Tuesday, 7 May 2013

KEDUKAAN DI DALAM KEMENANGAN

REAKSI:
Najib wants to follow a policy of reconciliation. I think, he should reconcile with the Malays that Anwar and Nik Aziz has successfully divided. The Chinese have rejected the BN formula of power-sharing and "prosper thy neighbour" many years ago. 
They want meritocracy and "winner take all." So all that appeasement exercise was a waste of time and money. I won't be surprised at all if the MCA/Gerakan lot would soon defect to DAP; the writing is on the wall for them. 
Being pragmatic, they have no qualms to abandon ship. Now, how to reconcile with the Malays on the other side? That's the big question requiring very serious soul searching. I suggest Najib look to asking people -- with analytical minds like academics and retired professionals (including military and armed forces types) who are non-partisan, no business interests -- to serve on a special think tank. Meantime, he continues with his "Janji ditepati" programmes and duly focused on achieving Vision 2020. A few other onKEDUKAAAN DI DALAM KEMENANGAN-RAMAN.

ORANG CINA PERCAYA KEPADA DASAR PENGASINGAN DARI ALIRAN PERDANA

Pembangkang kecewa ke Putrajaya. BN dukanastapa kerana melihat formula dasar perpaduan negara diasaskan sejak merdeka runtuh di dalam kemenangannya. Ia bukan suatu kemenangan yang membanggakan, tetapi kemenangan yang menyedihkan warisan pemerintahannya dari Perikatan kepada Barisan Nasional.

Maka itu, seluruh negara telah menyaksikan menerusi teleivisyen Datuk Sri Najib sebagai Pengerusi Barisan Nasional yang mahu mengekalkan kuasa menerusi formula tolak ansur, sehingga menimbulkan kemarahan kaumnya sendiri telah berada di dalam kesedihan dalam kemenangan.

Sebenarnya, orang Cina telah menentang dasar ini sejak dari awal pemerintahan negara, sejak Tunku Abdul Rahman menjadi Perdana Menteri yang pertama. Mereka tidak mahu satu aliran persekolahan dan mahu kedudukan sekolah-sekolah Cina setaraf dengan sekolah kebangsaan, penerimaan Bahasa Cina setaraf dengan Bahasa Kebangsaan dan tidak ada sebarang keistimewaan kepada  peribumi.

Mereka menganggap kerana tidak adanya persamaan ini sebagai ketidakadilan dalam dasar pemerintahan negara.

Formula tolak ansur ini yang diungki-ungkit, telah menyebabkan tragedi pertumpahan darah pada Mei 1969 dan peluang kebebasan dan demokrasi baru atas tekanan dasar glolbalisasi telah memberikan peluang kepada mereka untuk menimbulkannya semula dengan memberikan hukuman yang pahit kepada orang Melayu dalam pilihanraya 2013.

Kata Datuk Seri Najib, keruntuhan ini adalah oleh kerana Tsunami Cina dan bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Ali Rustam yang kalah di Bukit Katil, lebih tepat dan lebih terus terang dalam mensifakan keruntuhan ini sebagai sikap orang Cina yang tidak tahu mengenang budi dan ini tentulah dikongsi bersama oleh Datuk Ghani Othman, bekas Menteri Besar Johor yang mengalami nasib yang sama ditangan DAP.

Orang Cina telah membuktikan menerusi keputusan pilihan raya ini, bahawa mereka mahu mengasingkan diri dari aliran Perdana Negara. Mereka melihat dasar perpaduan negara sewajarnya menerusi dasar polarisasi.

Dalam hal ini tidak sahaja mereka harus disalahkan, tetapi dasar negara yang tidak jelas, tidak konstruktif dan tidak tegas, sebaliknya cuba menyapu sampah di bawah tikar yang telah memberi peluang kepada mereka untuk semakin jauh mengasingkan diri dari  aliran perdana negara.

Bagaimanapun dalam kekecewaan dan kesedihan, Datuk Najib tidak hilang pertimbangan, sebaliknya masih tetap merasionalisasikan sikap dan memperkuatkan keazaman untuk menangani punca yang menyebabkan berlakunya polarisasi kaum dan agama.

Betapa pun kemarahanan orang Melayu terhadap sikap orang Cina, saya percaya Najib tidak akan hilang pertimbangannya, tetapi Najib tidak akan dapat mengelak dari tekanan yang akan dihadapi dari orang Melayu, khususnya dari dalam UMNO.

Ini adalah amat berat, kerana tolak ansurnya kepada orang Cina untuk memenangi hati mereka telah tidak  dihargai dan tidak dipedulikan langsung.

Orang Melayu tidak membantah secara keras terhadap Najib dengan permainan politik tolak ansurnya, kerana memikirkan dasar itu akan mendapat balasan yang baik, tetapi terbukti ibarat memberikan bunga, tetapi dibalas dengan najis.

Bagaimanakah Najib akan memerangi dasar perkauman dengan dasar BN yang dinilai sebagai dasar perkauman oleh DAP yang telah menyebabkan MCA ditolak kerana dasar-dasar moderate dan harmoninya.

NAJIB TIDAK HILANG PERRTIMBANGAAN, TETAPI BELIAU AKAN MENGHADAPI MUSUH  YANG MEMPUNYAI PERITMBANGAN YANG BERBEZA DARI SEGI NILAI DAN FORMULA PERPADUAN YANG  MELIHAT DASAR POLARISASI DAN PERNGASINGAN DIRI ADALAH YANG TERBAIK BAGI NEGARA INI.

65 comments:

  1. Lepas ni standard la , bagi muka lagi kat cina - tolonglah melayu dulu for goodness sake. Beli kedai cina last! Frustrated tapi syukur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam.

      Setuju. Ni jihad bagi saya.

      Delete
    2. Setuju. Saya dan kawan2 saya kini telah mengamalkan sistem BBC (Boikot Businez Cina). Kami akan BBC mereka selama setahun dan harap semua Melayu join sama. Pertama sekali kami nak boikot melawat Taman Tema Genting tahun ini. Bila Cina Cina ni hilang business 30% baru mereka respek pengguna dan pembeli Melayu. Ayuh kita semua BBC.. BBC!

      Delete
    3. I would be joining you all. Since the chinese has consolidated their votes against malay goverment now it is time for malay to consolidate buy chinese last.

      Malay Must Reject Pakatan Rakyat. It is acually a `pakatan' to install chinese goverment over malaysia.

      Delete
    4. Harap org Melayu fikirkan juga camne cara nak berniaga yg betul bagi menggantikan peniaga2 cina yg telah kita boikot...Boikot benda yang bermusim, kita takkan tahan bila brg keperluan kita x de...Tgk bengkel kete, kedai hardware, kedai runcit, kedai komputer, dan bnyk lg...Kita dpt tgk kesannya bile Hri Raya Cina...kedai bnyk tutup..Harap lebih banyak lg peniaga Melayu yang menceburi bidang ni dan terus success jgn sekadar hangat2 tahi ayam...Bagi peniaga makan melayu, berhentilah pacak warung tepi jalan, cuba2 lah tiru stail mamak..buat restoran sendiri...

