Monday, 6 May 2013

UBAH!! ! BERUBAH KEPADA KERAJAAN TANPA KONGSI KUASA DENGAN ORANG CINA

REAKSI: LEBIH BANYAK JAWATAN KABINET KEPADA SABAH, SARAWAK DAN MIC. KHAIRY TIDAK HARUS DISIA-SIAKAN

Khairy Jamaluddin
Saya  sokong entry Tan Sri. MIC dan parti2 komponen dari Sabah & Sarawak yang setia dan menang besar wajar serta lebih berhak diberi jawatan di dalam kabinet berbanding MCA.

MCA telah membuat akujanji tidak akan menerima sebarang jawatan di dalam kabinet, hendaknya DS Najib juga tidak terhegeh-hegeh menawarkan apa-apa jawatan walaupun senator di dalam kabinet yang akan dibentuk.

Kita tidak perlukan perkongsian kuasa dengan orang Cina lagi. sebagai parti dan kaum dominan di Malaysia, inilah masa yang sesuai bagi UMNO membalas balik kesetiaan MIC dan parti-parti komponen Sabah dan Sarawak. mereka juga tidak kekurangan calon-calon yang layak menggalas pelbagai jawatan dalam kabinet & GLC.

Cina memang tidak mengenang budi.wajar DS Najib mengikut nasihat & tunjuk ajar dari Tun Mahathir dalam mendepani Cina yang tamak haloba ini.

Pastikan juga tiada nama-nama di bawah ini yang dilantik sebagai timbalan menteri/menteri kabinet;
Khairy Jamaluddin
Jamaluddin Jarjis
Radin Bung Mokhtar
Tengku Adnan
Reezal Merican
Abdul Aziz
Nazri Abdul Aziz
Shahrizat Jalil
dan mereka yang seangkatan mereka.

Jika mereka ini masih ada lagi dalam senarai kabinet, bersiap sedialah BN untuk ditalkinkan pada PRU14 kelak.

akhir kalam, Buy Chinese Last.
makan- di gerai2 Melayu atau mamak
beli barang runcit-kedai Melayu atau India
kurangkan pembelian gajet dan apa2 melibatkan kedai Cina.

Boycott Oldtown milik DAP, McDonald, boycott barangan dijual oleh Cina. bantu ekonomi saudara Melayu dan India kita. peniaga2 Melayu & India sila bersatu padu beri harga murah munasabah kepada pelanggan.

Malaysian vs Chinese Malaysian.

terima kasih Tan Sri


JAWAPAN  ZAINUDDIN MAIDIN

SAYA BERSETUJU PENUH  DENGAN PANDANGAN SAUDARA,  MALAH HARUS DIFIKIRKAN JAWATAN TIMBALAN PERDANA MENTERI BAGI SABAH ATAU SARAWAK, TETAPI SAYA TIDAK SETUJU UNTUK TERUS KETEPIKAN KHAIRY, WALAUPUN BELIAU TELAH MELAKUKAN DOSA DALAM PILIHAN RAYA 2008, TETAPI BELIAU TELAH MEMBAYAR DOSANYA DENGAN MENJADI KETUA PEMUDA TANPA JAWATAN MENTERI.

DIA MEMPUNYAI BANYAK KUALITI DAN SALAH SATUNYA KEUPAYAAN KOMUNIKASI YANG AMAT DIPERLUKAN OLEH UMNO DAN BN UNTUK MENGEMBALIKAN SOKONGAN GOLONGAN MUDA KEPADA BN. BAKATANYA AKAN TERSERLAH JIKA DIBERI PELUANG.

JIKA HENDAK DIKIRA DOSA KEPADA PARTI, DATO ONN, TUNKU ABDUL RAHMAN, HUSSEIN ONN DAN MAHATHIR SENDIRI KELUAR PARTI. MAHATHIR TELAH MENEBUS DOSANYA DENGAN SUMBANGAN BESAR KEPADA PILIHAN RAYA 2013.

YANG LEBIH PENTING SEKARANG IALAH PERPADUAN PARTI  DAN  PENYATUAN  TENAGA BIJAK PANDAI YANG BOLEH MENGKOSOLIDASIKAN PARTI DAN MENGEMBALIKAN SOKONGAN RAKYAT, KHUSUSNYA  GENERASI BARU.

KHAIRY SALAH SEORANG YANG MEMPUNYAI KUALITI YANG TINGGI UNTUK BERHADAPAN GENERASI INI YANG TIDAK HARUS DISIA-SIAKAN.  

UBAH!!! BERUBAH KEPADA KERAJAAN TANPA KONGSI KUASA DENGAN ORANG CINA  

Seruan UBAH Penasihat DAP, Lim Kit Siang kepada masyarakat Cina dalam Pilihan Raya Ke 13 benar-benar telah memberangsangkan masyarakat Cina  untuk beramai keluar mengundi, malah ada yang pulang dari luar negara terutama dari Singapura.

Mereka mahu mengubah menerusi demokrasi kerajaan BN  yang dianggap mereka sebagai dikuasai Melayu ,Pro Melayu dan tidak memberikan layanan yang adil dan saksama kepada semua kaum.

