Tuesday, 16 April 2013

SAMPAI MATI PUN ORANG CINA TAK BOLEH JADI PERDANA MENTERI

Dari akhbar :China Press
Oleh:  Lai Shao Kuang

Isu orang Cina menjadi perdana menteri telah dihangatkan, Naib Presiden Pas Sallahuddin berkata, walaupun Pakatan Rakyat memerintah kerajaan Pusat, mengikut perlembagaan, orang Cina tidak dapat menjadi perdana menteri mahupun menteri besar Johor, ucapan Salahuddin itu bertujuan semata-mata mahu tenteramkan jiwa pengundi Melayu. Pemimpin Pas Nik Aziz pada bulan Feburari tahun lepas pernah berkata “jika Pakatan Rakyat memerintah, Cina Muslim boleh jadi perdana menteri,” itu semata-mata mahu ambil hati pengundi bukan Muslim. Isu yang sama, boleh dipergunakan pelbagai cara terjemahan untuk digunakan dalam politik.

Selepas Pakatan Rakyat melangkah ke Putrajaya nanti, adalah Lim Kit Siang boleh dengan mudah menjadi timbalan perdana menteri? Pada tahun 2011 setiausaha Pas Pusat, Mustafa memberi jaminan kepada perwakilan pusat, jawatan perdana menteri mesti disandang oleh orang Muslim, dan berharap timbalan perdana menteri juga disandang oleh orang Muslim.

Pengerusi DAP Karpal Singh berkata, “akta perlembagaan 43 (7) tidak menetapkan bahawa jawatan perdana menteri mesti disandang oleh orang Melayu dan Muslim, dengan itu fakta isu agama dan kaum tidak timbul untuk menyandang jawatan perdana menteri sebagai yang termaktub.

Kata-kata Karpal Singh itu diputar belit oleh Utusan Malaysia dikatakan “Karpal Singh mahu rebut jawatan perdana menteri bukan Melayu,” sebaliknya Lim Kit Siang menempelak kembali berkata: “perlembagaan negara dengan jelas termaktub, jawatan perdana menteri tidak ada perbezaan kaum, agama, tempat asal, ia dibuka kepada semua warganegara Malaysia, tetapi kita telah terima realiti dalam politik, dalam seumur hidup Karpal Singh sendiri pun perdana menteri Malaysia tetap disandang oleh orang Melayu, dan bukan kaum lain selain daripada orang Melayu.

Terlihat Kedudukan Sebenar Pakatan Rakyat

Lim Kit Siang cuba perjalankan keadaan kepada kita semua, perlembagaan itu perkara lain, realiti dalam politik itu perkara lain. Tidak lama dahulu Anwar Ibrahim berkata, mengikut undang-undang, negara kita tidak ada sebab untuk melarang wujudnya dua timbalan perdana menteri. Jika benar begitu, kenapa Lim Kit Siang dan Karpal Singh sehingga hari ini mereka sendiri mengaku tidak akan ada calon bukan Melayu yang akan menjadi perdana menteri, bukankah dengan cara itu mereka boleh bergantung harapan untuk itu?

Adakah orang-orang Cina berpeluang jadi menteri besar ataupun timbalan menteri besar? perlembagaan negeri Perak di perenggan ke-7 menetapkan, jawatan menteri besar perlu disandang oleh orang Melayu Muslim, tetapi pada masa yang sama perlembagaan negeri Perak menetapkan, Sultan boleh terima pakai ataupun menolak syarat-syarat itu untuk memilih bukan Melayu Muslim menyandang jawatan menteri besar.

Mengikut perudangan kerajaan negeri Selangor tahun 1959, Sultan perlu mendapatkan cadangan dari menteri besar untuk melantik jawatan timbalan menteri besar. PRU lepas selepas Pakatan Rakyat memerintah negeri Selangor, setiausaha Istana Sultan Selangor menegaskan lebih elok jika timbalan menteri besar Selangor disandang oleh orang Melayu Muslim. Dengan itu impian Koh Suh Sim untuk menjadi timbalan menteri besar terlepas begitu sahaja! Sepatutnya jawatan itu boleh diperolehi kini jawatan itu tidak wujud dan hilang begitu sahaja!