      Delete
    5. untuk melayu berniaga kena bermula dari atas iaitu pembekal kemudian peniaga..masalahnya sekarang bila kedai melayu dijual harga kos mahal kedai cina dijual murah..macam mana orang tak ke kedai cina..

      kaum cina mengatakan kaum mereka yang membangunkan ekonomi malaysia..padahal yang menjaga keamanan yang membolehkan mereka kaya raya kaum melayu, yang banyak membeli produk mereka kaum melayu juga, yang menjaga kestabilan politik kaum melayu juga..

      orang cina kalau duit judi ke, segala jenis duit haram meniaga tipu ke semua boleh..kami orang islam tidak dibenarkan oleh agama..adil ke ?

      Delete
    6. Orang Melayu kenelah tiru stail perniagaan cina..contohnya dalam satu kawasan atau taman, peniaga Melayu kene elakkan meniaga brg atau produk yg same...kalau boleh jual produk yang saling bergantung satu sama lain...contohnya kedai runcit dan kedai makan, bengkel kete dan kedai jual minyak hitam ataupun spare part kete...Cina jgk ade persatuan dlm ape juga bidang...Diorg saling tolong-menolong...Lagi satu pentingnya Dewan Perniagaan Melayu kene lah main peranan bantu dan pantau peniaga2 Melayu ni...

      Delete
    7. Saya berpendapat, hukuman yang pahit bukan kepada orang Melayu tetapi UMNO sahaja, Cina telah memilih Melayu PKR dan PAS dalam pilihanraya 2013

      Delete
  2. Great post as you have described the situation as it is. Indeed it is a bitter pill to swallow for Malaysian, particularly Malays with our tolerant outlook all this while and seeing how being 'Chinese' is more important than being 'Malaysian' to most Chinese Malaysian. What stopping those MCA guys who won their seat on BN ticket to continue staying in BN and not jump ship? Wouldn't be surprised at all if they do as now we saw the true Chinese colours. I believe in UMNO and voted for BN because of UMNO but I truly hope UMNO will wake up and learn the lesson now and heal the hearts of Malays who have stay true all this while.

    ReplyDelete
  3. najib dah kena liwat dengan orang cina...ingat kesabaran orang melayu umno ada batasnya. tiba masa kita pulangkan balik pasal meritokrasi kepada kaum cina. ingat mereka telah kalah dalam pru 13, jangan harapkan menteri dari kaum mereka. najib sendiri mesti ingat orang melayu takkan redho seorang menteri pun dari org cina di bumi bertuah ini....

    mari kita laksanakan meritokrsi pula dalam pemerintahan, siapa menang dia pegang. perkukuhkan sokongan peribumi, jangan samapi mereka menjauhkan diri

    ReplyDelete
  4. "sikap orang Cina yang tidak tahu mengenang budi"?
    Apakah betul sikap orang Cina tidak tahu mengenang budi? Sudah 50 tahun lebih memberi peluang kepada Perikatan dan BN memerintah dikira sudah cukup lebih dari mengenang budi.
    Sehingga lama itu sehingga kini masih kaum Cina dilabel sebagai pendatang oleh PERKASA. Ingin dihalaunya balik ke negara Cina. Apa erti semua itu? Mereka mencari makan hidup beranak pinak di sini, menaikkan nama negara dalam bidang sukan, filem dan professional lain adakah masih mereka dianggap pendatang? Gamaknya PERKASA melabelkan mereka begitu.
    Mereka telah dilabelkan komunis apabila tidak mnegundi BN bermula pilihnaraya kecil Lunas di Kulim Mahathir samakan dengan komunis. Apa semua nya itu?
    Dengan mengatakan Kit Siang rasis sebenarnya menimpa muka Mahathir balik. Generasi baru Cina keciwa dengan MCA yang hanya tunduk kepada UMNO dan Gerakan yang hilang di PP.Pilihan mereka hanyalah DAP dan peluang ini diambil oleh Kit Siang.
    Kita hidup berjiran dan berdagang dengan kaum Cina dalam negara ini.Mereka cinta negara ini tapi setiap kali pilihanraya apabila tak dapat undi Cina mereka dihukum. MCA menjadi semakin kecut mengecil sedikit demi sedikit akhirnya semalam adalah jawapan segalanya.
    They said sharing is caring but all this while we all share but they just simply don't care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KENAAPA CAKAP MAHATHIR YANG SUDAH TIDAK BERKUASA DAN CAKAP IBRAHIM ALI DI LUAR KERAJAAN DIAMBIL KIRA UNTUK MEMBALAS DENDAM.KENAPA TIDAK DINILAI TOLERANSI DAN BERBAGAI BAGAI PEMEBERIAN DARI NAJIB YANG MENUNJUKAN DASARNYA YANG LEBIH DERMAWAN KEPADA MASYARAKAT CINA.

      ORANG CINA ADALAH ORANG TIDAK TAHU BERTERIMA KASIH MAKA ITU DI AMERIKA MEREKA DIASINGKAN DI CHINA TOWN DAN DI LONDON DI SOHO. KECIL KECIL JADI KAWAN BESAR BESAR JADI LAWAN.MEREKA IBARAT API.

      Delete
    2. SM Aidid,
      Saya ingat anda tidak berdiri di atas dunia yang nyata dan betul. Pandangan anda itu di AS itu anda punya hal, mengapa anda samakan Cina di sini dengan Cina dunia lain? Adakah masih lagi mahu berselindung dengan kesalahan sendiri serta mencari alasan lain untuk kuatkan fakta yang dicipta sendiri.
      Apabila you orang letak Ibrahim Ali dan Zolkipli Nordin dari Perkasa yang rasis itu masyarakat Cina sudah tau politik you orang mau kasi hantam sama kaum Cina. Apa pasal marah sama DAP semua Cina mahu hantam? Apabila Mahathir mau Ibrahim Ali juga bertanding dan calun BN Pasir Mas cabut lari kaum Cina sudah boleh read ini. Ibrahim Ali hentam Chua Soi Lek banyak kuat sehingga melebelkan pendatang Soi Lek hormat pada BN tidak mahu cakap.
      You all hantam kaum Cina dalam DAP tapi you all lupa kaum Cina yang ramai neutral juga terkena gasakan itu so mereka sangat marah sama MCA so mereka join DAP dan sokong sama DAP.
      So siapa yang rugi?
      Kalau kita kaji sejarah DAP tidak pernah mendapat tempat dikalangan orang Cina dari awal lagi. Setiap pilihanraya sepertti di PP DAP hanya dapat tiga seat saja. Hanya pemimpin Melayu sahaja syak wasangka dengan kesetiaan penyokong Cina yang menyokong MCA. Tetapi jika selalu diasak dan diasak rasa curiga dalam komponen dengan kuat sudah pasti mereka akan lari mencari DAP walaupun dalam hati mereka tidak suka DAP.
      Contohnya di PP UMNO menggasak Gerakan separuh mati kerana mahukan jawatan CM di kalangan orang UMNO padahal itu sudah tradisi dari awal merdeka. Apabila digasak gambar Koh Tsu Khoon diangkat turun dengan kurang ajar oleh sesetengah orang ini jelas apa maknanya? Gerakan menjadi tidak berpengaruh lagi dan DAP mengambil kesempatan. So siapa yang rugi?
      Sekarang MCA pun sudah tidak mahu apa-apa jawatan lagi dalam Gov. Gerakan pun tidak ada lagi. Boleh kah Melayu sahaja yang memerintah negara ini? Dengan gangguan dari PAS dan PKR?
      This is politic tuan you tidak boleh berasaskan teori atas kertas sahaja.
      Adalah tidak benar kecil jadi kawan besar menjadi lawan kalau itu sejarah Cina tidak pernah menjajah mana-mana negara. Cina berusaha keras dan memenag tidak dinafikan mereka bekerja dalam kongsi itu sudah tradisi dalam Cina ada puak-puak seperti Ghee Hin dan Hai San yang datang Malaya. Mereka memabawa ilmu perniagaan kerana itulah Inggeris mahukan kaum Cina ke Malaya.
      Ikhlaslah dengan diri sendiri.

