Thursday, 31 January 2013

UNDI: ORANG CHINA SUDAH BUAT KEPUTUSAN MUKTAMAT

PAKATAN RAKYAT BERGEMBIRA TERLALU AWAL
Petikan akhbar Nanyang Siang Pau
21 Januari 2013

Oleh: Tan Shao Lien

Pada hari Sabtu lepas, saya hadir perhimpunan 112, walaupun perhimpunan itu digambarkan memberangsangkan, ada juga orang mengatakan perhinpunan 100 ribu orang itu memecah rekod yang terbesar, sebaliknya saya ada 3 macam pandangan:

Yang pertama, sejak perhimpunan Bersih, perhimpunan Hijau hingga perhimpunan besar-besaran seperti ini, kebanyakan sama ada pada perhimpunan mengikut peraturan dan berdisiplin diri, ataupun pihak penguatkuasa menjalankan tugas dengan baik, pihak kerajaan dan peserta yang hadir masing-masing ada pandangan yang tersendiri.

Sebagai seorang yang berpengalaman dalam perhimpunan itu, peserta yang hadir itu sama seperti perhimpunan-perhimpunan yang terdahulu, mereka berdisipilin tiada kekurangan ataupun ditambah, tiada bezanya.

Yang kedua, berhimpun di padang sukan, dengan jelas kekuatan itu merosot, suara teriakan kelihatan lemah, suara itu dengan jelas tidak memberi kesan. Dimana Pakatan Rakyat begitu agresif cuba dapatkan sokongan pengundi atas pagar perlu adakan perhimpunan itu di padang Stadium, mereka cuba minimakan sesuatu yang mungkin berlaku secara mengejut, supaya mereka tidak dituduh cuba cipta kekacauan.

Di kawasan padang yang dikawal itu tidak kira sama ada reaksi penguatkuasa ataupun dari reaksi pengunjung perhimpunan tersebut, di mana pihak penganjur juga dapat kawal keadaan itu.

Yang ketiga, pihak polis jalankan tugas secara sederhana, bagi Pakatan Rakyat yang mahu mendapat sokongan pengundi atas pagar seperti berputar-putar. BN dan Pakatan Rakyat perlu mencari imej sederhana untuk meraih pengundi atas pagar. Jika pihak penguasa ambil bahagian secara keras, ataupun peluru senapang tersasar terkena mangsa, pasti keadaan akan memburuk, ia tidak elok bagi kedua-dua belah pihak.

Ramai orang-orang Melayu yang hadir

Kehadiran dalam perhimpunan itu seperti yang lepas-lepas, diadakan di kawasan stadium dengan dikawal pihak polis yang bersikap sederhana, itu seperti Pakatan Rakyat dan BN sedang berdiam diri tidak keluarkan senjata mereka; jika kita fikir lebih dalam lagi, sebenarnya ia tidak langsung memecah sebarang rekod.

Sebenarnya sejak beberapa kali perhimpunan ini, kesemarakan perhimpunan 112 apa yang saya rasa tidak sehebat dan seghairah perhimpunan yang lepas-lepas. Walaupun ada berlaku tembakan bom pemedih mata ataupun pancutan air, mungkin semangat dalam jiwa menjadi hangat dan berdarah juang, tetapi pada dasarnya semangat itu telah pun semakin sejuk, ia adalah perkara biasa apabila selepas semangat meninggi ia akan turun kembali, itu langsung tidak ada kaitannya dengan adanya kesan dari pihak penguatkuasa di situ.

Perhimpunan 112 masih lagi ada cahayanya, tajuk yang berbeza, gambaran yang berbeza dan bersamaan yang lebih menonjol. Sebaliknya mempunyai tajuk yang begitu banyak yang tidak berapa jelas, susah untuk ditembusi, menyebabkan kekuatan rayuan yang dibuat berpecah dan merosot, seruan itu seperti tidak mendalam.

Walau bagaimanapun, yang lebih menonjol ialah kehadiran orang-orang Melayu lebih ramai dan lebih bertambah. Mengikut apa yang saya nampak dan ramalkan, ada sesetengah orang-orang Melayu yang hadir bukan datang dari kawasan Kuala Lumpur ataupun negeri Selangor, tetapi apa yang kita perihatin ialah negara kita Malaysia, apa sebenarnya masalah itu?

Sebaliknya, kelihatan keghairahan orang-orang Cina berkurangan, mungkin orang-orang Cina telah buat keputusan muktamat kepada siapa mereka buang undi, mereka anggap hadir ataupun tidak hadir di perhimpunan itu tiada bezanya. Dan kehadiran orang-orang India juga semakin sedikit, mungkin mereka rasa risau terhadap Pakatan Rakyat.

Markah untuk BN tidak nampak jelas

Pada keseluruhan perhimpunan tersebut kelihatan perhimpunan baju kuning penyokong Bersih yang lebih ramai. Melalui perhimpunan seperti ini, jika lebih ramai orang-orang Cina yang perihatin terhadap royalti minyak di Kelantan, ataupun lebih ramai orang-orang Melayu perihatin terhadap isu Lynas di Kuantan, barulah perhimpunan 112 itu memecah rekod yang luar biasa. Dan jika benar pun ia berlaku, pasti perlu ambil masa yang lama dan perjalanan yang jauh.

Pakatan Rakyat menang dari segi persembahan mereka di tempat itu ditambah pula dengan laporan dalam akhbar-akhbar Cina yang luar biasa memberangsangkan dan luar biasa digembar-gemburkan.

Tetapi hanya kekuatan seperti itu sahaja yang mereka ada, sebaliknya mereka sudah rasa yakin bahawa mereka akan menang lebih daripada perhimpunan 112, bukankah ini seperti bergembira terlalu awal. Dalam ketiga-tiga parti, kelihatan Pas lebih mendapat markah tinggi. Pasti pas boleh menggunakan suasana ini untuk ambil kesempatan menaikan semangat mereka untuk berjuang.

Perhimpunan itu berlaku ikut sukatan apa yang kedua belah pihak mahukan sebelum ini. Walaupun BN dikatakan tidak masuk sebarang gol dalam permainan bola itu, tetapi BN juga tidak kehilangan mata. Jika kumpulan Najib anggap perhimpunan 100 ribu orang itu di luar jangkaan mereka, ini bermakna kumpulan Najib terlalu pandang rendah dan tersilap jangka, “kelihatan dalang dan kekuatan perhimpunan itu seperti anjuran Pas” yang kerahkan kekuatan itu dari seluruh negara?

Terjemahan:
Wang Wei NG Abdulla

1 comment:

  1. Terjemahan ini sangat lemah..susunan ayat dan bahasa berbelit2. Tak mencapai standard.

    Seksa kita membaca nye...hahaha...alahaii

    ReplyDelete