Wednesday, 8 May 2013

DAP SHOULD JOIN GOVERNMENT FOR NATIONAL RECONCILIATION

REAKSI: INI MENGARUT

Ini mengarut..we dont need them .Unity will come in natural way when each community needs each other. In the case of chinese, they had spoken very loud and clear that they wants their way. BN as a ruling coalation should not bend to their will,.Najib has tried that but it doesnt work as what they wanted is POWER. If this is what they want, just be it that way, once they feel the pain, they will come to BN naturally. They need to empower MCA to do that and leave DAP.This will come naturally.. onDAP SHOULD JOIN GOVERNMENT FOR NATIONAL RECONCILIATION( Pls see comment)


DAP is under pressure from the Chinese community who are disappointed to see a change in the government as assured by Lim Kit Siang and Anwar Ibrahim.

Hence, we can see them like having ants in their pants after winning big without conquering Putrajaya and because of that they want to cover their weaknesses and confuse their supporters for their lies by blaming others.

The Chinese community, hoping to eliminate the Barisan Nasional Malay dominant government , has been presented by DAP with a government without the Chinese.

The road to DAP to calm down the Chinese community is by offering DAP’s participation in the government because it represented the Malaysian Chinese as proven by its capability to win 38 seats compared with MCA, which won only seven seats.

Indeed, it is hard for DAP to do so, and also not easy for the Barisan Nasional to accept the offer, but this has to be seen from Datuk Seri Najib’s desire towards national reconciliation following the Chinese Tsunami that hit the country.

Still in euphoria over the win, the Chinese have yet to feel the pain, but in not a distant time, they will realize the major mistake they did.

To safeguard its pride, DAP will need the support of the Chinese community to make an offer to the government and certainly their attitude, which is pragmatic, materialistic and realistic, will make it easy for them to make a decision which is inline with the interests of the Chinese community.

However, the main obstacle will be from Parti Keadilan  Rakyat  which certainly cannot be part of it  as it is under a leadership whose moral is questionable, with his moral trial still pending to decide his eligibility in Parliament.

DAP should consider the benefits to the party and the Chinese community if it continues to be the opposition to represent the Chinese, compared with being in the government.

This suggestion might seem impossible, but on the realization that politics is the art of everything possible and always to have so as not to be bankrupt, like communism, hence the a practical and reasonable formula can be found if both parties agreed to sit together and negotiate honestly with an open heart.

The political bridge that exists is that if both parties continue to be at logger-heads over their respective policies which are no longer in tandem with the New Malaysia Nationalism. If Pas is prepared to sacrifice its policy on  an Islamic state by working with DAP, certainly DAP and BN can also take a dynamic step in politics.

Many principles and policies have been sacrificed and eaten by years in politics for their own political survival. Communism has been destroyed because of its outdated political practice which has no dynamism towards a transformation which is suitable with current development.

Both parties must agree to compromise and sacrifice their principles which are no longer practical and outdated to accommodate the taste of the Malaysian new generation.

If DAP can cooperate with PAS, despite with entirely different religious values , economically and socially, then it will be easier to work with BN which is liberal and without a harsh ideology.

24 comments:

  1. Tolonglah.. Apa ni cakap2 pasal accommodate the taste of the Malaysian new generation ni...merepek je. Takde keje ke? Logiklah sikit. Takde maruah ke Melayu UMNO? Dah kuat kukuh atas sokongan padu orang Melayu lagi nak bawak musuh tidur sebantal dgn awak. Apa cerita ni, Zam? Waras? Tak paham lah mentaliti murahan dasar hamba sahaya ni..? Sikit2 mintak simpati kat orang luar, sikit2 kasi muka kat cine. Dah jelas kan cine2 ni nakkan pemerintahan bak cine singapura lagi nak kasi muka?! in the first place ada ke DAP ni suarakan apa yg u cadangkan ni? Hidung tak mancung pipi tersorong2! Tolonglah Zam. Stop this nonsense!

    ReplyDelete
  2. Jangan cari pasal lah Tan Sri! The Chinese has made their decision in GE13 and let it be. For your information, kajian kami menunjukan sejak dari 40 tahun yang lepas apabila kaum Cina mula mencapai kemajuan ekonomi dan kekayaan maka 70% dari mereka tidak lagi mengundi BN. Di PRU13 yang lepas hanya kurang dari 15% orang Cina yang mengundi BN dan MCA. Bukan itu saja sejak 40 tahun yang lalu hingga sekarang semua usaha kerajaan untuk memajukan Melayu dalam bidang ekonomi malalui `affirmative action`dihalang olih kaum Cina melalui beberapa cara halus monopoli orang orang mereka. Kejayaan Melayu hanyalah melalui pendidikan dan hanya inilah satu satunya `affirmative action` olih Kerajaan BN yang mereka dapati sedikit sukar untuk diganggu> Itu pun mereka cuba juga dengan mempastikan sekolah sekolah `vernacular` tumbuh seperti cendawan dan apa yang ditarbiahkan didalamnya hanya orang Cina saja yang tahu dan mereka juga sudah berjaya kini untuk mendapat 10% dalam Matrikulasi. Kebodohan Najib yang teringinkan sangat undi Cina telah menyebabkan berjuta ringgit Malaysia dihamburkan kepada mereka dan pengiktirafan kolej universiti kaum mereka sebelum PRU13. Mujur juga Najib belum lagi mengiktirafkan peperiksaan UEC Sekolah menengah Cina disini!