      Delete
    3. Ini tak betul dan alasan shj. PERKASA di tubuhkan atas sebab sikap melampau Cina yg keterlaluan. In other words these are reactions from your own actions.

      Apa yg terjadi pada PRU13 menunjuk masyarakat cina adalah the most ungrateful bastards and bitches ever exist on planet earth.....

      Delete
    4. Is that the way Islam teach you to respect people's opinion?. Full of hatred and sentiment. Please la apply what you learned about the beauty of Islam. Show the beauty than people will respect you la.
      We debate on opinion and what actually boils up at the grass root level.
      You prove your opnion because we all neighbors maa..today you hate the Chinese tomorrow you go and buy sundries at their shops. We are here to earn a living building good families and love each others. If today the Chinese dont support BN who knows with your beautiful hands all the Chinese will turn back to BN. Politic maaa..

      Delete
    5. Amoy,

      "Mereka memabawa ilmu perniagaan kerana itulah Inggeris mahukan kaum Cina ke Malaya"

      Komen:

      Ada bukti ker dakwaan di atas?

      Bukankah mereka dibawa untuk jadi buruh?

      Dalam konteks perniagaan, pada masa itu, bukankah Melaka lebih aktif dari sudut perniagaan bernanding di begeri Cina?

      AhPen

      Delete
    6. Amoy! Apa yang awak cakap ni. Masih tak nampak lagikah di kawasan hampir 80-90% majority Melayu ( Shah Alam dan Pasir Mas) orang Melayu sendiri menolak Perkasa. Kami orang Melayu bukan golongan `cauvinis` macam masyarakat Cina kamu. Kami percaya pada persahabatan dan perpaduan TETAPI Cina Gelang Patah telah menunjukkan belang mereka yang sebenar dengan membenamkan menteri besar Melayu yang banyak memberi rezeki pada Cina Cina Johor. Saya dan rakan rakan saya kini kena mempertimbangkan semula kepercayaan kami terhadap masyarakat Cina di malaysia.

      Delete
    7. Sudahlah lu amoy...lu tak payah nak tegakkan benang yang dah basah...

      Sekarang sudah terang & jelas...the chinese true color..

      Delete
    8. Jebat! Melayu dah tolak Perkasa, tetapi UMNO masih lagi dengan Perkasa kerana mencalunkan Perkasa di Shah Alam dan pengunduran calun UMNO di Pasir Mas.

      Delete
    9. Betul Amoy,

      Penyokong BN tak mau mencerminkan diri. Madey yang diajak berkokok dan endorse Zul Nordin, Braheng Ali, dan Perkasa akhirnya memakan tuan BN. Semua usaha yang dilakukan Najib dengan 1Malaysia nya dilihat tidak ikhlas bila dia sendiri datang menyokong Zul di Shah Alam.

      Yang terjadi, Melayu 'urban' pun menolak BN. Orang India pun tak suka bila Zul yg menghina agama Hindu dilantik calon. Hakikat ini amat sukar untuk dilihat macai BN. Makalah ia dan konco-konconya bertindak mengikut jalan mudah... menyalahkan org Cina.

      Delete
  5. it's called chinese cancer. they have spoken. so be it.

    ReplyDelete
  6. Selama 4 tahun sasaran Najib tidak mengena dia tidak tahu apa kaum Cina mahu. Kaum Cina mahu selamat tetapi jenayah banyak. Rasuah mahu dikurang tapi di dalam UMNO banyak rasuah dibiarkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya pihak pembangkang yang timbulkan benda ni. sudah dapat tukar kerajaan yakin je. cakap BN nak jatuh orang cina memang ambik peluang ni untuk lebih berkuasa. dan tentang komen anda di atas orang melayu yang baik amanah orang cina tak suka sebab susah nak suap dapatkan projek.

      Delete
    2. I agreed with u Anon 16.27. It is the Chinese that corrupted the Malay. They always find the easiest to corner a project or competition by giving `something` to the Malay in charge.

      Delete
  7. Tok Sidang Malata.6 May 2013 at 10:38

    Sdr Zam.Lebih baik walaupun menang sikit drp kalah terus.
    Semua YB-YB yang menang jangan ranggi je suami/isteri dan anak-anak serta seisi famili.
    Sekadar nak pesan.5 tahun=60 bulan bukanlah panjang sangat.
    Berhidmatlah untuk rakyat.Bukan kerana nak buat RM dan projek.

    ReplyDelete
  8. Najib wants to follow a policy of reconciliation. I think, he should reconcile with the Malays that Anwar and Nik Aziz has successfully divided.
    The Chinese have rejected the BN formula of power-sharing and "prosper thy neighbour" many years ago. They want meritocracy and "winner take all." So all that appeasement exercise was a waste of time and money. I won't be surprised at all if the MCA/Gerakan lot would soon defect to DAP; the writing is on the wall for them. Being pragmatic, they have no qualms to abandon ship.
    Now, how to reconcile with the Malays on the other side? That's the big question requiring very serious soul searching. I suggest Najib look to asking people -- with analytical minds like academics and retired professionals (including military and armed forces types) who are non-partisan, no business interests -- to serve on a special think tank. Meantime, he continues with his "Janji ditepati" programmes and duly focused on achieving Vision 2020.
    A few other structural changes may help eg SPR and MACC answerable to Parliament and move office out of Putrajaya even. Also revamp the AG Chambers so that they will be more efficient in bringing cases to court and to win them.
    To summarise, the problem is the disunity of the Malays. This is where Najib needs to pay serious attention, lest "yang dikejar tak dapat, yang dikendung berciciran."

