Wednesday, 19 June 2013

DIRIKAN TUGU PERINGATAN KOMUNIS DAN BANGUNKAN MUZIUM CINA DI MALAYSIA

UPDATED ON THE STAR

Oleh kerana memikirkan kerjaan BN Melayu yang ada sekarang ini kerajaan yang meneruskan dasar give ini dan bodoh maka The Star memulakan kempen supaya didirikan Tugu Peringatan bagi pembunuhan beramai-ramai penyokong-penyokong komunis di Batang Kali. (Lihat berita penuh The Star hari ini)

Datuk Zahid Hamidi
Pembunuhan itu dilakukan oleh tentera British dan Mahkamah Tinggi di London telah menolak tuntutan keluarga mangsa untuk mendapat ganti rugi atas kejadian yang berlaku 65 tahun lalu tetapi hari ini The Star menghidupkan semula cerita itu supaya kerajaan British meminta maaf kepada mereka dan  diadakan  ulang bicara.

Tentunya DAP yang pernah mengemukakan pekara ini ke dalam Parlimen amat gembira kerana The Star telah menimbulkannya semula dalam keadaan kekuatan DAP bertambah.

Sebenarnmya  pembunuhan ke atas keluarga yang disyaki menyokong pengganas komunis ini adalah salah satu sumbangan besar penjajah British bagi membolehkan parti-parti politik di Malaya memperjuangkan kemerdekaan secara perlembagaan  yang menyebabkan wujudnya negara demokrasi Malaysia hari ini yang membolehkan The Star menjadi Kapitalis Besar dan Wong Chun Wai mendapat Datuk dan pembantu-pembantunya masih boleh berkerja dengan The Star walaupun menyokong DAP.

MUZIUM CHINA MALAYSIA.

The Star hari ini juga menyiarkan tulisan June H.L.Wong   ( Views 25) menuntut supaya dibangunkan sebuah Muzium China di Malaysia untuk mempamerkan sejarah dan jasa orang Cina terutamanya sumbangan mereka menentang komunis dalam masa dharurat malah disebutkannya tentang barang-barang peninggalan Yap Ah Loy yang membuka Kuala Lumpur tidak ada di Muzium Negara sebaliknya terpamer di Muzium Peranakan di Singapura.

"The Chinese in Malaysia did not get free ride to where they are," kata June.

Ya Betul! Tetapi saya tidak fikir orang Melayu melupakan pengorbanan orang Cina terutama pegawai-pegawai SB seperti Tan Sri C.C Too dan juga tentang sumbangan ekonomi orang Cina kepada negara  ini sehingga pekak orang Melayu mendengarnya ungkitannya tetapi orang Melayu dengan sekaligus melupakan jasa orang  Cina ini bila bercakap macam negara ini menindas mereka sepanjang masa. Kalau demikian bagaimana mereka jadi kaya raya?

Sebahagian besar orang Cina menunjukkan kelakuan buruk sebagai manusia yang tidak tahu mengenang budi, macam kacang lupakan kulit; mahu Malaysian Malaysia( The Star penyokong kuat) dan tidak hormati sosial kontrak, mahu Sekolah Cina setaraf dengan Sekolah Kebangsaan dan sebagainya.Bagaimana  kalau orang Melayu juga menuntut supaya beberapa bahagian dari sosial kontrak itu dibatalkan?

Apakah  Datuk Wong Chun Wai mengarahkan dibangkitkan semula pekara pekara sensitif  kerana merasa sudah cukup kuat untuk mengeksploitasi kerajaan Melayu yang dasarnya ialah give in dan lemah yang termasuk dalam "Melayu banyak bodoh" yang menjadi anggapan The Star seperti dilihat oleh  bolgger Helen Ang.

Wong Chun Wai mudah sahaja untuk memujuk kerajaan Melayu yang lemah ini. Besarkan berita aktiviti   bergambar Datuk Zahid Hamidi Menteri Dalam Negeri setiap hari dan jadikan Rosmah isteri Perdana Menteri sebagai  No. 1 dalam senarai 10 The Most Powerful Woman in Malaysia. 

Pandai-pandailah Datuk Wong membaling batu sembunyi tangan demi untuk hidup dan untuk Malaysian Malaysia. Masa Datuk Najib pun boleh selamat, masa DAP berkuasa kelak lagi selamat. Hidup Datuk Wong!

21 comments:

  1. Endut Terengganu.19 June 2013 at 14:06

    Saya percaya DAP akan mengambil kesempatan untuk menyokong usaha mendirikan tugu bekas penyokong komunis ini. Eloklah The Star minta sokongan dari lim kit siang dan untuk menunjukan tuntutan ini adil dan tidak perkauman carilah juga orang Melayu juga yang meyokong. The cukup cekap buat kerja ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa susah.....aspan alias ada, sakmongkol pun ada. Tunku aziz u-turn wat ape - kalo tidak lagi solid molid la sokongan orang melayu kepada cadangan-cadangan pengkianat negara ni.