Sama ada orang Cina boleh menyandang jawatan timbalan perdana menteri ataupun timbalan menteri besar, yang penting keputusan dari kerabat diRaja dari segi “elok” ataupun “realiti dalam politik”. Dengan itu Lim Kit Siang sudah nampak lebih awal dan nampak lebih jelas pola itu, sebab itu beliau umumkan beliau lebih memilih fakta pola politik, harapan itu diletakkan pada hidup semula (afterlife) beliau pada zaman akan datang.

Terjemahan:
Sulaiman Koh Abdullah
12 April 2013

15 comments:

 1. Orang Cina kenalah faham istilah Raja Raja Melayu apabila mengatakan lebih `elok` itu bermaksud MESTI. Budaya Melayu ini penuh dengan sindiran dan kiasan untuk mengelak konflik ataupun pertentangan terbuka. Kalau nak berterusan tinggal di bumi Melayu ini kenalah memahami adat, resam dan budaya Melayu. Jangan bawa budaya KIASU di sini. Yang peliknya bila kaum mata sepet ni tinggal di ROM pandai pula mengamal budaya Rom dan tinggal dikandang kambing di Afrika pandai pula mengembik. Dasar kaum cauvinis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. sbb tu lah diaorg nak menghapuskan sistem beraja

   Delete
 2. Duduk di Timur tetapi CONDONG kepada politik Barat. Kalau nak contohi Barat kenapa tidak ikuti perkara pokok.

  Dan perkara pokok yang terang dan jelas ialah Pak Husin boleh huni rumah putih kerana ASIMILASI.

  SUSAH SANGAT KE NAK FAHAM ASPEK INI?  ReplyDelete
 3. Saya sebagai Melayu tidak membantah jika bukan Melayu hendak di lantik sebagai PM ataupun DPM.

  TETAPI orang itu mestilah di lahirkan di Malaysia dan mempunyai pendirian seperti Tan Sri Lee Lam Thye atau pun YB Wee Choo Keong yang tidak mempunyai sifat atau kecenderongan memihak kepada mana-mana bangsa dan bersifat berkecuali termasuk dalam beragama. Walaubagai manapun, Agama Islam dan Institusi Raja-raja Melayu mesti di hormati.

  RD.

  ReplyDelete
  Replies
  1. tuan, tuan sanggup beri tanah tumpah darah kita melayu selepas penat lelah pejuang dahulu pertahan dan perjuangkan. walaubagaimana tidak memihak atau kecenderungan bangsa cina mereka tetap bukan melayu dan tiada hak pertikaikan hak-hak orang melayu di tanah melayu. isu rasis atau tidak ini bukan muncul secara drastik, tetapi akan menular secara perlahan dan penghasutan berlaku. hal ini sangat serius.
   kalau tuan tidak kisah bukan melayu memerintah, tetapi kasihankan pejuang dahulu.

   Delete
  2. saya setuju dengan apa yang awak kata! ;)

   Delete
  3. Biar dipancung leher tak akan sanggup terima bangsa lain memerintah Malaysia

   Delete
  4. Aku tidak rela bangsa lain menjadi perdana Menteri . Tidak boleh sama sekali! Itu bukanlah sifat rasis tetapi sifat Wajib bagi Tanah Melayu menterinya Melayu. Cuba kita perhatikan di China, pernahkah China melantik orang luar menjadi perdana Menteri ? Adakah itu rasis ?

   Thailand, adalah perdana menteri Thailand pernah diberi kepada Melayu Pattani ? Tidak !

   Myammar, pernahkah myammar melantik rohinya menjadi perdana menteri ? Tidak !! Malah tidak wujud langsung menteri kabinet Orang rohinya !!