    -- Pemerhati Pencen

    ReplyDelete
  9. selagi anwar dan pas sanggup diperkudakan oleh dap, selagi itu dap akan tetap berkuasa.

    dari segi lain, kita kena pertingkatkan ekonomi melayu dan bumiputera. secara diam2 kita boleh boikot kedai2 cina yang selalu kita pergi dan ubah haluan memberi sokongan kepada kedai2 melayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul,betul,betul

      Delete
  10. pepatah ada menyebut, tidak ada yg lurus pd seorg cina itu kecuali rambutnya.....harap ghani dan ali rustam lepas ini bergabung dgn jati utk perkasakan melayu dan islam.....kerajaan harus melahirkan lebih ramai syed mokhtar....lebih agresif membantu bumiputra dan sekolah kebangsaan.....kerajaan juga harus peka...majoriti melayu skrg lebih cenderung kearah keagamaan...tinggalkanlah program2 yg lebih kpd hiburan melalaikan...haron din, dr maza dan fathul bari perlu diberi tempat sewajarnya dan draf hudud perlu segera dibuat. sepanjang saya mengikut kempen pru ke 13 ini, apa yg saya nampak sikap suka bersalam antara lelaki dan perempuan pemimpin bn dan penyokong byk menimbulkan ckp2 yg mengatakan org umno masih lg tidak faham islam....mungkin nampak kecil, tp menimbulkan rasa tidak puas hati dan menyampah pd sesetengah golongan....sekali lagi saya sbg rakyat marhean merayu najib perkasakanlah bumiputra dan islam....jd2lah nak beli jiwa cina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Even the hair is gone now, now that they have been shaven!

      Delete
    2. jangan jadi lucah pulak aunty da!!

      Delete
  11. Salam,

    apabila kalah memang sedih. impian penuh yakin untuk menang 2/3 tak tercapai. maka marah membakar di hati. tapi pemimpin bn memang tabah dan tawaduk, kerana menerima kekalahan dengan hati yg terbuka. bn kalah kerana tak capai 2/3. dapat membentuk kerajaan mudah bukanlah satu kemenangan moral kepada bn. tetapi kepada pembangkang, kekalahan mereka adalah kemenangan kepada mereka. kejayaan mengurangkan 2/3 adalah satu kemenangan yang besar. hanya anwar sahaja yg kecewa.

    kita tak patut salahkan kaum cina 100%. ianya hanya meliputi beberapa peratus sahaja. apakah yang menyebabkan mereka tidak sokong, perlu ada jawapannya. terimalah walaupun pahit. pujian hanya manisan yang sedap, tetapi membawa penyakit. lambungan tinggi penyokong menyebabkan jatuh ke bawah sakit. hanya orang yg rapat sahaja yg mampu memegang, menepuk, mengetuk, kepala kita. harap pemimpin umno lebih tulin dalam memperjuangkan agama bangsa dan negara. ramai yang melihat anak-anak menteri hidup bermewah seperti raja. rakyat berfikiran mereka sedang menggunakan duit rakyat yang disapu menteri.

    moga pemimpin umno lebih terbuka dengan kritikan. kritikan mampu mengubah dan membaiki yang rosak dan menguatkan pemimpin kata TDM. carilah penyelesaian yang dapat membantu umno kembali kuat dan diterima oleh semua rakyat.

    segala tuduhan perlu dijawab. saman jika tidak betul. ini bukan lagi kebebasan media. saman menunjukkan bahawa kita melakukannya dengan berperaturan. membiarkan tuduhan berleluasa menyebabkan tuduhan itu benar dan mereka tidak lagi mempercayai segala penerangan yang lewat. ikut anwar, you ulang, i saman. itu yang rakyat mahukan. pemimpin yang bersih walaupun moralnya kurang banyak. saman itu menunjukkan kerajaan berani dan berkata benar.

    harap juga, wanita pertama tidak mengatasi pemimpin lain yang dipilih rakyat. rakyat marah kerana pemimpin yang dipilih ditolak ke tepi kerana memberi laluan kepada wanita pertama yang tidak dipilih mereka.

    moga umno terus berjaya di masa hadapan dan selamanya dengan izin Allah SWT.

    ReplyDelete
  12. Saya rasa komen pak zam tak begitu tepat - hanya sentimen lama. Rakyat, kecuali segelintir penduduk kampung dan yang ghairah dengan sogokan wang sebenarnya benci dengan budaya rasuah UMNO - kenapa susah sangat perkara ini nak di faham?

    Rosli

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko je yang tak faham atau buat2 tak faham..buta ke ape ? bangsa mana yang paling kuat rasuah kalau bukan cina..cuma sekarang mereka tak berkuasa sahaja.. cuba kalau malaysia ni jatuh ke tangan dap, berkali2 ganda rasuah..singapore yang gaji tinggi berlipat kali ganda pun berlaku rasuah..ini kan pula malaysia..

      yang melayu pun satu hal..kalau dah makan duit rasuah lebih baik buka pusat pelacuran ke judi ke..sama je duit haram jugak..

      kalau berlaku rasuah next time, mb2 pm ke tak payah nak cover2, hantar je terus ke penjara..ni bukan tahun 60an 70an yang boleh sorok2

      Delete
  13. bahawasa nye..

    dengan demikian bangsa melayu itu harus bergabung di bawah hanya satu parti.

    ReplyDelete
  14. Kalau kaum cina nak sgt sama rata,ok tp permulaan hapuskan smua sekolah cina buat satu je sistem persekolahan.adakah mereka hendak menerima?tepuk dada tanya hati,hak bumiputra sibuk nk mintk hapuskan tp hak kaum sendiri nk simpn,adil ke? Hrp lepas ni pm x payah lah bg muka lagi utk lantik menteri penuh dr kaum x tau bersyukur tu.baik segala perhatian tu di beri untuk pembangunan di sabah dan sarawak yg lebih menghargai.cukup2 la semua perhatian tu sb memang x ada makna pun

    ReplyDelete
  15. KETUA KETUA BANGSA DI ALIRAN LAIN YANG DAH TERHANTOK...DAN TERNGADAH..

    BUKA MINDA DAN MATA ANDA LUAS LUAS... DAN BUKA MULUT...

    ReplyDelete
  16. Orang melayu yg tolong Cina sampai ke tahap ini.. sedih..

    PAS dan PKR yang tolong mereka. Sebelum ada PKR, keadaan tak begini. Bila PKR muncul dgn kata2 dan agenda2 anti-kerajaan nya, Cina nmpak peluang. Mereka sudah ada seorang champion (orang Melayu pulak tu) utk melawan. Melawan secara kasar; demonstrasi, cakap besar, dll.. Dan KDN tak buat apa2 pun; cuma bagi amaran demi amaran.

    Kalau melayu PKR dan PAS join UMNO, Melayu akan jadi kuat sgt!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku harap kali ini memteri amaran tu tidak lagi dilantik kesebarang jawatan kabinet. Bagi apa jawatan pun dia bukan seorang `winnable` worker tetapi hanya sekadar `winnable cousin` saja.