      Harap UTUSAN MALAYSIA dapat buat 'rebuttal' yg menyengat kepada cadangan-cadangan 'BUSUK' ini.

      Delete
  2. MCA jual sajalah akhbar The Star pada DAP. Tak payah lagi berselindung. Jangan hanya pandai tuduh akhbar Utusan sebagai lidah rasmi Umno.

    ReplyDelete
  3. http://pecahpalakmikir.blogspot.com/2013/06/aunty-star-cina-bangunkan-malaysia.html

    ReplyDelete
  4. Name of Tan Sri Dato ' Dr.Zeti Akhtar Aziz should be taken out from the list of 10 Most Powerful Women in Malaysia. She is the woman with very high integrity and most respectful. It is regretted that she has been listed with the women with so many questionable things to answer.
    We must not accept the recognition by The Star.

    ReplyDelete
  5. Sepatutnya golongan ini menuntut supaya British membawa mereka balik ke China atau bawa ke UK sebab British yang bertanggungjawab membawa mereka ke Tanah Melayu. Ada pulak yang mengaku sebagai British Oversea Chinese(BOC).

    British pula dengan tidak bertanggungjawab telah melupuskan tanggungjawabnya kepada orang Melayu supaya menerima mereka untuk menjadi rakyat Persekutuan Tanah Melayu sebagai syarat untuk orang Melayu merdeka.

    ReplyDelete
  6. Saya pelik Dato,suara2 kita orang2 melayu ni macam tidak didengari oleh kerajaan. Kalau suara Cina, cepat aje kerajaan dengar. Apa dah jadi pada Najib dan pembesar2 negeri kita ni Dato? Di manakah patriotisme mereka pada negara ini.? Hanya menunggu saat kehancuran?

    The Star dah jadi 'kadok naik Junjung'. Masih tak mendapat perhatian daripada KDN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Dato' dah kata...letak gambar Zahid (Ment. Dlm Negeri) byk2....selamatlah depa

      FELDAson

      Delete
  7. Yang paling sedih ofis2 gomen, GLC dan UMNO masih lagi beli the STAR dengan banyaknya...

    Bodoh dan sedih

    ReplyDelete
  8. Salam Tan Sri....kalau kita asyik bincang apa Cina tuntut dlam STAR, itu mencerminkan kita ada rasa bimbang atau rasa bersalah kalau tuntutan2 itu tidak di beri perhatian...so ,JUST IGNORE THE DEMANDS ( LIHAT UTUSAN MALAYSIA re Tun Dr Mahathir on 'tidak layan ' ).Kalau kita buat replika Great Wall atau The Forbidden City atau The Terracottas,orang Cina nak undi BN kah dalam PRU 14 ?...I DONT THINK SO !..Tan Sri,kenapa MCA WITHDRAW dari Govt.post..any forthcoming analysis ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. .. I agree. I think the appropriate answer to all the Chinese demands from now onwards should be "so what?". But since Civil Servant kena berhemah, do it with a smile please.

      Delete
    2. We must make them realise that we know what they are doing while smiling at us.Many bloggers are attacking the Star now. We can ignore opisitions but not Star because dia adalah musuh dalam selimut. Mesti telanjangkan dia dari masa kemasa.

      Delete
  9. bilakah kerajaan hendak dengar suara Melayu? Asyik2 suara India dan Cina. Ini negara Melayu la.

    ReplyDelete
  10. Najib Perlu Nasihat MCA Jual STAR kepada DAP!


    Terlalu banyak bloggers berpengaruh pro-BN seperti Dato' A Kadir Jasin, TS Zainuddin Maidin, OutSyed The Box, Apanama, Helen Ang dll telah menulis banyak posting yang akhbar The Star telah menjadi gunting dalam lipatan, menanam politik kebencian orang Cina kepada BN, mempopularkan tokoh-tokoh pembangkang terutama dari evengelis DAP.

    Dengan beberapa article-article The Star baru-baru ini telah memperlihatkan kepada kita bahawa ini adalah akhbar paling rasis dan penuh agenda tersirat.

    Adalah baik DS Najib sebagai Presiden BN menasihat MCA supaya akhbar The Star dijual kepada DAP sahaja. Senang The Star boleh jadi akhbar suara DAP SECARA RASMI.

    Kalau DAP tidak mampu beli The Star, tidak mengapa Kerajaan boleh beri subsidi guna duit tax payer money.

