia juga harus membuka mata ketika akhbar-akhbar media perdana lainnya membesarkan Patriotimse sambutan merdeka di Dataran Merdeka tahun ini di muka depan mereka keluaran 1 September2013, The Star membesarkan cerita lain, umpamanya bagi edisi Pulau Pinang ialah penerusan pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Bagaimanapun saya berharap masyarakat umum tidak seharusnya mengambil berat terhadap usaha-usaha pihak tertentu untuk mengasingkan diri mereka dari aliran perdana negara terutama di bidang pelajaran.

Biarlah orang-orang Cina terus berjuang menerusi media dan sebagainya untuk Self Isolation. Biarkanlah mereka dengan identiti sendiri tetapi yang penting ialah bagi kerajaan memperkuatkan aliran perdana negara terutama dalam memberikan kualiti yang tinggi di bidang pelajaran.

Biarlah adanya monkey, kera, monyet atau beruk yang suka merosakan bunga-bunga yang berkembang, biarlah makhluk perosak senang dikenali oleh masyarakat yang cintakan kedamaian dan keindahan, biarlah mereka menjadi seperti kera kena belacan supaya kita mudah menanganinya bila mereka melakukan kerosakan, tetapi pastikan berjuta bunga berkembang gagah indah dan megah di persada tanah air dengan warna-warna berani. 

Nyanyikanlah terus dengan suara kuat dan penuh semangat : INILAH NEGARA KU! TANAH TUMPAH DARAHKU. Nyanyikanlah lagu ini hingga ke akhir hayat nanti.

DARI THE STAR 1 SEPTEMBER 2013.


KUALA LUMPUR: Despite the hype surrounding Tanda Putera, there were few takers for the show at Pavilion Kuala Lumpur’s Golden Screen Cinema (GSC) halls.

According to a cinema cashier, the movie has not been very popular, while an attendant said only 48 out of a total of 274 seats were occupied for the 2.15pm show yesterday. 

“That’s not even half the cinema, and it’s been like this since it started showing,” he said. 

There were about 60 cinema goers for the 5.15pm showing, and only a few advance bookings were seen for the 7.45pm and 12.45am screenings, despite it being a Saturday as well as a public holiday. 

The movie, directed by Datin Paduka Shuhaimi Baba, costs RM4.8mil to produce, and was a joint effort by the National Film Development Corporation (Finas) and the Multimedia Development Corporation. 

Tanda Putera is a story of Malaysia’s second Prime Minister Tun Abdul Razak Hussein and his good friend, the then Home Affairs Minister Tun Dr Ismail Abdul Rahman. 

Several groups have complained that the movie had portrayed minorities in the bad light, with some alleging the film does nothing for national integration, but instead, stokes hatred. 

A similarly cool response from cinema goers was also seen in Penang yesterday, with a check revealing that only 42 tickets were sold for a 305-seat hall at the 2.25pm screening at GSC Queensbay Mall. 

However, it was a different scenario at the Mega Cineplex Megamall Pinang in Prai, where Permatang Pauh Umno Youth chief Mohd Zaidi Mohd Said booked the entire 160-seat cineplex for the 1.45pm screening for members of the division and his friends. 

“I did not see any sensitive issues or elements in the movie which might incite racist sentiments. 

“There is a scene which depicts a man peeing on the Malaysian flag, but people should be given the chance to judge for themselves whether it reflects the truth,” he said. 

Azlan Ali, 37, who works as a driver, said he would consider watching the movie to find out for himself if the movie reflected a true account of what happened. 

“Considering that it is controversial, I am a little cautious about the contents, but I hope that there will be a message at the end that will contribute to the values of National Day,” said Azlan at Queensbay Mall. 

A 20-year-old student who wanted to be known as Hafiz Kulai said he preferred action-packed movies to those about history. “Even if I decided to watch a local movie, I might not select Tanda Putera due to the reviews I received from my friends, who told me the story is less than balanced in several aspects.”