      Delete
  17. Putera Gunung Jerai.6 May 2013 at 18:50

    TS Zam.
    Dengan merujuk pada angka keputusan PRU 13 saya saya sudah tiba masa nya Melayu bersatu dalam erti kata sebenarnya.Sama ada Melayu UMNO atau Melayu Pas.
    Tak gunalah setakat berceramah ajak untuk perpaduan.Baca kutbah untuk perpaduan.Ceramah Perdana untuk perpaduan.Ceramah politik perapduan.Tak ubah macam kakak tua bercakap.
    Ust-ust dari Pas pun kena renung juga.Setakat 21 kerusi boleh buat apa.PKR bukan suara Islam dan tak boleh diharapkan.Apakah DAP akan membantu Pas untuk melaksanakan cita-cita Pas itu.
    PKR/DAP boleh duduk semeja hala tuju mereka yang lansung tidak ada cita-cita Islamnya.
    UMNO dan Pas lupakan semua yang merugikan Melayu/Islam.

    Ulamak UMNo/Pas bergaduh apa untungnya.

    ReplyDelete
  18. Kalau Dato Seri Najib masih nak jadi peminta sedekah mengharapkan belas kasihan kaum cina tunggulah. Kami akan ajar cukup2 nanti. Bagitau Dato Seri Najib tak perlu nak jadi populist. Buat kerja elok2 nanti undi akan datang dengan sendiri. Jadilah manusia yg mengenang budui kami melayu dan bumiputra yang selamatkan BN dari kehancuran total. Be humble but dont be a beggar. Faham itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku setuju...kalau DSN masih nk mintak sedekah lagi dgn kaum cina ...maknanya kaum nya sendiri yg akan menghukum beliau...mintak maaf Dato Seri..itu pun kalaau nk dengar nasihat...

      Delete
    2. sokong 100%

      Delete
  19. SHAMSURI ISMAIL .6 May 2013 at 19:15

    SDR ZAM.DATO NAJIB TELAH PUN SELESAI ANGKAT SUMPAH PEGANG JAWATAN PERDANA MENTERI MALAYSIA.
    SELEPAS INI DATO NAJIB AKAN MEMBERISKAN ANGGOTA JEMAAH MENTERI KABINETNYA.
    AMAT DIHARAPKAN ANGGOTA KABINETNYA NANTI BIARLAH BERJIWA RAKYAT.BUKAN KABINET BERJIWA BANGSAWAN,ELIT,BESAR KEPALA ATAU LEBIH RANGGI.
    JUGA BEBAS DAN BERSIH DRP SEGALA KOTORAN YANG AKAN MEROSAKKAN BN/UMN.
    ANGGOTA KEBINETNYA BUAT LAH KERJA BETUL-BETUL.TAK PAYAH KELAM KABUT NAK BERNIAGA PULA.BANTULAH RAKYAT.
    BUANG SEGALA PROTOKOL YANG MEMBAZIR WANG DAN MASA.
    PEMBANGKANG BUKAN ISU LAGI JIKA SEMUA ANGGOTA KABINET TULUS IKHLAS MENJAGA KEBAJIKAN RAKYAT.
    DEKATLAH DENGAN RAKYAT.TAMBAT HATI RAKYAT.JANGAN TAMBAT KAKI RAKYAT.
    AMIN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shamsul Ismail,
      Dalm kesibukan pilihanraya helikopter terbalik. Orang kampung dengar waaa..hebat mentri aku.

      Delete
  20. Tan Sri,

    Polarisasi sukar dielakkan apabila ada kemajmukan. Lambat laun akan berlaku juga. Bayangkan kalau sesama bangsa Uighur boleh ujud polarisasi, apatah lagi berlainan bangsa.

    Ada pihak tuding jari pada NGO Melayu sebagai punca walhal ada peribahasa mengatakan bertepuk sebelah tangan tak akan keluar bunyi.

    Pihak ini tuding satu jari pada Perkasa tetapi lain-lain jari tertuding pada diri sendiri.

    Pihak ini jangan lupa bahawa merekalah yang mendapat politikal milej dari aktiviti "Makal Sakhti" pada 2008, tetapi, kini, Makal Sakhti dilemparkan dengan pelbagai jolokan negatif...habis madu pepah dibuang.

    Ada Politikawan (mantan menteri di KDN) mengaitkan tuduhan racist yang dilontarkan oleh TDM terhadap LKS sebagai punca masyarakat Cina tolak kesederhanaan:

    "Finally, please stop calling Kit Siang a racist. He is a respected leader of the Chinese community and has served many years in Parliament. The Prime Minister would do well to bestow him with the title “Tan Sri” for his many years of service, just as the former Opposition Leader in Parliament Tan Chee Khoon was."

    Tetapi dalam masa sama sedarkah mantan menteri berkenaan bahawa TDM adalah juga seorang ketua masyarakat yang dihormati bukan saja di sini tetapi seantero dunia? Justeru apakah pendirian penuduh apabila TDM di berikan pelbagai jolokan negatif?

    Akhirulkalam, tanpa adanya sikap saling hormat menghormati, mampukah ujudnya perpaduan? Apakah perasaan rakyat terbanyak apabila foto PM di pijak-pijak oleh penyokong Kim & Son? Ya, siapa tidak hormat siapa?

    ReplyDelete
  21. TIGA SOALAN

    1. Perlukah kita mengubah Perlembagaan Negara dan kenapa?

    2. Berapa ramai pemimpin yang baca dan faham isi kandungannya?

    3. Berapa ramai rakyat Malaysia yang pernah membacanya?

    ReplyDelete
  22. SHAMSURI ISMAIL7 May 2013 at 06:21

    SDR ZAM.SATU LAGI PESANAN YG IKHLAS UNTUK DATO NAJIB DAN SELURUH PEMIMPIN UMNO/BN.
    TADBIRLAH NEGARA DENGAN ADIL DAN SAKSAMA.
    JANGAN BIARKAN RAKYAT DAPAT TULANG DAN KUAH.SEBALIKNYA PARA PEMBESAR UMNO/BN DAN KERAJAAN DAPAT ISI YANG ENAK-ENAK.

    60 BULAN BUKANLAH LAMA SANGAT.PEJAM CELIK PRU 14 PULA.

    ReplyDelete
  23. AWANG LUKU, Kaki Gunung Jerai.7 May 2013 at 09:30

    KAYUH SAMPAN MUDIK KE HULU
    PATAH GALAH HALUAN PERAHU
    SUDAH KERING LABUR BERIBU
    GELANG PATAH MENANGIS TAK BERLAGU

    PENCAK SILAT TARI MELAYU
    GENDANG SERUNAI SENI BERLAGU
    TIDAK MAKAN PUJUK DAN RAYU
    MEMANG CINA BERHATI BATU

    MASAK TELUR DI DALAM CEPU
    GADIS MELINTAS TERSIPU-SIPU
    APA YANG DIHULUR SEMUA DISAPU
    DI HADAPAN 'OK' DI BELAKANG TIPU

    BUNGA CEMPA BUAH LIMAU
    DIHIMPUN MARI DALAM PERAHU
    APA LAGI YANG DEPA MAU
    PENING KEPALA KITA PUN TAK TAHU

    GATAL TAK HILANG TERGARU-GARU
    PETUA BERBAGAI BEGINI BEGITU
    KALAU KITA MASIH BERCELARU
    HIDUP MEREMPAT MENJADI KUTU

    (Awang Luku)

    ReplyDelete
  24. Pak Zam,

    Secara jujurnya, tak banyak golongan atas pagar akan berasa hairan kalau Umno kecundang tetapi mereka hairan kalau Pas dan PKR tidak dapat menyempurnakan satu misi yang telah disusun rapi sejak 2008.