    Kaum Cina yang tidak pernah melebihkan Kita dan sedangkan para pemimpin Melayu sentiasa melebihkan mereka sangat menyakit hati kami. Tanyalah dimana mana syarikat besar Cina tuan akan dapati jawatan tertinggi Melayu tidak melebihi jawatan pengurus kecil saja. Kalau ada pun Melayu yang memegang jawatan tinggi tuan bolih tengok perangai mereka yang lebih Cina dari Cina.

    Cukuplah kita mengambil berat tentang isu mata sepet ini. `INI KALILAH` pula kita mengubah nasib bangsa kita sendiri di negara sendiri dengan pemerintahan sendiri dan kenyang sendiri untuk diri sendiri!

    ReplyDelete
  3. Tak payah la cakap benda mengarut macam ni Tan Sri, orang semua dok gelak kat you. Macam orang bermimpi di siang hari.

    BN is better off courting PAS.

    DAP has made clear that their end game is absolute power, especially over the culturally and financially "inferior" Malays. And now they have tasted it. Twice.

    ReplyDelete
  4. Lebih baik kita bercakap kepada DAP dari PAS.Saya tidak setuju samasekali untuk UMNO menjadi hidung mancong pipi tersurong surong seperti meminta sedekah kepada Pas sudah berkali kali.Ini adalah pendekatan nasionalis yang sempit.

    Ini adalah pendirian saya yang telah saya tegaskan berkali kali. Jangan buang masa untuk memikirkan pas atau menemui mereka.

    Hari ini Nik Aziz mengatakan dia akan meludah orang UMNO yang datang berjumpa dengannya untuk bercakap mengenai perpaduan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku baru balik kerja (dalam Jem) dan buka internet dan baca kenyataan Mahathir dan you, TS Zam tentang perlunya memberi ruang pada masyarakat Cina (Mata sepet, kata Perkasa Biru) dalam kerajaan benar benar kenyataan yang bebal dan menyakit hati Melayu. 90% Cina menolak BN dan kita Melayu masih sibok nak welcome dia orang lagi. Ini kali lah saja tuan dan kumpulan UMNO tuan akan mendapat sokongan dari kami rakyat marhaen kalau meneruskan cadangan bebal tersebut. Selepas ini kami akan bungkus tuan tuan semua di PRU14 dan minta Dato` Ibrahim Ali jadikan PERKASA parti politik di PRU14.

      Delete
    2. Hati orang orang yang menyokong bn dah cukup sakit dgn pola pengundian majoriti orang cina. Ada pulak cadangan nak jemput dap joint kerajaan. Kenapa nak berlembut lagi... Sudah sudah lah bagi idea mengarut. Pengundi bn yang perlu dijaga bukan pengundi pr.

      Delete
  5. Separa Cina separa Melayu8 May 2013 at 19:06

    Semua harus terima hakikat, Msia negara kita bersama yg kita warisi dr generasi silam, yg kerananya kita jadi begini. Sejarah adalah sejarah yg tak boleh kita mengubahnya, tp itu tak seharusnya mengikat kita utk terus berpegang pd dasar dasar lama yg tak lagi sesuai dgn generasi baru. Hari ini kebanyakan rakyat Msia dilahirkan di Msia, dan dr segi hak sbg rakyat tak harus dibeza bezakan atas dasar kaum atau sbgnya. Yg susah dan perlu dibantu seharusnya dibantu, yg senang yg patut membantu seharusnya membantu tak kira apapun kaumnya. Dasar segregasi dan membeza bezakan akan jadi dasar yg ketinggalan. Sekolah sekolah jenis kebangsaan yg mengasingkan antara kaum kaum tidak lagi sesuai dikembangkan, satu sekolah lbh praktikal. Cumanya boleh dimasukkan mata pelajaran bahasa Mnadarin dan tulisannya, berserta bahasa tamil dan tulisannya utk diajarkan yg terbuka utk semua. Pengagihan bantuan dan kemudahan harus atas dasar keperluan ,bukan atas dasar kaum. Cuma dlm dasar politik, dgn sistem demokrasi yg kita amalkan, majoriti mempunyai kuasa yg lebih dan ini harus dihormati dgn tidak menafikan hak politik dan kuasa golongan lain dlm msykt. Kerana itu kerjasama antara parti parti politik dr kaum yg berlainan yg kita warisi dr generasi silam tidaklah sepatutnya ditolak mentah mentah, hanya kerana dendam lama, atau membangga banggakan warisan silam yg tidak lg praktikal skrg. Kesimpulannya, saya sgt menyokong apa pun langkah penyatuan dan kerjasama, yg akan membawa kemakmuran dan kesejahteraan bersama dr kaedah permusuhan dan konfrantasi yg hanya memarakkan api perkauman dan permusuhan yg merencatkan kemakmuran dan kesejahteraan bersama. Terimalah hakikat, terimalah realitinya.