Mereka mendapat keyakinan dari  Tsunami 2008 yang menghapuskan kuasa dua pertiga kerajaan BN dan meningkatkan perwakilan DAP di DUN beberapa negeri serta memberi kuasa kepada DAP di Pulau Pinang. Ketua Menteri Pulau Pinang  Lim Guan Eng telah membuktikan keupayaannya menjadi suara berani orang Cina tanpa mempedulikan perasaan sensitif kaum lain.

Orang Melayu termasuk dalam perangkap permainan politik Guan Eng dengan memberikan reaksi keras dan marah yang dengan itu telah meyakinkan  lagi orang Cina, bahawa Guan Eng  adalah seorang pahlawan Cina.

Walaupun DAP tidak menjadi Perdana Menteri dalam sebuah kerajaan Pakatan Rakyat sekiranya mendapat  kerusi melebihi  PAS dan PKR  dalam pilihanraya kelmarin dan memberikannya kepada seorang Melayu  dari salah sebuah parti itu  tetapi pastinya ia  akan dapat memperalatkannya untuk menjalankan dasar Malaysian Malaysia.

Tetapi kuasa Allah tidak mengizinkan hal ini berlaku. BN kembali berkuasa dengan 135 kerusi. Ini tentunya amat mengecewakan Anwar Ibrahim yang telah menempah ke Putrajaya dan DAP yang telah menjanjikan perubahan kepada masyarakat Cina.Kekecewaan Anwar jelas bila Pakatan Pembangkang merancang suatu perhimpunan protes keputusan pilihanraya 13 di Kelana Jaya Rabu ini.

Apakah perhimpuan ini jug akan disertai masyarakat Cina sekarang berada dalam kekecewaan  kerana perubahan yang diharapkan tidak berlaku dan yang dikendong berciciran. Kerajaan  BN yang akan ditubuhkanbesar kemungkinan  tanpa perkongsian dengan  orang Cina.

Mungkin kerajaan yang ditubuhkan ialah  sebuah kerajaan yang akan didukong sepenuhnya oleh orang Melayu dan dikongsi hanya dengan  orang India kerana MCA telah pun menolak untuk menerima sebarang jawatan dalam cabinet.MIC memang  wajar diberikan tempat kerana membalas jasa orang India.

Apa yang orang Cina dapat bukanlah kerajaan sistem dua parti seperti yang dijanjikan oleh Pakatan Rakyat  tetapi kerajaan sistem dua kaum.

Apapun, yang berlaku bukanlah dengan kehendak Barisan Nasional, tetapi perubahan yang ditempah oleh orang Cina sendiri. Barisan Nasional tidak boleh dituduh bersifat perkauman jika tidak disertai dalam kabinetnya oleh orang Cina. Hal ini berlaku kerana perhetongan sempit DAP yang lebih mementingkan cauvinisme Cina dan dasar pengasingan diri dari aliran perdana negara.

DAP tidak menganggap serius kenyataan  dari MCA tidak akan menerima sebarang tawaran dalam kerajaan sekiranya tidak mencapai kemenangan yang sewajarnya.

Dalam satu kenyataan selepas kekalahan teruk MCA dalam pilihan raya13, Presidennya Datuk Seri Chua Soi Lek telah menegaskan, bahawa MCA tetap berpegang dengan keputusannya tidak akan menerima sebarang jawatan menteri kabinet sekiranya tidak mencapai kemenangan yang lebih baik dari 2008.

Beliau kecewa dengan sikap orang Cina yang memikirkan bahawa sokongan orang Cina kepada DAP akan dapat menukarkan kerajaan. Tetapi apa yang berlaku ialah orang Cina telah membantu untuk menegakan sebuah kerajaan Melayu dibawah  sistem kerajaan dua kaum dengan  orang Melayu berada dipihak kerajaan dan orang Cina berada dipihak pembangkang.

Untuk menenangkan perasaan orang Cina yang sedang menyesali apa yang mereka lakukan,maka sewajarnya ketika negara berada dalam keadaan yang masih panas, DAP  tidak terikut  oleh hasutan untuk mengadakan Arab Spring  yang boleh  menimbulkan huru hara.

Hasutan sedang  dilakukan oleh sesaorang  untuk kepentingan menyelamakatkan dirinya dari  kes liwatnya yang belum selesai di Mahkamah.

Orang berkenaan telah pun menghebahkan kononnya kemenangan BN kerana penipuan. Jika demikian bagaimana dengan tegaknya kerajaan Pembangkang di Pulau Pinang, Selangor , Kelantan dan hampir menjatuhkan kerajaan  Terengganu. Apakah mereka juga menang kerana penipuan?