    Justeru, kalau ada satu faktor yang boleh dianggap sebagai penyumbang utama atas kegagalan Pas dan PKR, ia adalah faktor Dap. Maksudnya dalam kesungguhan Dap untuk menumbangkan MCA, keputusan yang terbentuk ialah pola pengundian terbahagi kepada urban dan rural.

    ReplyDelete
  25. Tahniah BN.

    Chinese swing is mainly due to request from their Persatuan persatuan perniagaan Cina. It happen to consolidate all chinese votes would change the goverment of their favour. Lim Kit Siang already offer a post of TPM. Anwar as PM would be their proxy. No suprise when Karpal made an announcement prior to the polling date. And no suprise when Karpal had fought hardly for Anwar in courts when he himself accused in Dewan Rakyat of Mr Anwar's immorality back then.

    The consolidation of votes became an Open Secret that Chinese community has planned certain agenda for governing Malaysia after they sucessfully monopolised all businesses.

    They have attended in masses the program with PM arranged by MCA prior to the polling date, even they have made many requests to PM & MCA.
    This is actually a kind of behaviour about the Chinese has just been exposed - the hypocrite at highest. To bring down malay goverment and install chinese goverment.

    ReplyDelete
    Replies
    1. How do you install a 'Chinese Government' when the choice is between Najib or Anwar?

      How to have a Chinese Government when they are only contesting 51 out of 222 parlimen seats?

      How is it possible when they are only 28% of the population?

      Do math first before speaking, ok?

      Delete
  26. UMNO kena tukar image !!!

    Mulai sekarang, pemimpin UMNO mesti lebih dilihat di masjid, majlis agama, etc..

    Cukup lah dgn image international seperti kot, tie, mercedes, bmw, etc. Dah terbukti tidak mendapat undi banyak.

    Golongan melayu muda (graduan2 dll.) kebanyakan nya sokong PAS sebab calun2 PAS image Islamic. Gen-Y telah di asuh supaya lebih pada agama; bertudung, solat, ada janggut sikit, berjubah, nampak di masjid surau2. Org UMNO sememang nya kuat agama, tapi tak dilihat oleh pengundi2 muda2 ini. Mereka nampak PAS je sebegitu. So, automatic undi PAS.

    Hakikatnya, agama yg boleh menentukan perpaduan. PAS dari dulu ber-image Islam dari segala sudut.

    Melayu muda2 sekarang sokong pemimpin sebegini. Tu pasal dia orang sokong PAS.

    UMNO kene tukar image sekarang !

    ReplyDelete
  27. Assalammualaikum Tan Sri,
    Mereka yang tak sepatutnya dilantik menganggotai Kabinet.
    a - KJ (dia lah yang menyebabkan kebencian rakyat pada PRU12 & PRU13)
    b - Hishamuddin (Hanya kerana dia sepupu Najib) beliau dilantik sebagai Menteri dalam negeri - tengoklah performance dia, Megat Junid jauh lagi bagus dari dia. Polis dan KDN tak berfungsi, jauh bezanya masa Musa Hassan jadi polis.
    c - Zahid Hamidi (banyak cerita kita dengan mengenai ATM dan pembeilan peralatan ketenteraan) dan beliau mempunyai kekayaan yang luar biasa. Sama dengan Hishamuddin beliau pun mempunyai ketakutan luar biasa diiringi dengan konvoi pengiring polis macam sultan dan pm.
    d - Azeez Putra - Tak payah lantik dia jadi menteri biar dia buat kerja dia sebagai MP sampai baling membangun, kita hargai usaha dia buat kebajikan diluar negara, tapi beliau ni rapt sangat dengan KJ, jadi biar dia kerja dengan akar umbi. Kalau dia tak buat apa jangan tunggu lama untuk bertindak keatas dia.
    e - Janganlah lantik sama sekali Muhammad Nor Yaakop jadi senator atau menteri lagi - memalukan Mamak macam saya ni. Dia pun tak dipilih bertanding.
    f - Saharizat Jalil - Memalukan kan anak Mami - Faham faham sahaja.
    g - Semua calon dari MCA dan Gerakan. Kabinet kali ni tak payah ada menteri dari MCA dan Gerakan. Ini pemintaan mereka. Kementeriaan yang berkaitan dengan menteri dari MCA, seperti Perumanhan dan Kerajaan Tempatan, Pengangukutan dan Kesihatan, yang terlalu banyak rasuah hendaklah disusun semula dan lantik wakil dari parti lain.
    h - Nazri Aziz - Dia ni adalah menteri yang tak berguna dan tak boleh pakai langsung, tak lantik dia pun tak apa. Kita suruh dia bagi nasihat kat syarikat teksi supaya syarikat teksi jadi cekap dan berkesan. Tapi janganlah lantik jadi pengerusi SPAD pulak.
    i - Jangan sesekali melantik Presiden MIC menjadi menteri. Apa punya pengecut. Cari tempat selamat tapi menang dengan majoriti kecil je. Dia ni fikir nak jadi menteri je. Ada banyak lagi pemimpin MIC yang jujur dan ikhlas. Kamalnathan lagi ikhlas dari dia ni. Subramaniam lagi gentelement dari president MIC sendiri.
    j. Tajuddin Rahman – One million man saya terkejut beliau dipilih sekali lagi.
    k. Noh Omar – Mereka ini semuanya berkaitan rapat dengan KJ
    l. Rizal Marican – Apa yang dia buat untuk rakyat Pulau Pinang dan UMNO dan rakyat tak perlu orang macam ini.

    MAAM Old Klang Road

    ReplyDelete
    Replies
    1. How bout isa samad not ali rustam.....yg kalah tu sudahlah, kalau rakyat dah tolak dok pulon nak lantik bust apa. Isa samad even menang pun...dia pernah "direhatkan" kerana berkelakuan 'baik'. Heran aku apasal organisations mcm ni bole dilantik balik....ketandusan calun ka....dah la aritu lps kene gantung....dapat pulak jawatan pengerusi felda.....sampai bila umno not bn nak bergelumang dgn org mcm ni. Pastu bila rakyat tak pilih depa, marah kat rakyat kata ungrateful la, greedy la.