    ReplyDelete
  11. The Chinese in Malaysia did not get free ride to where they are," kata June.
    Temberang besar.Yap Ah Loy adalah ketua konsi gelap bukan pembuka KL. KL telah wujud berzaman dalam tanah melayu. Sumbangan terbesar kepada Malaysia ialah Melayu kerana begitu bangang memberi kesempatan pada Cina untuk menguasai ekonomi kerana British memperbodohkan melayu. Malang lagi bila Tunku mula memberi lesen monopoly pada Cina dan mengangap melayu tak pandai berniaga. Nak salahkan cina pun tak boleh sebaba Bangsawan Melayu juga penyebabnya. Kadang kadang terfikir adalah lebih baik jika ahmad Boestaman yang menjadi bapa kemerdekaan Melayu. Bagaimanapun jika STAR-Suara Tunku Abdul Rahman mahu pembinaan tugu dan museum CIna maka nyatalah mereka sebenarnya mencabar Melayu yang sekarang sudah berpecah belah. Melayu masih bangang kerana dalam keadaan sekarang melayu PAS, PKR,DAP dan UMNO masih buta tak nampak dengan bekerjasama kearah kuasa politik melayu akan memberikan faedah besar pada Melayu khusus nya dan Malaysia am nya.

    ReplyDelete
  12. Saya dah memang boikot The Star sejak 2008. Kalau terjumpa The Star yang free baru baca. Tu pun selalunya menahan sakit hati bila baca. Terlalu berbau Lim Kit Siang.

    ReplyDelete
  13. Nampaknya PM & kebanyakkan YB melayu bila dah berkedudukan telah mula lupa asal usul, keperitan & nasib jangkapanjang bangsa mereka. Yg mereka ingat & jaga adalah kepentingan poket mereka. Hilang kedudukan tiada masalah pd mereka asalkan poket telah terjamin.

    Alhamdulillah masih ada segelintir pemimpin yg masih kekal semangat perjuangan spt Tun, TSZ & beberapa lg..

    FELDAson

    ReplyDelete
  14. salam,

    tak apa la. apa yg nak dihairankan dan dikisahkan. setakat permintaan jer. pm kita pun tukar nama jadi ah jib gor. no hal apa. sebagai presiden umno yang bernama ah jib gor, boleh mempertimbangkan apa yang diigini oleh pembaca the star kerana bn masih lagi membutuhi undi mereka 5 tahun akan datang. ah jib gor tak pernah berputus asa sebagai seorang abang untuk mendapat undi daripada mereka.

    ReplyDelete
  15. http://peopleagainstopposition.blogspot.com/2013/06/pendedahan-dakyah-cina-malaysia-sama.html

    ReplyDelete
  16. Sebagaimana pengamatan Henry Ford terhadap Yahudi di Amerika Syarikat, perkara yang sama berlaku di Malaysia di mana bangsa Cina telah menggunakan taktik yang sama untuk menguasai dunia Melayu di Tanah Melayu melalui parti politik perkauman mereka yakni DAP. Orang-orang Melayu perlu bangun dan sedar terhadap dakyah bangsa Cina yang kini telah terpampang jelas apabila pakatan pembangkang kalah di PRU 13 walaupun tipis. Sebenarnya orang-orang Cina bermuka-muka dan bersikap berpura-pura terhadap orang-orang Melayu di Malaysia. Mereka mempergunakan segala kebaikkan yang diberi bagi mendapatkan kekayaan untuk bangsa Cina namun hakikatnya mereka adalah gunting dalam lipatan yang menunggu peluang untuk menghancurkan Tanah Melayu ini. Hakikatnya bangsa Cina (khusus Cina DAP) benci kepada Islam dan dominasi politik Melayu. Apabila orang-orang Melayu dalam politik berpecah maka bangsa Cina menggunakan peluang terbaik ini bagi menghancurkan dominasi politik Melayu Islam di Malaysia sepertimana yang dilakukan oleh bangsa Yahudi di Amerika Syarikat.

    ReplyDelete
  17. Saya tak pelik kalau orang Cina sombong,tapi saya cukup pelik bila orang Melayu seperti Azran menjadi sombong,lebih pelik bila anak bekas PM daan adik PM seperti Nazir meyokong kuat Melayu sombong seperti Azran.Jika Cina sombong kita tak boleh kata apa,kerana itu perangai mereka,untuk mengatsi kesombongan tersebut kita kenalah lawan dan kalau boleh kalahkan mereka dalam bidang yg mereka sombong,tapi sayang sekali kerana orang kita lebih banyak membantu orang sombong utk menjadi lebih somobong.Kemana lagi perginya duit Melayu kalau bukan ke perniagaan orang sombong.

    ReplyDelete