Published: Monday September 2, 2013 MYT 12:00:00 AM
Updated: Monday September 2, 2013 MYT 7:26:20 AM

Guan Eng: ‘Tanda Putera’ a sheer waste of funds

  
Email
Facebook
23
GEORGE TOWN: The making of the controversial film Tanda Putera is a sheer waste of funds on a project that distorts history, says Lim Guan Eng.
The DAP secretary-general claim-ed that the government-funded movie had been used as a tool to “malign and demonise” the entire Chinese community.
“The movie is pure rubbish and depicts a sorry attempt to change history to serve the agenda of a select few,” he told news portal The Malaysian Insider yesterday.
Lim was responding to comments by Tourism and Culture Minister Datuk Seri Nazri Aziz who had said that only a few Chinese individuals were responsible for the May 13 riots in 1969.
Nazri also said the film, which he described as well-researched, reflected the “reality” of the turbulent period in Malaysia’s history.
Lim, who is also Penang Chief Minister, said Tanda Putera is “a dangerous fiction created to cause racial disharmony, to demonise a community and a symbol of disrespect to those who lost their lives in the riot” 44 years ago.
The Penang Government had earlier issued an advisory to cinemas in the state not to screen the movie.

12 comments:

  1. Sdr Zam,I think the contribution of our local film directors in dispersing their moral duty and message to highlight certain historical events should be applauded. Others who refuse to recognise should be left alone after all they themselves want to rewrite our history.I remember very well in one incident in Buckingham Palace London where one of our malaysian brothers declaring this palace is far beautiful than our Istana negara.Queen Elizabeth is more elegent compare to our King.Don't you love your king's residence.We have been colonised almost 500 years and so what you can expect?. No comparison please.By the way comments from our youth in the STAR should encourage our policy maker to make history subject and history appreciation be integral part of our education system. We should not let them set the agenda,we are building the nation.You may choose any government that you please but the love for the nation will be forever,generation after generation.
    Last patriotic movie that I can remember is Sarjan Hassan directed by P.Ramlee.
    Good Job Suhaimi Baba.

    ReplyDelete
  2. "....tetapi yang penting ialah bagi kerajaan memperkuakan aliran perdana negara terutama dalam memberikan kualiti yang tinggi di bidang pelajaran." Selepas 56 tahun merdeka, UMNO masih terpinga-pinga nak menaikkan taraf pendidikan! Memang memalukan dan tidak berguna sedangkan sekolah jenis kebangsaan and persendirian terus memberikan pendidikan yang bermutu.

    ReplyDelete
  3. Shamsul Akmal, Damansara.2 September 2013 at 11:33

    Memberikan kualiti kepada Sekolah Kebangsaan ialah memperkuatkan Bahasa Innggeris. Biarkan sekolah Cina dengan Bahasa Cina(mandarin) yang tidak ada masa depannya di dunia.
    Pemimpin kita terdahulu seperti Tunku Abdul rahman ,Tun Razak,tun Ismail ,Tun Mahathir semua melambankan kekuatan negara dari segi imej,pemikiran,dan pembangunan adalah kerana pendidikan Inggeris.Mereka tidak menjadikan kita Inggeris tetapi memberikan maruah kepada negara.

    Yang mengotokan Imej Negara ialah Pemimpin berpendidikan agama sepertri Nik Aziz dan Haji Hadi.Pemikiran sempit dan bangang. Imej Arfab bahlol. Apa merekla tahu selain dari baca doa termasul dalam mencari sokongan.
    Sekolah Kebangsaan janganlah lagi mengeluarkan manusia manusia dan Islam seperti iniTetapi mestilah mengeluarkan generasi baru yang dapat berbahasa Inggeris dengan baik.Bahasa Arabpun bukan ada pasaran dalam dunia.

    ReplyDelete
  4. Hanya membuang wang dan masa bagi orang Cina kerana tak sanggup lihat Lim Kit Siang kencing depan rumah Datuk Harun. Tetapi amat berguna kepada generasi baru cina untuk melihat betapa kurang ajarnya DAP sebelum berkawan dengan Pas dan Anwar Ibrahim.
    DAP tidak mahu sertai Majlis Perundingan Negara sedangkan semua parti politik lain menyertainbya . Inilah parti Cina yang mahu mengasingkan orang Cina dari aliran Perdana tanahair.