      Delete
  28. Salam Tan Sri

    Lantiklah bekas bekas Jeneral dari ATM dan Ketua Polis Negara yang jujur dan ikhlas dalam majlis keselamatan negara. Dapatkan input mereka untuk menjaga keselamatan dan keamanan negara.
    Dalam kempen PRU13, isu isu seperti keamanan dan keselamatan negara, pendidikan, dan ekonomi menjadi isu utama. Mereka telah menolak sama sekali kerajaan yang sedia ada kerana isu isu ini. Ada antara mereka meminta kita supaya ikut sistem yang ada di Singapura contohnya dalam sistem pendidikan.
    Lepas ni sistem pendidikan kita bolehlah guna model macam negara sebelah. Hapuskan semua sekolah berasaskan perkauman tubuhkan sekolah yang mendukung falsafah pendidikan negara untuk semua. Bahasa bahasa ibunda menjadi 'elective subject' dan tidak dipinggirkan. Bahasa pengantaraan adalah Bahasa Malaysia dan English bagi (sains dan matematik). Ini dapat menyatukan rakyat yang berbilang kaum dan mengurangkan jurang perkauman. Takada satu negara didunia yang ada sekolah dari pelbagai aliran yang berasaskan perkauman cuma di Malaysia. Sabah dan Sarawak ada berbagai etnik tetapi bahasa dan etnik ini di ajar di sekolah Kebangsaan kecuali sekolah cina dan tamil.
    Untuk tempoh empat tahun ni, Najib janganlah jadi bodoh, kontrak kerajaan hendaklah diberikan dengan telus bagi kaum yang layak yang telah menyokong beliau. (Ali mestilah berkerjasama dengan Awang dari Sarawak, Junin dari Sabah, Sawadeee dari Perlis/Kedah ataupun Nathan).
    Kaum cina kata mereka tidak memerlukan kerjasama ini. Kerana ianya membuatkan mereka nampak bodoh. Ini bukan saya yang kata tapi pemimpin yang mereka sokong yang kata masa kempen. Mereka tidak perlu kepada pilih kasih. Semua permit import ataupun keutamaan hendaklah dihentikan sama sekali.
    Semua lesen perjudian hendaklah ditarik balik. Berikan pada mereka yang layak dari kaum Kadazan, Iban, India atau Thai bukan dari kaum cina sahaja kaum kaum lain ada juga yang layak.
    Begitu juga lesen mengimport beras, gula, tepung, AP kereta, limau mandarin, atau apa jenis AP hendaklah lebih terbuka dan bukanlah pada satu kaum ataupun individu sahaja.
    Persoalan nya adakan Najib berani melakukannya? Lihatlah pada hari hari terakhir dan pada angkat sumpah Najib dilihat masih bersama dengan Pak Lah. Bekas PM yang tak tahu apa apa dengan ekonomi yang menyebabkan negara merana selepas mengambil alih dari TDM. Pergi tengok jambatan kedua di Pulau Pinang. Rakyat melihatnya sebagai kebodohan tahap melampau sama macam mana dengan kontrak pembinaan Jambatan kedua.
    Rakyat telah jemu dengan permainan politik didalam GLC peranan isteri dan adik beradik pemimpin yang melampau dan semua ini telah diterjemahkan dengan undi mereka.
    Sebelum Najib membentuk kabinet beliau, nama nama calon anggota kabinet hendalah diberi pada Suruhanjaya Pencegah Rasuah dan Perisikan sebelum ianya diluluskan.
    Dengarlah nasihat mereka. Bila Pak Lah gagal dapat majority 2/3 pada PRU12 terdengar suara suara yang kuat menyuruh beliau meletak jawatan walaupun dipertahankan oleh orang orang di sekeliling beliau akhirnya beliau di halau keluar juga. Masaalah dengan Najib beliau masih mengekalkan mereka mereka ini kerana takut kesan akan penyinkiran mereka ini.
    Ingatlah setiap pemimpin hendaklah bersih dan sentiasa nampak bersih. Gunalah seberapa banyak penasiht ataupun konsultan tapi jika mereka gagal memahami asas asas yang murni ianya tidak dapat memberi kesan. Lihatlah apa yang terjadi pada GLC-GLC ini, Petronas, Khazanah, Sime Darby, LTAT, MAB.

    MAAM Old Klang Road

    ReplyDelete
  29. Salam Tan Sri

    Ingatlah setiap pemimpin hendaklah bersih dan sentiasa nampak bersih. Gunalah seberapa banyak penasiht ataupun konsultan tapi jika mereka gagal memahami asas asas yang murni ianya tidak dapat memberi kesan. Lihatlah apa yang terjadi pada GLC-GLC ini, Petronas, Khazanah, Sime Darby, LTAT, MAB.
    Petronas - Seorang yang jujur dan ikhlas kontrak perhidmatan beliau tidak di sambung, seorang consultan dari zaman Pak Lah dilantik menjadi ahli Pengarah. Kesannya lihatlah laporan kewangan terbaru Petronas.
    Simedarby - Bila seorang yang tak berkelayakan menjadi dilantik menjadi pengerusi di Zaman Pak Lah. Simedarby mengalami kerugiaan yang amat besar. Dan orang ni sibuk bercakap tentang ketulusan dan etika tapi organisasi yang beliau terajui hancur. Najib tak berani menyingkirkan beliau, dan beliau ini terpaksa meletak jawatan kerana takur disingkir oleh pemegang saham pada EGM.
    Khazanah - Mereka yang dilantik dizaman Pak Lah masih berkuasa. Lihatlah pencapaian khazanah amat menyedihkan. Setiap tahun keuntugan yang di dapati hanyalah dari perlupusan atau dari jualan syarikat syarikat tertentu berbanding dari keuntungan dari perlaburan yang mereka buat. Kawan – kawan dan korni mereka sewenang wenangnya mendapat kontrak.
    MAB - Lihatlah pembinaan MAB, bolehkah ianya siap mengikut jadaul. Betapa punya kalut projek ini. Banyaknya campur tangan dari mereka yang dekat dengan pemimpin. Bila keadaan dah huru hara baru nak sambung kontrak tokoh tu.
    LTAT - Sejak bilalah badan ni terlibat dalam penjualan permaidani. Apa punya perlaburan. Kalau buat dan buka kilang permaidani tu logiklah sikit ni pi jual karpet. Tak payahlah keluar duit banyak banyak nak jual karpet. Mat mat pakistan modal kecil je boleh jual karpet atas basikal atau motor dan dapat untungpun banyak jugak.
    Jadi Najib bersiap sedialah menerima hakikat buang mereka ataupun anda dibuang.
    Anda bukan sahaja buang mereka tapi hendaklah membawa mereka dimuka pengadilan. Barulah rakyat kembali percaya kepada anda.
    Lihatlah semasa anda menang orang ini ada disekeliling anda. Yang sorang tu nasib baik beliau tak jadi arwah sekeluarga. Lihatlah kebesaran Ilahi yang masih memberi mereka ini, peluang dan petunjuk untuk berubah tapi apakah mereka masih sedar.
    Ramai diantara kita tak akan mengangkat seorang umat Nabi Lut untuk menjadi Khalifah kita, tapi kita juga hendak seorang khalifah yang jujur dan ikhlas.
    Wassalam
    MAAM Old Klang Road.