    ReplyDelete
  6. Maaf Hidung Tak Mancong Pipi Tersurong Surong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguhlah ZAM, hidung tak mancung pipi tersorong sorong. Semua Cina tak mahu kita dan begitu juga PAS jadi jangan lah Mahathir, ZAM dan Najib ambil kisah tentang mereka lagi. Jangan buat kami bangsa Melayu marah...

      Delete
    2. Kami orang Melayu ni menahan sabar je ni...

      Delete
  7. Kadir Mastan Pulau Pinang.8 May 2013 at 19:13

    Tan Sri Zam,
    Saya setuju. Pas parti sombong,pengkhianat kepada bangsa dan agama dan akhirnya sekarang menjadi parti lucah yang sama setaraf dengan Keadilan.

    ReplyDelete
  8. ini mengarut..we dont need them..unity will come in natural way when each community needs each other..in the case of chinese, they had spoken very loud and clear that they wants their way...BN as a ruling coalation should not bend to their will, Najib has tried that but it doesnt work as what they wanted is POWER.,if this is what they want, just be it that way..once they feel the pain, they will come to BN naturally..they need to empower MCA to do that and leave DAP..this will come naturally..

    ReplyDelete
  9. anti tiada maruah8 May 2013 at 20:10

    SENANG BETOI CARA ZAM AL KAZAM BUAT NATIONAL RECONCIALATION. APABILA DAP MENANG BESAR KAU AJAK DIA MASUK BN TUJUAN UNTUK MENDAPAT SOKONGAN ORANG CINA . DULU DAN SELAMANYA DAP ITULAH PARTI 'CAUVANIS CINA' , 'PERKAUMAN TOTOK' DAN LAIN-LAIN MACAM HINAAN

    ReplyDelete
  10. Melayu dah lama makan hati,jangan ditambah sakit di hati...Pru 14 naya nanti.

    ReplyDelete
  11. Kalau BN nak ajak DAP masuk barisan, baik aku pangkah DAP 5 mei dulu, tak payah ajak masuk, DAP perintah UMNO bangkang.

    ReplyDelete
  12. Zam ingat dap cam monyet gerakan kot :P

    & cina tak racist bila menangkan pas serta pkr meLAYU ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cina tu menangguk di air keruh dengan memperkudakan Melayu PKR dan PAS untuk bantai Melayu. Cuma Melayu macam kamu je yang tak sedar diri akan permainan mereka!

      Delete
  13. DAP masuk BN?

    Tak payahlah kita nak melatah. Beri MCA 5 tahun untuk recoup. PRU14 nanti baliklah sokongan Cina pada MCA. Mana kita boleh abandon MCA just because Chinese tak suppport dia org?

    Ini ke semangat juang BN? Kawan sakit kita tinggalkan atau bunuh aje?

    Kita beri Cina rasa 5 tahun tanpa bantuan MCA.

    Kesian MCA tolong Cina lebih 50 tahun. Bila ditanya apa yg MCA ada beri pada mereka. Dijawabnya "Nothing!!!"

    Kita berilah MCA masa to counter serangan DAP dalam masa 5 tahun ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju... biarlah mca yg menyelesaikan mslh tersebut.Susah senang biar bersama. Pedulikan DAP.... sbb takut jd macam nk berbaik dengan anjing akhirnya digigit kita. Mahu ke? DAP musuh yg jelas... takkan tak nampak kot?