DAP harus membantu kerajaan menjalankan pemulihan perpaduan nasional  untuk mengembalikan perasaan berbaik-baik sangka antara rakyat dan tidak turut bermain api  yang akan  merosakan kestabilan  negara  dan yang pastinya  tidak sesuai untuk mengekalkan suasana perniagaan yang diperlukan oleh masyarakat perniagaan khususnya masyarakat Cina.9 comments:

 1. TS Zam, melayu dan bumi sbh dan srwk harus perkukuhkan barisan mereka bagi menghadapi cabaran pasca pru13 dan ke arah pru14. Salah satu strategi adalah dgn tidak membenarkan perkataan Islam diguna pada nama parti politik bagi mengelakkan perpecahan ummah yg lebih parah. Jika ini dpt dilaksana, ia akan bantu menambah undi kpd BN dikalangan masyarakat luar bandar masa depan. Ini sangat mustahak.

  ReplyDelete
 2. Salam Tan Sri....dlm hal rusohan,demonstrasi jalanan,mogok,tunjuk persaan orang Cina tak ambil bahagian...mereka tengok dari jauh..pelajar Cina tetap di meja membaca buku....macam wayang kulit , puppet dan puppeteer orang Melayu ,kadang2 dialogue dan aksi puppet tak sama,audience ( Cina ) ketawa.. tq

  ReplyDelete
 3. Aljuburi memang begitu. Orang lain semua tak betul. Hanya dia saja yang betul. Bn menang dengan menipu? Memang betul pemikiran general degree ( below 2.0 gp) dari local university. Tak nampak ke Kit Sial menang di Gelang patah dan MB Ghani tumbang disana serta Ali Rustam terlungkup di Melaka? Gergasi MCA Kong Chong Ha sendiri terkubur di Lumut. Aljuburi sendiri menang di Permatang Pauh.

  Aku nak tengok temberang Aljuburi pada Rabu ni..

  ReplyDelete
 4. salam Tan Sri,
  ya saya sokong entry Tan Sri. MIC dan parti2 komponen dari Sabah & Sarawak yang setia dan menang besar wajar serta lebih berhak diberi jawatan di dalam kabinet berbanding MCA.

  MCA telah membuat akujanji tidak akan menerima sebarang jawatan di dalam kabinet, hendaknya DS Najib juga tidak terhegeh-hegeh menawarkan apa-apa jawatan walaupun senator di dalam kabinet yang akan dibentuk.

  kita tidak perlukan perkongsian kuasa dengan orang Cina lagi. sebagai parti dan kaum dominan di Malaysia, inilah masa yang sesuai bagi UMNO membalas balik kesetiaan MIC dan parti-parti komponen Sabah dan Sarawak. mereka juga tidak kekurangan calon-calon yang layak menggalas pelbagai jawatan dalam kabinet & GLC.

  Cina memang tidak mengenang budi. wajar DS Najib mengikut nasihat & tunjuk ajar dari Tun Mahathir dalam mendepani Cina yang tamak haloba ini.

  pastikan juga tiada nama-nama di bawah ini yang dilantik sebagai timbalan menteri/menteri kabinet;
  Khairy Jamaluddin
  Jamaluddin Jarjis
  Radin Bung Mokhtar
  Tengku Adnan
  Reezal Merican
  Abdul Aziz
  Nazri Abdul Aziz
  Shahrizat Jalil
  dan mereka yang seangkatan mereka.

  jika mereka ini masih ada lagi dalam senarai kabinet, bersiap sedialah BN untuk ditalkinkan pada PRU14 kelak.

  akhir kalam, Buy Chinese Last.
  makan- di gerai2 Melayu atau mamak
  beli barang runcit-kedai Melayu atau India
  kurangkan pembelian gajet dan apa2 melibatkan kedai Cina.


  boycott Oldtown milik DAP, McDonald, boycott barangan dijual oleh Cina. bantu ekonomi saudara Melayu dan India kita. peniaga2 Melayu & India sila bersatu padu beri harga murah munasabah kepada pelanggan.

  Malaysian vs Chinese Malaysian.

  terima kasih Tan Sri

  ReplyDelete
 5. BN - MCA - Gerakan + DAP = BNBaru = 1Malaysia -------> 2020

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sorry la friend, takpayah la nak jilat lagi puak2 racis ni, apa kalau tanpa mereka tak boleh maju ka?

   Inilah peluang kita org melayu dan peribumi buktikan kpd kaum chauvinis yg kita pun mampu menggalas tugas ni sendirian. Peluang dah terbentang, mereka sendiri yg telah membuat keputusan mudah utk kita tadbir Malaysia.

   Harap2 jgn ada lagi org yg masih bermimpi kerjasama dgn org cina seperti Zul

   Delete
  2. betol...aku pun kene marah dengan apek kedai surat kabar pagi tadi...'lo org melayu apasat undi PAS takda kerjasama undi BN,sekarang DAP pegang wa banyak susah woo'...pikir2 la brader...

   Delete
  3. BN Nak gabung ngan DAP...... agak2 la bro... jgn mimpi disiang hari la.... DAP? boleh blah.

   Delete
 6. Kerajaan malaysia selepas pru ke 13 mestilah dianggotai oleh parti yang mendapat majoriti kerusi parlimen.bn.melantik anggota parlimen dari individu bukan ahli parlimen yang menang adalah ditolak sama sekali.bererti hanya wakil bumiputera.india dan gerakan yang layak.mca out.sila sokong jika setuju.

  ReplyDelete