    ReplyDelete
  30. Bapak Zam dan tanpa nama diatas.Saya setuju.
    PM Najib pun sedang memikrkan ini swmua.
    Jangan bila jadi Menteri Pertanian yang kaya Menteri.Petani masih ditakok lama.Hidup susah dengan segala cabaran.
    Biarlah pemimpin makan kemudian.Bagi rakyat makan dulu.
    Ini tidak apa yang berlaku di Malaysia.Pemimpin makan dulu.Kemudian saki baki pemimpin baru rakyat makan.Itu pun jika ada baki.
    Semoga semua pemimpin dapat rasai keperitan rakyat.

    ReplyDelete
  31. datuk seri najib kalau orang dah tak suka buat apa terhegeh-hegeh lagi....tolong la orang yang bagi undi kepada anda.....kami orang melayu akan undi umno dan bn walaupun umno dan bn letak kayu pun...tapi jangan khianati kami dengan melebih-lebihkan orang yang benci kepada kita.....peringatan terakhir....tolong hargai kami pengundi melayu...sabah dan sarawak....tolong tegas dan tidak bodek-bodek bangsa cina dengan pelbagai bantuan....jika sikap sebelum ni sama je selepas ni...tiada maaf buat mu najib....anda akan jadi ketua pembangkang....tolong jangan khianati kami yang bermatian pertahankan bn....dan lagi satu tolong jangan lantik hishamudin menteri kdn.....tolong jangan lantik hishamudin menteri kdn.....tolong jangan lantik hishamudin menteri kdn.....tolong jangan lantik hishamudin menteri kdn.....tolong jangan lantik hishamudin menteri kdn.....tolong jangan lantik hishamudin menteri kdn.....tolong jangan lantik hishamudin menteri kdn.....
    -pengundi muda tambun

    ReplyDelete
  32. zam dengan awang selamat orang sama je kan?haha...gurau tan sri...

    ReplyDelete
  33. Salam Tan Sri,

    Hari ini, kaum cina telah tunjukkan belang sebenar mereka. Sbg org Islam, kita tak perlulah bertindak diluar batasan agama tetapi menggunakan pendekatan JIHAD utk memerangi kelakuan mereka ini. Dgn memiliki kuasa beli yg kuat saya cadangkan agar:

    1. Sbg langkah awal, Kerajaan melalui organisasi kerajaan spt PELADANG, PERSATUAN NELAYAN KEBANGSAAN dan lain2 agensi mengadakan perniagaan merangkumi semua bidang atau melalui ahli2nya dgn memberi geran atau bantuan dgn dipantau oleh badan2 spt Amanah ikhtiar, TEKUN,MARA ataupun melalui jaringan kedai2 spt PERNAMA (LTAT) atau lain2.

    2. Mengadakan bot-bot pukat bilis serta pusat proses dan pukat tunda dan diletakan dibawah kawalan dan seliaan Persatuan Nelayan setempat dgn di pantau oleh LKIM.

    3. Mengadakan geran/dana dan mengeluarkan permit import terhadap semua barangan keperluan yg diimport kepada ahli2 @ persatuan dan dikawal selia oleh FAMA atau PELADANG.

    4. mengadakan perniagaan bahan binaan melalui agensi berkaitan dgn pembinaan.

    Ini adalah sbg contoh langkah2 dan agensi yg difikirkan sesuai utk memantau atau menyelia perjalanannya manakala peluang ini boleh juga diberikan kepada persatuan dlm PELADANG, NELAYAN atau sbgnya ataupun diberikan kepada rangkaian kedai spt PERNAMA (milik LTAT) yg mana hasil keuntungannya nanti boleh dimanfaatkan kepada semua ahli mereka.

    Langkah spt ini akan memberi persaingan terhadap monopoli Cina seterusnya akan memberi pengajaran kpd meraka bilamana bidang perniagaan dan ekonomi tidak lagi menjadi senjata mereka utk menakut2kan kerajaan dan kaum lain.

    Mohon pencerahan!!!

    Ikhlas : Anak Melayu

    ReplyDelete
  34. Nak harap Peladang.Indah khabar dari rupa.Dok makan komisyen lesen kontrak sahaja.
    FAMA lagi teruk.Cakap nak tolong petani.Tak boleh harap.Sikap pegawi kerajaan makan gaji.Kalau harap FAMA dah lama mati petani Melayu.
    Budaya kerja FAMA ditakok lama.
    Tranfomasi atas kertas.
    Nama pun agensi kerajaan.Pegawai Melayu makin layu.

    ReplyDelete
  35. Harap Najib dpt merangka strategi baru dan mantap utk PRU-14 nnti...Cubalah bawa masuk tokoh spt Hassan Marican dlm unit perancang ekonomi Malaysia...Selain itu, tukarlah menteri2 yg reputasi teruk cntohnya KDN...gantikan dgn org yg lebih tegas dan x de kepentingan diri dan bisnes dan x ganggu tugas polis dan bahgian2 lain... Klu boleh semua menteri buat pengisytiharaan harta diri dan keluarga...supaya rakyat lebih percaya menteri x terlibat rasuah...Majlis Perniagaan Melayu,MPIM mainlah peranan jgn jdi pasif...cuba bantu anak2 Melayu dlm bidang ekonomi..jgn ade kpntingan sndiri...

    ReplyDelete
  36. Pengundi BN Kedah.9 May 2013 at 11:19

    Bapak Zam;'
    Bisik lah pada DS Najib.
    Buatlah perubahan pada:
    1.Kemas
    2.JASA
    3.Jabatan Perpaduan
    4.BTN

    Tak banyak membantu tranformasi DS Najib.
    Agensi ini banyak main politik jaga diri sendiri.

    Letaklah pegawai yang dedikasi,kuat bekerja.
    Kalau nak berpolitik undur diri kecimpunglah dalam politik.'
    Jangan jadikan agensi ini kuda-kuda.

    Inilah persiapan untuk PRU 14.
    Kami sayangkan DS Najib yang kerja kuat.

    ReplyDelete
  37. Kemas dah kemas. Jasa dan berjasa. Perpaduan dah berpadu. BTN dah jadi resort. Najib harus buat red bean army hari ni juga. Kalau tidak Anwar PM lepas ni. Najib the las PM dr UMNO. Apa yg labur ke Media Prima tu. Org skrg dah tak dibeli dgn propaganda TV dan Suratkhabar perdana. Mereka mahukan propaganda halus dr internet. Tapi consulant tak terfikir redbean army ni. Diaorg fikir nak buat duit dgn kerja mudah. Yg rugi esok najib juga. Muhyiddin bila nak dgr suara akar umbi? Masa anda telah tiba...

    ReplyDelete