   Vietnam, pernahkan bangsa Viet memberi mandat perdana menteri kepada orang melayu Champa ?? Tidakk !!!

   Singapura, pernahnya setelah kepimpinan Cina mereka memberi mandat perdana menteri kepada Melayu ? Tidak !!!

   Indonesia, pernahkah Perdana Menteri Indonesia diberi kepada Cina Indonesia ?? Tidak !!!

   Banyak lagi negara yang betul2 menjaga hak Istimewa bumiputra . Tetapi Malaysia yang mempunyai 9 RAJA-RAJA melayu yang berdaulat sanggup memberi mandat perdana menteri kepada bukan bumiputra!! Bodoh la kita jika mempunyai 9 Raja melayu memberi menteri Bukan Melayu. Sangat Tidak berfikr . Itu bukanlah rasis. Tetapi adalah hak Orang Melayu mempunyai 9 raja TANAH MELAYU!!!! Bukan tanah Cina atau India !!!! Mejoriti orang Melayu !!!

   Ada otak fikir la !! Orang Cina sudah kuasai ekonomi, Rakyat melayu cuma ada politik sahaja. Jika kita lepaskan sudah tidak manis lagi dipanggil "Tanah Melayu" Semuanya musnah begitu shaja. Tidak pernah ada record perdana menteri disandang oleh bukan Melayu. Fikir la nah . Bukan nak rasis . Tapi ni tanah nenek moyang kita bermati matian mempertahannkan korban keluarga, nyawa , waktu untuk mempertahannya dan memerdekakan Tanah Melayu . Tetapi hari ini kita sanggup memberi mandat kepada bukan Melayu. Pemikiran awak sgt lemah . Tidak ada mana2 negara memberi mandat kepada orang selain bangsanya.

   Dahulu tanah Vietnam
   Milik melayu Champa tetapi Perdana Menteri vietnam sekarang tidak pernah wujud orang Melayu Champa . Melayu sudah hlang segala tanah Leluhur kita yang luas dirampas bangsa Asing. Tetapi hari Ini tanah pengakhiran Melayu iaitu Semenanjung juga mahu dikorbankan. Guna la otak sikit . Jangan dok buat hang tu perpaduan sangat . Bangsa lain tidak jadi perdana menteri pun dapat hidup perpaduan antara kaum . Kaum lain perlu faham kenapa perdana Menteri mesti Melayu Islm. Kerana melayu Mempunyai Raja Melayu Islam yang Berdaulat!!! Guna otak sebelum membuat keputusan . Jgn pkiaq singkt sgt .

   Delete
  5. Salute broo aku sokong cakap hang ini tanah melayu jgn biaqkan bangsa lain menguasai..

   Delete
 4. x kisah klo yg jd perdana menteri tu melayu kew cina kew india kew asalkan ISLAM,ADIL,TELUS TIADA KORUPSI,x menolak hukum2 Al-Quran dan sunnah....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betol bodoh.baik kau cakap biar bangla ajer jadi PM.betol tu mat aku setuju.
   .
   Abestu tak kesah.aku rase orang jepun pun kisah saper yg patut jadi PM dinegaranya,dah tentulah dia pilih bangsa asalnya.
   .
   Ataupun orang dari negara china yg asal tu pun kesah saper yg jadi PM dinegara dia.kalau melayu tu pendatang dinegara china.dia pun takkan bagi melayu jadi PM..

   Delete
 5. Skrg nie cina boleh n layak x jadi perdana menteri?

  ReplyDelete
 6. layak....semua kaum layak jadi perdana menteri...itu ialah fakta. tapi bukan senang. ibaratnya menolak gunung.Namun hak istimewa org melayu yg 4 tak tergugat sampai kiamat selagi raja melayu berpegang teguh pada 7 wasiat raja-raja melayu walaupun cina menjadi PM...

  ReplyDelete
 7. aku rela makan ubi kayu daripada biar bangsa pendatang memerintah tanah melayu

  ReplyDelete
 8. Kalau cina boleh...baik bangla

  ReplyDelete