    ReplyDelete
  5. I am pretty sure there are a number of Chinese who may watch this movie. They are curious as to why this movie is so controversial. Even the CM of Penang is worried about screening the movie.

    You are right brader Zam. MCA's The Star is not helping at all.

    If only there are 'pirated' DVDs of this movie, i am sure a lot of kampong people can afford to watch at home...hehehe

    ReplyDelete
  6. The Star's statement and photo is contradicting, don't you think so? Depa kata few takers, tapi gambar dia tunjuk tu macam penuh jer cinema.

    It's just too obvious la. The side that they are taking on now.

    Whatever it is, Shuhaimi Baba, I salute you la.

    ReplyDelete
  7. Tanda Putera :-

    1. Kita tidak "expect" bangsa cina teruja dengan filem ini. Mereka akan kondem sehingga tulang hitam. Jika mereka akui kebenaran sejarah Tanah Melayu, maka hilang lah "secina-cina nya" (luahan Dr. Riduan Tee). Tenggelam lah kapal DAP.

    2. Apa yang di risau, tidak ramai tokoh, orang ada nama, orang ternama, pejuang - pejuang melayu dan seumpama nya memberi sokongan ! Pelik juga, di mana mereka? Orang politik ? Atau paling kurang inisiatif UMNO memberi sumbangan tiket kepada golongan belia-belia melayu di mana sahaja, agar mereka di dedahkan dengan sejarah Tanah Melayu. Sedikit pengorbanan, nilai nya besar di kemudian hari. Tidak lah mereka menjadikan adam adli dan para senior nya sebagai idola!

    3. Bangsa bukan melayu terutama cina, tidak akan pernah menyanjung melayu. Percaya lah. Lihat The Star memperlekehkan apa sahaja yang bukan milik mereka konon nya ! Helenang(Blog Helen Ang) sudah naik bosan dengan paparan salah laku petualang dan gunting dalam lipatan. Malah akbar ini sudah jadi lidah rasmi DAP, kata nya (Press freedom ? Come on la, very damaging ! KDN mesti juga berikan syarat supaya mereka ini lebih beretika dan bertanggung jawab. Saya baca tulisan editor nya yang begitu enak di paparkan, hakikat nya berlainan cara penyampaian di dalam dada akbar nya ) Kenapa bermuka-muka ! Gambaran sambutan Hari Merdeka di muka 20 ? Ada lesen penerbitan mematuhi syarat ?

    * Secara jujur apa kata TS Zam? Harap dapat di coret dalam artikel mendatang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju dengan pandangan saudara terutama tentang Ketua Pengarang mempunyai pandangan yang berlainan dengan imej yang ditunjukan oleh kecendorongan beritanya. Ketua Pengarang sewajarnya mengenali siapakah yang selalu menyimpang atau menyelewengkan dasar akhbarnya yang boleh menimbulkan keraguan terhadap matlamat The Star sekalipun umum mengetahui bahawa ia adalah kepunyaan MCA.

      Delete
  8. Malaysia patut memuji usaha seni Suhaimi Baba dan krew.

    ReplyDelete
  9. Well, things have changed so much now as compared to the times Tun M where these people were put at bay.

    Its now about defending the 'ketuanan Melayu' which is much deteriorating and under tremendous attack by the Chinese with the support of some desperate Malays.

    To UMNO, just do what you want for the Malays. If they dont care about us Malays, why care about them..

    Sponsor this movie to the younger Malays. Make them understand. Wake them up! Watching a movie is better than reading a book!!

    Make and release more movies like this..hehehe

    ReplyDelete
  10. Saya menonton Tanda Putera pada hari pertama ia ditayangkan, dan hanya terdapat lebih kurang 10 orang penonton, walaupun tiket lebih murah dr biasa (jika dibandingkan dgn filem 2D barat pada minggu pertama tayangan). Tetapi lagu Negaraku tiada dimainkan. Nampaknya pihak pelampau berjaya menakutkan masyarakat.

    ReplyDelete
  11. nak taw kenape?bukan susah pun. contoh, kawan2 aku, katenye, dorang tak tengok filem2 Melayu kat wayang.. takde class katenye.. tengok cite omputih jerrrr~~~

    ReplyDelete