      Delete
  14. Jangan serah kan tengkok ke mulut harimau..... ingat2lah. Kita bukan kalah tapi kita menang...cuma tak dapak 2/3 je tapi kita tetap menang. kenapa pulak nk terhegeh2..gunakan kuasa yg ada untuk memajukan kaum yg menyokong kita agar sokongan yang ada bertambah pada PRU14

    ReplyDelete
  15. Dap hina, herdik bangsa melayu, ugama kita, kata kita bodoh, malas, tak boleh hidup tanpa bantuan. Penyokong mereka seperti namewee hina lagu negara ku, penuntut di taiwan hina jalur gemilang, cina penang hina permaisuri agong, hina mesjid, hina azan, report sampai ke UN dan president US hal dalaman kita, dan terlalu banyak lagi. Masih ada hamba Allah yang nak suruh kita terima DAP sebagai rakan untuk mentadnir malaysia.. Kalau nak kata saya nationalist sempit, saya peduli apa. Buat apa jadi nationalist liberal tapi negeri tanah tumpah darah tergadai. Kalau umno ikut nasihat bodoh ini untuk terima dap sebagai rakan kongsi, selamat tinggal umno daripada saya pada PRu 14. Ini demokrasi la brader tan sri, kalau dah kalah duduk diam2 dan kalau nak bangkang buat di parlimen. Majority rules.starve DAP for the next 5 years and beyond. Suruh mereka minta bantuan from UN and baracck obama.

    ReplyDelete
  16. Duit ada, hidup senang, pendidikan semua ada, negara moden, infrastruktur ada dan moden, pembangunan tak henti2, stock market teguh, millionaire dan billionaire banyak..

    Tapi, kuasa saja yang belum ada...

    ReplyDelete
  17. Cadangan Zam Maidin dikira formula yang terbaik ketika dan masa ini. Dan Lim Kit Sing sedang menunggu apa cadangan seterusnya
    "DAP terbuka kepada syor dan cadangan mengenai keperluan perwakilan Cina dalam kerajaan dan akan memberi respons kepada perkara itu kemudian, kata penasihatnya Lim Kit Siang.

    "Kelihatannya terdapat banyak syor dan pendapat baharu. Ini merupakan masa untuk meneliti cadangan dan syor itu, dan kami akan memberikan reaksi sewajarnya. "Kami (akan) beri masa kepada mereka untuk mengemukakan semua cadangan," katanya pada sidang akhbar di sini semasa diminta mengulas gesaan agar DAP menyertai Barisan Nasional (BN) untuk memastikan ada perwakilan Cina dalam kerajaan.

    Keamanan lebih utama dari sentimentalisma Melayu yang hanya seperti penjual obat di dalam Parlimen.

    Satu cadangan yang bijak, Najib sendiri tidak sebijak Zam Maidin untuk berfikir dan terlintas untuk menyatukan DAP dan UMNO ke arah sejahtera umat Islam dan Melayu negara ini.

    Jika ini berlaku Anwar Ibrahim akan bergoyang-yang keseorangan mungkin boleh menjadi gila atau sasau.

    PAS memang tidak boleh diharap lagi kerana awal-awal lagi Mustafa Ali dah serender dan angkat bendera puteh berbentuk seluar dalam cap Pagoda buatan Cina.Tidak mustahil gambar Soi Lek, gambar Anwar Ibrahim dan gambar Mustafa Ali akan dicantum menjadi sebuah filem panjang box office pecah panggung seperti filem Sanggam kerana terlalu panjang terpaksa dua kali break beli kuaci cap helang.

    Jika cadangan Zam Maidin yang bijak ini berhasil adalah baik jika Menteri Keewangn diberi kepada Lim Guan Eng meneruskan tradisi lama hanya Cina yang bijak menguruskan keewangan negara. Menteri Perundangan diberi kepada Karpal Singh di atas kelayakan supaya dapat menjinakkan peguam yang nakal.

    Manakala Teresa Kok diberi jawatan sebagai menteri dalam negeri bertanggung jawab kepada Polis dan mencegah jenayah.

    Syabas Zam Maidin.






    ReplyDelete
    Replies
    1. Syabas ZAM Maidin, aku setuju sangatlah dengan saranan kamu dan Habib Rawter. Elok juga jawatan perdana menteri diberikan pada LIM KIT SIANG sebab dia yang paling lama berjuang dalam politik. Kesian Mahathir yang paling lama pun dapat jawatan PM dan takkan Kit Siang yang lagi lama tak dapat. Menteri pendidikan berikan pada Tan Seng Giaw sebab dia pandai cakap Melayu dan menteri pertahanan bagi pada Tony Pua sebab dia pandai pusing story senang nak beli peralatan perang yang cangih lagi MURAH dari republic Cina untuk askar Melayu kita lawan Suluk royal army di Lahad Datu.

      Ooops aku terlupa pulak, ambil lah juga Khalid Gereja dari PAS (walaupun aku tahu ZAM tak suka PAS) jadi menteri Agama sebab almaklumlah gereja gereja Kristian kini sudah dikenali sebagai rumah rumah ALLAH dan god mereka pun ALLAH juga. Aku teringatkan lagu lama, `KITA SERUPA....he he

      Delete